Den 20. november startede 40-årige Signe Færch som forkvinde i Dansk Socialrådgiverforening. Hun afløser Mads Bilstrup, der har siddet på formandsposten de sidste fire år.
I dag starter Signe Færch som fast blogger i Arbejderen. Også her overtager hun posten efter Mads Bilstrup.
Signe Færch blev uddannet som socialrådgiver i 2013 og har lige siden været fagligt aktiv i Dansk Socialrådgiverforening. Hun har været klubbestyrelsesmedlem, tillidsrepræsentant, medlem af hovedbestyrelsen og senest i 2021-2022 i et otte måneders barselsvikariat som fungerende næstforkvinde.
– Det faglige fællesskab har altid trukket i mig, fortæller Signe Færch.
- Født i 1982.
- Forkvinde for Dansk Socialrådgiverforening fra 20. november 2022. Fungerende næstforkvinde i foreningen i otte måneder fra 2021-2022. Tidligere tillidsrepræsentant, klubbestyrelsesmedlem og medlem af hovedbestyrelsen.
- Bachelor i offentlig administration fra Roskilde Universitet i 2009. Uddannet som socialrådgiver i 2013. Har arbejdet med udsatte børn og unge i Greve og Gentofte kommuner samt i Døgnvagten i København.
- Medlem af Enhedslisten. Har siddet i Københavns Borgerrepræsentation fra 2010-2015.
- Bor i Brønshøj sammen med Anders og deres tilsammen tre børn på tre, seks og femten år.
Men der er en særlig oplevelse, som blev afgørende for hendes faglige engagement.
Under sin uddannelse til socialrådgiver var Signe Færch i udlandspraktik i bydelen Bronx i New York City. Her var stor fattigdom og et velfærdssystem, der på mange områder ikke fungerede.
– Det var jeg forberedt på, men at opleve mine kollegaers arbejdsforhold var et chok for mig. Det er helt anderledes end i Danmark. De var konstant bange for at blive fyret, og lønnen var så lav, at de ikke havde råd til en børnehaveplads, men måtte få migrantarbejdere, som de ikke kendte, til at passe deres børn. Deres sundhedsforsikring var utrolig dårlig, hvis de overhovedet havde en. Det var et meget utrygt arbejdsliv, som gjorde et dybt indtryk på mig, siger Signe Færch.
– Det gav mig en personlig erkendelse af, hvad fagbevægelsen har tilkæmpet sig af rettigheder i Danmark, og hvordan det kunne se ud, hvis vi ikke havde de rettigheder. Vores rettigheder kan forsvinde, hvis vi ikke værner om det. Mine kollegaer i Bronx havde ligesom jeg en bacheloruddannelse, men de var alligevel ikke sikret et trygt arbejdsliv. Oplevelsen var med til at gøre mig fagligt aktiv, tilføjer hun.
En privilegeret post
Signe Færch har kun været forkvinde for socialrådgiverne i en måneds tid. Så alt er stadig nyt, og arbejdsbyrden kan virke overvældende.
– Men det er den mest fantastiske og privilegerede post, jeg er blevet valgt til. Jeg kan ikke forestille mig et mere meningsfuldt og vigtigt arbejde, konstaterer den nyvalgte forkvinde.
– Mine opgaver er dels at lede sekretariatet og sikre, at vi politisk arbejder i samme retning. Derudover skal jeg ud på arbejdspladser og i klubber og tale med medlemmer og bestyrelsesmedlemmer. Til slut skal jeg arbejde med at varetage socialrådgivernes interesser, dels overfor arbejdsgiverne og dels ved kontakt til regering, politikere og medierne. Det resulterer i nogle vildt forskellige arbejdsdage.
Signe Færch lagde i valgkampen vægt på, at hun som forkvinde ville arbejde for et mere synligt fagforbund og for en tæt kontakt til medlemmerne ude på arbejdspladserne.
Frygter katastrofe efter nedskæringer
Hvad er det første, du vil gribe fat i for at nå de mål?
– Øverst på min to do-liste står, at jeg skal være nærværende overfor vores medlemmer på beskæftigelsesområdet ude i kommunernes jobcentre. De er udsat for en massiv kritik, som efter min mening ofte er rettet det forkerte sted hen. Det er de politikere, der har skabt systemet, som burde kritiseres. Der er helt klart brugt for systemforandring, men det gør man ikke ved at spare en tredjedel af budgettet på beskæftigelsesområdet væk, understreger den nye forkvinde.
Her henviser hun til, at den nye regering har bebudet, at jobcentrene skal lukkes, og at der skal spares tre milliarder kroner på beskæftigelsesområdet. Det kommer oven i den ene milliard kroner, som der netop er blevet sparet som led i finansieringen af Arne-pensionen. Samlet set svarer de fire milliarder kroner til en tredjedel af budgettet på beskæftigelsesområdet.
– Jeg er sindssygt bekymret for, at det ender som en katastrofe i lighed med de voldsomme nedskæringer på skattevæsenet, som betød, at det blev kørt helt i sænk. Efterfølgende har det taget nærmest et årti at få det genoprettet, konstaterer Signe Færch.
Det er et kæmpe problem, at mange af vores medlemmer bliver syge af at gå på arbejde. Vi ligger vist nummer to på listen nu over faggrupper, der er mest ramt af stress.
Signe Færch, forkvinde Dansk Socialrådgiverforening
Socialrådgiverne ønsker en ændring af beskæftigelsesindsatsen væk fra det nuværende system, som politikerne har bygget op, med en standardiseret og detailstyret indsats baseret på kontrol og mistillid. I stedet har socialrådgiverne lavet en plan for et nyt system, der kan skabe mere sammenhængende og individuelle forløb for de mennesker i kontanthjælpssystemet, der har andre problemer end arbejdsløshed.
– Der er brug for en indholdsmæssig forandring, så vi kan lave indsatser, der tager udgangspunkt i det enkelte menneske og reelt hjælper folk videre uanset psykiske, fysiske eller sociale problemer. Men det er helt forkert at ville starte en nytænkning af en indsats ved at fjerne en tredjedel af pengene. Det vil gøre det sværere at sikre den nødvendige individuelle hjælp til for eksempel en ung med autisme, konstaterer Signe Færch.
– Der er behov for at skabe et system med fagligt råderum til den enkelte socialrådgiver. De skal kunne træffe afgørelser, så vi kan sikre en hurtigere sagsbehandling. For eksempel kan det i dag tage mange år at få bevilget et fleksjob på grund af alle de ting, der skal dokumenteres. Det er absurd, når vi har en borger, der gerne vil bidrage, men ikke kan arbejde fuld tid. Her burde vi hurtigt kunne bevilge et fleksjob, selvom det ikke er endeligt afklaret, om vedkommende kan arbejde 10 eller 12 timer om ugen. Det kan vi finde ud af undervejs.
Socialrådgiverforeningen er også optaget af at sikre, at de ansatte i jobcentrene har en socialfaglig uddannelse. I dag ansætter mange kommuner ufaglærte eller folk med en anden faglig uddannelse i jobcentrene.
– Det kræver den nødvendige faglighed at arbejde med mennesker i livskrise. Vi står overfor mennesker, der har mistet deres arbejde, er ramt af sygdom, har psykiske eller sociale vanskeligheder, forklarer socialrådgiverforkvinden.
Socialrådgivere hårdt ramt af stress
Blandt de andre opgaver, der står øverst på Signe Færchs to do-liste, er sikring af et bedre arbejdsmiljø for socialrådgiverne, som er en af de faggrupper, der er allerhårdest ramt af stress.
– Det er et kæmpe problem, at mange af vores medlemmer bliver syge af at gå på arbejde. Vi ligger vist nummer to på listen nu over faggrupper, der er mest ramt af stress. Jeg er meget optaget af, hvordan vi kan sikre mere handlekraft helt ude på den enkelte arbejdsplads i forhold til at bekæmpe dårligt arbejdsmiljø, siger forkvinden.
– Vi skal sikre os, at medlemmerne vender sig mod Dansk Socialrådgiverforening, når problemerne presser sig på. Vi skal rykke sammen om at løse det. Det er også et krav, vi vil have fokus på ved overenskomstforhandlingerne, tilføjer hun.
For at sikre en tæt kontakt til medlemmerne har besøg på arbejdspladserne en høj prioritet for Signe Færch. Sammen med næstforkvinde Ditte Brøndim har hun også taget initiativ til et nyt tilbud til medlemmerne kaldet Åbent Kontor. Der er tale om virtuelle møder, hvor medlemmer fra hele landet kan mødes med forkvinde og næstforkvinde til en snak om de problemer, de har i dagligdagen.
Kæmper for indsats mod fattigdom
Når det gælder den nye regerings planer, er der især to områder, som bekymrer Signe Færch.
Det ene er den massive nedskæring på beskæftigelsesområdet, hvor der er så stor brug for grundlæggende forandringer.
Det andet er regeringens planer om et nyt kontanthjælpssystem. I regeringsgrundlaget står der, at SVM-regeringen vil foreslå ændringer, der tager udgangspunkt i Ydelseskommissionens anbefalinger fra maj 2021.
Det betyder, at den kontanthjælpsaftale, som S-regeringen nåede til enighed om i sommers sammen med sine daværende støttepartier, nu er skrottet. Den indeholdt ellers en forbedring i forhold til Ydelseskommissionens anbefalinger. Partierne bag aftalen tilføjede en halv milliard kroner ekstra, så ingen grupper på kontanthjælp skulle gå ned i ydelse. Nu er der igen udsigt til direkte forringelser for nogle grupper.
– I forhold til et nyt ydelsessystem skal vi spille ind med målet om at reducere fattigdom i det danske samfund. For os socialrådgivere handler det ikke om, at fattigdom er synd for nogle, og vi skal løse det med hattedameri. For os handler det om at få fortalt, at fattigdom stjæler menneskers overskud og energi, og dermed bliver livsforandringer sværere. Fattigdom motiverer ikke, tværtimod, fastslår Signe Færch.
Ville oprindeligt ikke være socialrådgiver
Det har ikke altid ligget i kortene, at Signe Færch skulle være socialrådgiver. Hendes mor var socialrådgiver og altid træt, når hun kom hjem fra arbejde.
– Jeg tænkte, at jeg ikke skulle være socialrådgiver og have sådan et hårdt arbejdsliv. Efter at have været ude at rejse og på højskole startede jeg i stedet på at læse på Roskilde Universitet og troede, det var den vej, jeg skulle gå. Jeg tog en bachelor i offentlig administration, men opdagede, at det job, jeg kunne ende med at få, måske var som embedsmand i et ministerium eller konsulent hos Deloitte. Det var ikke det, jeg havde lyst til. Jeg ville hellere arbejde med mennesker, der har det svært.
Det spillede nok også ind, at barndomshjemmet var præget af en social indstilling, hvor socialrådgiver Trine Bryld var det store forbillede.
I 2009 var Signe Færch aktiv i at hjælpe de irakiske flygtninge, der havde søgt ly i Brorsons Kirke på Nørrebro i København for at undgå tvangsudvisning. Det var en begivenhed, der også var med til at modne beslutningen om at blive socialrådgiver.
– Her kom jeg tæt på mennesker i en meget svær situation og oplevede, at det kunne jeg godt holde til. Jeg tænkte, at det kunne være en styrke som socialrådgiver, fortæller hun.
Signe Færch blev færdiguddannet i 2013 og har indtil nu, hvor hun er blevet forkvinde, arbejdet med udsatte børn og unge, dels i Greve og Gentofte kommuner og dels hos Døgnvagten i København.
– Jeg har elsket at arbejde som socialrådgiver. Det er et vildt fantastisk arbejde, der giver mulighed for at gøre en forskel. Det var samtidig overvældende at starte som nyuddannet, selvom jeg var 31 år og havde en del livserfaring. Du står pludselig med ansvaret for børn i svære livssituationer i en presset arbejdshverdag. Du ved, at hvis du ikke kan nå dit arbejde, må en familie med store problemer vente længere på hjælp. Det er meget belastende og svært.
Det er vigtigt, at Socialrådgiverforeningen har fokus på at sikre den nødvendige støtte til nyuddannede, så de kan klare at blive i faget, understreger forkvinden.
Erfaringer fra politisk arbejde
Signe Færch har også erfaring fra politisk arbejde som mangeårigt medlem af Enhedslisten. I fem år fra 2010 til 2015 var hun medlem af Københavns Borgerrepræsentation og var blandt andet med i Socialudvalget og Beskæftigelsesudvalget.
Ser du det som et problem at have et partipolitisk tilhørsforhold samtidig med, at du er forkvinde for Dansk Socialrådgiverforening?
– Nej, som forkvinde for socialrådgiverne er min opgave altid at tale socialrådgivernes sag. Den opgave er jeg loyal overfor. Det skal der ikke være nogen tvivl om. Jeg kan kritisere Enhedslisten ligesom andre partier. Det gjorde jeg blandt andet, da de var med til at skære en milliard kroner af beskæftigelsesindsatsen som led i finansieringen af Arne-pensionen.
Privat bor Signe Færch sammen med kæresten Anders og deres tilsammen tre børn i Brønshøj. Familien fylder meget. Den sparsomme fritid bliver derudover brugt på at se venner.
– Jeg er et meget socialt menneske, der stort set aldrig er alene. Jeg har ikke behov for det, erklærer den nye socialrådgiverforkvinde.
Interviewet er ved at være slut, men Signe Færch har lige en sidste pointe, hun skal have med.
– Jeg er meget optaget af at fremme socialrådgivernes faglige stolthed. Vi har grund til at rette ryggen. Vi spiller en vigtig rolle i at hjælpe folk videre i livet. Det skal vi være stolte af.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.