Onsdag den 19. maj går folk i flere byer landet over på gaden i protest mod regeringens hjemsendelse af syriske flygtninge. Flygtningene bliver hjemsendt til et land, der er præget af ti års krig og stadig ikke er sikkert.
Danmark er allerede begyndt at inddrage opholdstilladelser for at sende folk tilbage, og demonstrationerne i en række byer landet over sigter på at sige fra overfor den politik.
“Situationen i Syrien er yderst ustabil og krigshandlingerne vilkårlige. Danmark har vurderet, at syriske flygtninge godt kan vende tilbage til Damaskus og dens region, men samtidig er vurderingen også, at landet ikke er stabilt nok til, at vi kan genåbne vores ambassade”, skriver arrangørerne i deres indkaldelse, hvor de advarer mod at sende flygtninge tilbage til Assad-styret.
” Danmark skal være sikkert og trygt for flygtninge.”
Demonstrationsarrangørerne
Demonstrationerne er indkaldt af blandt andet lægen Haifaa Awad, Mellemfolkeligt Samvirke, Amnesty International, DFUNK – Dansk Flygtningehjælp Ungdom, støttet af Act for Life, Fællesinitiativet mod racisme og diskrimination, Venligboerne – København, LFS – Landsforeningen for Socialpædagoger, Integrationshuset KringlebakkenDansk-Kurdisk kvindeforening, Kurdisk Folkesamling, Team Humanity og andre organisationer.
Partier er ikke medindkaldere.
Demonstrationerne finder sted i blandt andet Aarhus og København men også i en række byer landet over. Det kan følges på Facebook.
Følg FN
I en pressemeddelelse skriver arrangørerne, at “Danmark skal følge anbefalingerne fra FN – og IKKE gå enegang i forhold til Syrien. Danmark skal være sikkert og trygt for flygtninge.”.
“Danmark og Ungarn er de som de eneste EU-lande begyndt at inddrage eller nægte forlængelse af syriske flygtninges opholdstilladelser for at presse dem til at vende tilbage til Syrien”, skriver arrangørerne.
Der har været krig i Syrien siden 2011. Krigen har fordrevet op mod 5,6 millioner mennesker til andre lande, hvortil skal lægges andre godt seks millioner, der er internt fordrevet. Over 11 millioner mennesker i Syrien er afhængige af nødhjælp, oplyser FN. Mange af de ramte er børn under 18 år.
Krigen er i bero, fordi de fleste af de udenlandsk støttede oprørere er nedkæmpet, men der er stadig store lommer med oprørere og jævnligt kampe i hverdagen. Dertil kommer et utal af ton ueksploderet ammunition i ruinerne af det, der engang var Syriens byer. Dele af landet er stadig besat af amerikanske og tyrkiske styrker, og Israel bomber regelmæssigt i landet.
Vi skal stoppe hjemsendelserne. Det ligner ikke noget at sende folk tilbage til et smadret og usikkert land.
Joan Ågot Pedersen, Kommunistisk Parti
Talere er i København blandt andet Haifaa Awad, Michala Clante Bendixen, formand Refugees Welcome, Paula Larrain, journalist, Mohamed Alata, ung syrer samt forfatter Carsten Jensen.
Også Dorte Lange fra Danmarks Lærerforening taler, mens Savage Rose vil spille indimellem sammen med blandt andet Mohamad Diab, Bader DebsKlumben og Raske Penge.
Arrangørkredsen opfordrer til, at så mange som muligt skriver under et borgerforslag for at stoppe hjemsendelserne. Et borgerforslag for en mere human og solidarisk flygtningepolitik i Danmark kan man også skrive under på.
Kommunister støtter demoer
Kommunistisk Parti støtter demonstrationerne og protesterne.
– Vi skal stoppe hjemsendelserne. Det ligner ikke noget at sende folk tilbage til et smadret og usikkert land, siger Joan Ågot Pedersen, talsperson fra Internationalt Udvalg i Kommunistisk Parti, til Arbejderen.
– Vi ser krigen som skabt først og fremmest af udenlandsk intervention, hvor en række grupper er støttet direkte og indirekte af imperialismen. Det har medført en stor humanitær katastrofe, og den vil man blot gøre værre ved at tvinge folk hjem, før landet er bygget op igen, siger Joan Ågot Pedersen.
Syrisk sit-in-demonstration
Allerede tirsdag den 18. maj klokken 16 indledte mere end 50 medlemmer af Syriske Forening i Danmark (SFD) en sit-in-demonstration foran Christiansborg for at protestere mod regeringens brud på international lovgivning, når den nægter hundredvis af syriske flygtninge deres menneskeret til beskyttelse i Danmark.
I de seneste måneder har adskillige enkeltpersoner og familier fra Damaskus modtaget brev om, at de mister deres opholdsstatus. Regeringen retfærdiggør sin beslutning ved at henvise til landerapporter, der er blevet stærkt kritiseret fra mange sider, og som strider mod FN’s vurdering, skriver Syriske Forening i Danmark i en pressemeddelelse.
– Jeg er dagligt i kontakt med så mange syriske familier, der simpelthen er ødelagte, stressede og ser deres børns liv i ruiner – de frygter for deres liv, hvis de vender tilbage, siger syriske Assem Swaid, som er aktiv i kulturforeningen Finjan, og som deltager i sit-in-demonstrationen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.