Cirka 250 gående og kørestolsbrugere var mødt op i går den 24. juni til demonstration på Christiansborg Slotsplads. Det gjorde de for at protestere mod den nye økonomiaftale mellem regeringen og kommunerne.
Demonstranterne kræver, at der i den kommende finanslov bliver sat penge af til det løft af handicapområdet, som var blevet lovet, men ikke kom med i økonomiaftalen.
Susanne Olsen, som er formand i Dansk Handicap Forbund, ser det som et løftebrud fra socialminister Astrid Krag (S) og regeringen, når de i økonomiaftalen ikke har prioriteret handicapområdet med ekstra kroner. Astrid Krag gav i et læserbrev i Information i september 2019 udtryk for, at problemerne for brugerne af det specialiserede specialområde, herunder handicapområdet, ikke må være en ulige kamp at få den hjælp, man har brug for.
Silke Ena Svare talte på vegne af Autisme Ungdom.
– Politikerne kender udmærket godt de problemer, som unge autister har. Jeg har talt og skrevet med politikerne om problemerne. Og jeg har blandt andet fortalt dem, hvordan de unge holdes ude af uddannelser og job, fordi politikerne ikke finansierer den hjælp, som vi fortjener, sagde hun og fortsatte:
– Jeg har også fortalt om, hvordan mange unge med autisme er sat urimeligt tilbage i udvikling under covid-19. Politikerne taler om diversitet og plads til alle, men det bliver ved snakken.
Brug for grundlæggende ændringer
Jacob Sølvhøj (Enhedslisten) nævnte, at 52 procent af de sager, som føres i Den Sociale Ankestyrelse, har så graverende fejl, at de må gå om. Han nævnte også, at der er brug for grundlæggende forandringer på handicapområdet, og at problemerne har tårnet sig op siden Kommunalreformen i 2007. Der er brug for et opgør med markedsstyringen af området og for en helt ny finansieringsmodel, mener enhedslistepolitikeren.
Helena Mikkelsen fra FOA talte varmt for, at budgetloven fjernes, fordi den er en spændetrøje for blandt andet handicapområdet. Hun nævnte, at kommunerne på grund af covid-19 har haft et underforbrug på 2,7 milliarder kroner, og at prisen for at løfte det specialiserede specialområde kun er 800 millioner. Hun slog derfor fast, at det er viljen, ikke pengene, der mangler.
Danske Handicaporganisationer var repræsenteret ved formand Thorkild Olesen. Han efterlyste flere penge til handicapområdet og en mere enkel lovgivning:
– Vi har et problem med retssikkerheden her. Hvordan skal borgerne kunne forstå loven på handicapområdet, når de ikke kan forstå den ude i kommunerne?
Fagligheden skal i højsædet
Anni Sørensen er formand for LEV, som arbejder for de udviklingshæmmedes interesser. Hun talte for, at det skal blive faglig viden og ikke økonomi, som skal være styrende på handicapområdet.
Kathe Bjerggaard Johansen fra Landsforeningen Autisme mente, at økonomiaftalen vil medføre mere eksklusion, stress og problemer i familier med familiemedlemmer med autisme. Hun fandt det forkasteligt, at hvert tredje barn med autisme står uden skoletilbud, og at kun 10 procent med autisme har et almindeligt arbejde, selv om mange flere vil kunne klare et sådant.
Signe Færch fra Dansk Socialrådgiverforening krævede, at socialrådgiverne får færre sager, de skal løse ad gangen, og mere videreuddannelse.
Læs også
Margit Jonsson fra Facebook-netværket EnMillionStemmer kritiserede, at systemet diskriminerer handicappede og møder dem med mistillid og dehumanisering. Hun talte for, at handicapområdet kommer væk fra kommunerne.
Konsekvenser
Eva Pernille Poulsen fra Jobcentrets Ofre fortalte, at hun frygter for den aftale, som snart kommer fra Folketinget med afsæt i Ydelseskommissionens rapport. Hun forudser, at kun få vil få hjælp, mens flere bliver skubbet ud i fattigdom.
Mads Mikkel Dragsholm er tidligere medstarter og formand for Autisme Ungdom. Han stiller nu op til kommunalvalget i København for SF. Han fortalte, at mange autister har selvmordstanker og selvmordsforsøg, som med bedre tilbud til unge autister vil kunne forhindres.
– Hvor meget værre skal det blive, før politikerne handler, spurgte han.
Fortsæt kampen
Inden afslutningsnummeret fra musikken takkede Jan Hoby, én af initiativtagerne til dagens demonstration, for alle talerne, som han syntes var de bedste, han har hørt på slotspladsen.
Han opfordrede til at benytte tiden frem til kommunalvalget i november til fortsat at lave demonstrationer for bedre forhold på handicapområdet i alle byer.
– Det er det, som skal til, hvis de nødvendige kroner til værdige forhold for handicappede skal komme på finansloven, sagde han.
Samtidig med demonstrationen i København var der demonstrationer i Odense, Aarhus og Aalborg. Demonstrationerne foregik under parolen: I lovede os et løft – men I har smidt os i en grøft!
Handicapinitiativet er allerede klar med en ny parole til de kommende demonstrationer:
Giv os nu det løft – få os op af den grøft, skriver initiativet på Facebook.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.