En række danske humanitære ngo’er kræver handling fra den danske regering: Det skal være slut med stiltiende at se på at Israel udsletter børn og hele familier i Gaza med sult og bomber, lyder budskabet.
Den internationale hjælpeorganisation Save the Children advarer om, at omkring 93 procent af alle børn i Gaza – cirka 930.000 børn – er i akut fare for hungersnød, fordi Israels regering i mere end to måneder har nægtet adgang for enhver form for nødhjælp og varer – hverken mad, vand eller medicin bliver lukket ind.
– Der er ikke kommet nødhjælp ind i Gaza i næsten 80 dage. Folk dør dagligt af sult og sygdomme, de ikke kan få behandling for. Samtidig har Israel intensiveret deres offensiv i Gaza. Det er i bogstaveligste forstand helvede på jord for befolkningen, siger direktør i PlanBørnefonden, Dorthe Petersen til Arbejderen.
Organisationen IPC (et FN-støttet system til analyse af fødevareusikkerhed, red.) advarer i en netop udgivet analyse om at 470.000 mennesker i Gaza står over for “katastrofal sult” og 71.000 børn under fem år vil være “akut fejlernærede”, hvis Israel fortsætter sin blokade.
Ifølge FN er mindst 57 børn allerede døde af fejlernæring.
– Hungersnød opstår ikke pludseligt – den udvikler sig dér, hvor mad blokeres, sundhedssystemer kollapser, og børn efterlades uden det mest basale for at overleve. Sult og akut underernæring er en realitet for Gazas børn, der risikerer sult, sygdom og død. Intet kan retfærdiggøre det, siger generalsekretær i UNICEF Danmark, Susanne Dahl.
Danmark er medansvarlig
Samtidig blokerer Israel for mere end 116.000 ton fødevarehjælp klar ved grænsen – nok til at brødføde én million mennesker i op til fire måneder.
Hundredvis af paller med livreddende ernæringsbehandlinger er også klar til at blive bragt ind.
– Det eneste der kan redde menneskeliv i Gaza, er våbenhvile og uhindret adgang til nødhjælp. Fra FN-systemet, fra Røde Kors og fra alle os andre, organisationer og partnere, som har holdt klar med tusindvis af lastbiler med mad, vand, medicin og andre fornødenheder i månedsvis.
Dorthe Petersen fra PlanBørnefonden har et klar budskab til de politiske ledere i Danmark og resten af EU:
– Det er nu, europæiske ledere skal markere, at de ikke vil se stiltiende til, imens børn og familier udslettes af bomber, sult og sygdomme. Vi er løbet tør for tid for længst. Det er nu, der skal handles.
Den humanitære situation i Gaza er så katastrofal, at stilhed ikke længere er neutralitet – det er stiltiende accept.
Lars Koch, Oxfam Danmark
Samme udmelding lyder fra Oxfam Danmark:
– Den humanitære situation i Gaza er så katastrofal, at stilhed ikke længere er neutralitet – det er stiltiende accept. Danmark kan ikke fortsætte med at fordømme krigsforbrydelser ét sted i verden og ignorere dem et andet. Når civile i Gaza udsættes for overgreb og nægtes adgang til livsnødvendig nødhjælp, har vi et ansvar for at handle. Vi kan ikke forholde os tavse, siger generalsekretær i Oxfam Danmark, Lars Koch til Arbejderen.
Han udyber:
– Hvis Danmark ikke tydeligt kræver en ende på Israels grusomheder, stopper våbeneksporten og arbejder for at dem der begår krigsforbrydelser i denne krig, bliver stillet til ansvar – så er vi med til at bære ansvaret.
Også SOS Børnebyerne opfordrer den danske regering til at presse maksimalt på for uhindret adgang til nødhjælp.
– Situationen i Gaza er aldeles forfærdelig. To millioner mennesker mangler basale fornødenheder som mad, vand, tilstrækkelig adgang til lægehjælp og beskyttelse mod krigshandlinger, og det er livsfarligt for børn og for civile at opholde sig i hele Gaza i det hele taget, siger direktør i SOS Børnebyerne, Mads Klæstrup Kristensen til Arbejderen.
Han uddyber:
– Vi opfordrer indtrængende til, at man fra dansk side presser maksimalt på for våbenhvile, uhindret adgang for nødhjælp, beskyttelse af civile og nødhjælpsarbejdere samt for overholdelse af internationale konventioner og folkeret.
I et Facebook-opslag mandag fordømmer statsminister Mette Frederiksen endnu gang “Hamas’ terrorangreb mod Israel den 7. oktober 2023” og understregee “Israels ret til at forsvare sig selv”, før hun kalder Israels blokade af humanitær hjælp for “uacceptabel” og kræver “uhindret, hurtig og sikker adgang for nødhjælp”.
Statsministeren nævner ikke Israels øvrige blokade og nævner ikke, hvad regeringen konkret vil gøre for at lægge pres på Israel.
Amnesty: Israel bruger sult som våben
Brug af sult som våben er en krigsforbrydelse og dermed en overtrædelse af international lov. Og at nægte humanitær bistand er også en overtrædelse af den humanitære folkeret.
Det bør den danske regering anerkende, mener Amnesty International Danmark.
– Den danske regering har et ansvar for tydeligt at sige fra overfor den israelske regering og tage alle midler i brug for at presse Netanyahu til at åbne op for nødhjælpen til befolkningen i Gaza, siger politisk rådgiver i Amnesty International Danmark, Annette Stubkjær Rimmer.
Hun uddyber:
– Det er på tide, at den danske regering offentligt anerkender, at den israelske regering lige nu begår brud på den internationale humanitære folkeret herunder folkedrab og krigsforbrydelser i Gaza.
– Danmark bør samtidig – som en del af FN’s Sikkerhedsråd – lægge pres på for at få stoppet den ulovlige blokade af Gaza, som siden 2007 har holdt Gaza isoleret fra resten af det besatte Palæstina, og som lige nu har sat en stopper for al basal nødhjælp til befolkningen, siger Annette Stubkjær Rimmer.
Ifølge Israelsk militær blev der i går lukket 93 FN-lastbiler med mel til bagerier, mad til spædbørn samt medicinsk udstyr og lægemidler ind i Gaza. Den påstand afvises af FN, der påpeger at ingen nødhjælp endnu er nået frem til Gaza.
Selv hvis lastbilerne skulle nå frem, er det langt fra nok.
– De få lastbiler med forsyninger, som er blevet tilladt at krydse grænsen de seneste døgn, er ikke i nærheden af nok til at dække de enorme humanitære behov. Og det er Israels foreslåede ordning for at uddele ganske få fornødenheder gennem militæret heller ikke, understreger Dorthe Petersen fra PlanBørnefonden.
Humanitære organisationer briefer Folketinget
I sidste uge briefede fire organisationer – UNICEF Danmark, Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp og Amnesty International Denmark – Folketingets Udenrigsudvalg om den katastrofale humanitære situation i Gaza.
Her appellerede organisationerne – endnu en gang – de danske politikere om at lægge pres på Israel via EU og bilateralt for at sikre øjeblikkelig adgang for humanitær nødhjælp, beskyttelse af civile og nødhjælpsarbejdere og respekt for folkeretten.
Mange muligheder for at lægge pres på Israel
Oxfam Danmark peger på en række tiltag, som den danske regering kan tage her og nu for at lægge pres på Israel:
Sikre fuld og uhindret adgang for nødhjælp til den palæstinensiske befolkning. Støtte genopbygning, særligt af hospitaler og kritisk infrastruktur. Modtage sårede og underernærede civile fra Gaza i Danmark. Kræve at Israel ophæver sin 18 år lange ulovlige blokade af Gaza.
Den danske regering kan lægge diplomatisk og politisk pres på Israel – og eksempelvis fordømme alle brud på international humanitær ret, klart og konsekvent – uden undtagelser.
Anerkende Palæstina som stat, så det palæstinensiske folk kan nyde beskyttelse under international ret.
Rejse sagen i FN, EU og andre internationale fora – både for at sikre ansvarlighed og mobilisere støtte til civile. Retligt ansvar og støtte til internationale institutioner, herunder at støtte internationale undersøgelser af krigsforbrydelser og overgreb, herunder i regi af FN og andre institutioner. Bidrage til dokumentation af overgreb og menneskerettighedskrænkelser i samarbejde med civilsamfundet og menneskerettighedsorganisationer i Palæstina.
Herudover kan Danmark og resten og EU lægge økonomisk og handelsmæssigt pres på Israel ved at:
Indføre et stop for al våbeneksport til Israel – direkte og indirekte, inklusiv de danske dele til Israels F-35 kampfly. Suspendere EU’s handelsaftale med Israel – blandt andet fordi den bygger på respekt for menneskerettigheder, som Israel groft overtræder. Samt trække offentlige midler ud af virksomheder og fonde, der medvirker til Israels ulovlige bosættelser og krænkelser af menneskerettigheder.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.