På væggene hang Palæstina-flag over det hele, i køleskabet stod der “Palestine Cola”, og T-shirts og Palæstina-flag lå til salg på et stort bord. Der var lagt op til en eftermiddag og aften med masser af Palæstina-solidaritet i foreningshuset Sundholm 8 på Amager.
Arrangementet hed “Amager støtter Palæstina” og var arrangeret af Socialistisk Ungdomsfront Amager og Kommunistisk Parti Amager. Deltagerskaren på omkring 50 mennesker var dog langt bredere end de to organisationer. Også medlemmer af Enhedslisten, veganske aktivister og aktivister fra Palæstina Solidaritetsnetværk var at finde i salen søndag den 7. april.
Det her er et livestreamet folkedrab, hvor vi har været vidner til en særligt nådesløs sadistisk brutalitet.
Dalia, dansk-palæstinenser
– Det er så fedt, at vi får arrangeret noget lokalt Palæstina arbejde her på Amager. Jo mere støtte vi kan skabe til palæstinenserne, jo bedre, lød det fra en af de deltagende.
Dagens program indeholdt både oplæg, aktivismeworkshops og fællesspisning af palæstinensisk mad. Der var således lagt op til, at der blev skabt grundlag for et videre samarbejde blandt alle på Amager, som ville vise deres solidaritet med Palæstina.
Et livestreamet folkedrab
Den første taler til arrangementet var Dalia, som er dansk-palæstinenser. Hun fortalte om, hvordan det har føltes for en palæstinenser at være vidne til de sidste seks måneders folkedrab.
– Dagligt ser vi til, imens den ene efter den anden massakre udspiller sig for øjnene af os. Det her er et livestreamet folkedrab, hvor vi har været vidner til en særligt nådesløs sadistisk brutalitet, sagde Dalia blandt andet i sin tale.
Hun fortalte også, hvordan at kampen for et frit Palæstina ikke er en enkeltstående kamp, men et led i en større anti-imperialistisk kamp mod undertrykkelse på hele jorden.
– Vi ved, at vi står stærkere, når vi forstår, at vi er uløseligt forbundet. Der vil vores fælles internationale folkelige bevægelse trænge igennem den strukturelle undertrykkelse, der desperat forsøger at splitte os, sagde hun og tilføjede:
– Om ikke andet har det sidste halve år også vist os, at det er muligt at rejse sig og trænge igennem fjendens barrikader og bane vejen for frihedskampen.
Efter Dalia havde holdt tale, blev der afholdt et minuts stilhed for ofrene i Gaza. Pr. 8 april er over 33.000 palæstinensere blevet dræbt i Gaza og over 75.000 såret af israelske angreb.
Vedvarende og mangfoldig aktivisme
Programmet stod bagefter på palæstinensisk musik ved Nassim Aldogom og Yazo Srouji fra Toyour Alard. De fik på trods af manglende mikrofoner spillet salen på Amager op og fik også engageret publikum med klap i takt igennem stort set hele optræden.
Rune Jørgensen fra Alle på gaden for et frit Palæstina og Palæstina Solidaritetsnetværk fortalte herefter om den aktivisme, som er opstået siden oktober sidste år.
Han fortalte om de mange forskellige slags aktivisme, som gør sig gældende i solidaritetsbevægelsen med Palæstina. Ud over de store demonstrationer sker der også blokader af våbenproducenten Terma, boykotaktioner og andre happenings.
– Vi er som bevægelse opstået på aktivistbasis og er uafhængige af partier og etablerede NGO’er. Derfor har vi også mere frie hænder i forhold til, hvilken slags aktivisme vi gerne vil lave, fortalte Rune Jørgensen og tilføjede:
– Fordi det er aktivister, som alle gerne vil lave noget for Palæstina, så er der ikke langt fra tanke til handling i bevægelsen. Det er en styrke, og vi har altid plads til flere, som gerne vil lave solidaritetsarbejde hos os.
At bevægelsen ikke er gået død eller gået i stå i seks måneder viser for Rune Jørgensen også, at det er en unik og stærk bevægelse, som er opstået for Palæstina siden oktober sidste år.
Palæstinensisk mad og fremtidig Amager-solidaritet
I netop aktivismens navn blev deltagerne til arrangementet sendt ud i tre forskellige workshops.
En som involverede bannermaling til fremtidige demonstrationer og aktioner, en som skulle udarbejde ideer til aktioner og en til koordinering af aktiviteter i forbindelse med Eurovision i Malmø, hvor Israel deltager.
De tre grupper fik alle udarbejdet konkrete ting, som kan bruges i fremtiden. Eurovision-gruppen fik aftalt detaljer om en fællestransport til demonstration i Malmø den 9. maj. Aktionsgruppen fik planlagt en boykotaktion mod McDonalds, og der blev malet flere bannere, som vil gøre Amager synlig i Palæstinabevægelsen.
Herefter var der palæstinensisk mad til deltagerne, som også under maden minglede og talte sammen om Palæstina, solidaritet og aktivisme.
Før det hele sluttede, blev deltagerne opfordret til at melde sig ind i facebookgruppen “Amager Støtter Palæstina!“. Her vil det fremtidige solidaritetsarbejde på øen blive koordineret, blandt andet de aktioner, som blev besluttet til arrangementet.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.