Mange tusinde demonstranter indtog – endnu en gang – lørdag eftermiddag Københavns gader.
Med slagord, sang, bannere og masser af palæstinensiske flag gik de fra Den Røde Plads på Nørrebro til Rådhuspladsen.
De mange demonstranter krævede, at den danske regering presser på for at stoppe Israels folkedrab samt en varig og øjeblikkelig våbenhvile, ubegrænset adgang til nødhjælp, en ende på den ulovlige belejring af Gaza og frigivelse af de over 7000 palæstinensiske gidsler i Israel mod frigivelsen af de resterende israelske gidsler i Gaza.
Demonstrationen startede på en propfyldt Den Røde Plads på Nørrebro klokken 14.
Her blev holdt tale af Rasmus Poulsen, bedre kendt som musikeren Raske Penge, der havde et klart budskab til de mange demonstranter:
– Jeg står her i dag på grund af den systematiske racistiske undertrykkelse, som Israel har udsat palæstinenserne for i generationer. Jeg står her på grund af den løbende annektering af palæstinensisk territorie, den ulovlige besættelse af Vestbredden og Gaza og i protest mod det apartheidstyre, som Israel er.
Efter talen gik de mange demonstranter gennem Nørrebrogade og gennem Indre By til Københavns Rådhusplads.
Undervejs blev demonstranterne mødt af store palæstinensiske flag, der var hængt op på stilladser, mure, vinduer og andre steder.
Israel fortsætter med at dræbe og lemlæste. Så det er ikke nok at kalde til en øjeblikkelig våbenhvile. Nu skal der kaldes på øjeblikkelige konsekvenser for terrorstaten Israel.
Elias Ramadan, journalist
Stor var begejstringen, da demonstrationen ankom til Dronning Louises Bro, hvor palæstinensiske flag vajede i vinden fra to flagstænger.
På hele ruten blev der konstant råbt kampråb, og der blev skudt romerlys af.
Da de første demonstranter ankom til Københavns Rådhusplads, tog det lang tid, før alle var kommet ind på pladsen, der blev godt fyldt.
På Rådhuspladsen blev der blandt andet holdt tale af Elias Ramadan, der er journalist og de sidste seks måneder har beskæftiget sig med folkemordet i Gaza.
– 14 ud af 15 lande i FN’s Sikkerhedsråd har stemt for våbenhvile i Gaza. Kun USA undlod at stemme. Men på trods af sikkerhedsrådet fortsætter Israel deres folkedrab. Israel fortsætter med at dræbe og lemlæste. Så det er ikke nok at kalde til en øjeblikkelig våbenhvile. Nu skal der kaldes på øjeblikkelige konsekvenser for terrorstaten Israel, sagde han.
Det var en fællesnordisk demonstration, hvor der foruden folk fra Danmark deltog folk fra både Norge og Sverige.
Bag demonstrationen stod Kuffiyeh, der beskriver sig som et kollektiv af ildsjæle, som arbejder for oplysning af den palæstinensiske sag.
Også demonstration i Aarhus
I Aarhus havde Sammenslutning af palæstinensiske foreninger i Aarhus, Racismefri by – Aarhus for Mangfoldighed og Mellemfolkeligt Samvirke indkaldt til demonstration. Herudover havde en lang række anbefalere mobiliseret til demonstrationen.
Også her var kravene: Øjeblikkelig våbenhvile, fuld adgang til nødhjælp og stop for illegale besættelser og blokaden af Gaza.
I Aarhus holdt Birthe Sørensen, medlem af Kommunistisk Parti, tale:
– Midt i den frygtelige tragedie, der udspiller sig i Gaza, har det været en stor opmuntring, at vi har kunnet gå på gaden sammen på tværs af politisk overbevisning, religion, etnicitet og køn. Og der er al mulig grund til fortsat at demonstrere. Tallene taler deres eget sprog: Op mod 33.000 palæstinensere er indtil nu blevet dræbt af Israels militærmaskine i Gaza, omkring 75.000 er blevet såret.
Birthe Sørensen langede kraftigt ud efter den danske regering.
– På trods af at Danmark er signaturland til den Folkedrabskonvention, som blev dannet i 1948 i kølvandet på Holocaust, og på trods af at Danmark ifølge samme konvention er forpligtet til at forhindre folkedrab, nægter det officielle Danmark, at det foregår. På trods af at folkedrab anses som en af de største forbrydelser mod menneskeheden, nægter det officielle Danmark at reagere. Og ikke nok med det – både det officielle Danmark og EU understøtter på adskillige områder staten Israel – økonomisk, politisk og militært.
Demonstrationerne i København og Aarhus løb af stablen den 30. marts – som palæstinenserne markerer som “Jordens Dag”.
På denne dato i 1976 blev seks palæstinensere dræbt, og mange blev såret, da de protesterede mod Israels annektering af store landområder i det nordlige Palæstina, og hvert år markeres dagen med demonstrationer og mindehøjtideligheder.
Akut-demonstration
Mandag aften gik demonstranter igen på gaden i protest over Israels massakre på Gazas største hospital, Al-Shifa hospitalet.
Efter to ugers belejring har den israelske besættelsesmagt trukket sig fra hospitalet.
Øjenvidner fortæller. at alle bygninger i komplekset er brændt ned, og alt inventar er blevet ødelagt.
Ifølge hospitalets personale kan Al-Shifa ikke længere fungere som et hospital.
Hospitalet har huset tusindvis af sårede, syge og flygtninge, som har søgt ly, men ikke engang på et hospital har de været i sikkerhed.
Videoer og billeder er kommet ud af udsultede og brændte lig, som er bundet i håndjern, og mindst fem massegrave er fundet i området omkring hospitalet.
Blandt andet på den baggrund fortsætter demonstrationerne.
Den næste demonstration i København er på lørdag den 6. april, og den 20. april er der indkaldt til en 24-timer lang protest: “Et døgn mod folkemordet“.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.