Amager Fælleds Venner har fredag sendt en klage til Ankestyrelsen, Planklagenævnet samt Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Foreningen er rasende over, at byggeforberedelserne fortsætter på Amager Fælled på trods af, at de to nævn i sidste uge krævede byggestop, indtil klager over byggeriet var endeligt behandlet.
– Enhver paragraf og bekendtgørelse gradbøjes i en sådan grad, at man til enhver tid kan fortsætte de naturødelæggende aktiviteter, fremfor at ændre på præmissen og begynde at arbejde for bevarelse og naturbeskyttelse, siger Steffen Rasmussen, formand for Amager Fælleds Venner.
Foreningen opfordrer nu de to nævn til at gøre det klart overfor Københavns Kommune og bygherre, at “alle tilladelser er sat i bero og at al byggeaktivitet derfor skal standses omgående, indtil den endelige afgørelse af klagerne kan finde sted”.
Beskyttelse af fredet padde
Det er især forholdene for den fredede padde stor vandsalamander, som fik de to nævn til at kræve stop for byggeforberedelserne, indtil klager over byggeriet er færdigbehandlet. Den omkring 16 centimeter lange vandsalamander lever på Lærkesletten på Amager Fælled, hvor Københavns Kommune vil bygge en hel ny bydel med plads til omkring 5000 indbyggere.
Med byggeriet vil der blive nedlagt rasteområder for vandsalamanderen.
Enhver paragraf og bekendtgørelse gradbøjes i en sådan grad, at man til enhver tid kan fortsætte de naturødelæggende aktiviteter.
Steffen Rasmussen, Amager Fælleds Venner
Nævnene efterlyser en nærmere beskrivelse af, hvordan bygherrerne vil sikre nye rastesteder, der ikke forringer forholdene for stor vandsalamander.
“Nævnene har endvidere lagt vægt på, at en realisering af projektet kan medføre uoprettelig skade på den økologiske funktionalitet af rasteområder for stor vandsalamander”, står der blandt andet i en udtalelse fra Nævnenes Hus.
Efter udmeldingen fra nævnene i sidste uge skrev bygherren Fælledby P/S følgende på sin hjemmeside:
“Det betyder, at al byggeaktivitet på området skal standses indtil videre. Fælledby P/S følger myndighedernes anvisninger.”
Fælledby P/S er ligeligt ejet af By & Havn og PensionDanmark.
Bygherre presser kommunen
På trods af udmeldingen på hjemmesiden var bygherren ikke indstillet på at stoppe byggeforberedelserne. Fælledby meddelte efterfølgende Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, at de vil fortsætte nedrivnings- og anlægsarbejdet på den del af det planlagte byggeområde, der ikke er levested for stor vandsalamander. Det mener bygherrer er inden for rammerne af afgørelsen fra nævnene.
Forvaltningen fik derefter advokatvirksomheden Horten til at vurdere konsekvenserne af nævnenes afgørelse.
Horten kommer frem til, at allerede givne tilladelser til byggeforberedelser kan udnyttes, men at der ikke kan gives nye tilladelser, hvis VVM-tilladelsen ligger til grund for dem, da den er suspenderet med nævnenes afgørelse. Forvaltningen vil heller ikke kunne give byggetilladelse.
VVM er en forkortelse af Vurdering af Virkninger på Miljøet.
Til slut advarer Horten kommunen om, at de kan pådrage sig et erstatningsansvar overfor bygherre, hvis de håndhæver et stop for alle byggeforberedelser.

På baggrund af advokatfirmaets vurdering sendte Forvaltningen i Københavns Kommune den 14. juli en orientering til politikerne i Teknik- og Miljøudvalget om, at den opsættende virkning ikke gælder de tilladelser, som allerede er givet.
Det betyder, at kommunen giver grønt lys til, at vandrehjemmet på byggeområdet rives ned, og at byggeforberedelserne med blandt andet jordkomprimering på det lysåbne område og påfyldning af jord kan fortsætte.
Den melding fik Fælledby til at fortsætte med nedrivning allerede den 15. juli, og på mandag planlægger man at fortsætter med komprimering af jorden.
Uenighed mellem juridiske autoriteter
Amager Fælleds Venner understreger, at byggeforberedelserne er en trussel mod den fredede stor vandsalamander. Foreningen afviser bygherres påstand om, at der er dele af byggeområdet, hvor med sikkerhed ikke er salamandre. Undersøgelser viser, at padden kan findes på hele byggeområdet, også der hvor der nu skal rives med og gennemføres byggeforberedelser.
– Denne padde har ifølge Fælledbys egen undersøgelse, udført af Rambøll, netop også rastested ved vandrerhjemmet og på Lærkesletten. De planlagte aktiviteter vil derfor med høj sandsynlighed lede til individdrab på stor vandsalamander, siger Steffen Rasmussen.
I klagen til nævnene påpeger Amager Fælleds Venner også, at der den 12. juli blev slået græs med en buskrydder omkring de såkaldte paddehegn, som bygherrer har etableret for at holde padder ude af området. Foreningen understreger, at en sådan aktivitet også kan koste salamandere livet.
Amager Fælleds Venner har spurgt professor i miljøret Peter Pagh om hans vurdering af sagen.
– VVM-tilladelsen er tilladelsen til det samlede projekt. Det er den VVM-tilladelse, der er nødvendig for lokalplanen, som Miljø og Planklagenævn har stoppet med opsættende virkning. Dette gælder alle dele af VVM’en, udtaler Peter Pagh.
Der er altså ikke enighed mellem de juridiske autoriteter, konstaterer Steffen Rasmussen.
– Derfor efterlyser Amager Fælleds Venner en klar udmelding fra Ankestyrelsen og nævnene om en omgående standsning af al byggeaktivitet på Amager Fælled. Dette inkluderer nedrivning af vandrerhjem, busk- og græsrydning, jordkomprimering og andre aktiviteter på matriklen, udtaler han.
Protester fortsætter
Også bevægelsen Arternes Ambassade har sendt en klage til Ankestyrelsen og de to nævn.
“Jeg skal bede Ankestyrelsen rejse straffesag mod de i Københavns Kommunes ansatte, der tilsidesætter Miljø og Planklagenævnets stop af VVM-tilladelse af lokalplan Vejlands Kvarter, med opsættende virkning til endelig afgørelse januar 2022”, skriver formand for Arternes Ambassade København Frej Schmedes i klagen.
Protesterne mod byggeriet på Amager Fælled fortsætter for fuld styrke. Den 25. juli og 8. august er der arrangement på Amager Fælled med rundture på det planlagte byggeområde, en snak med foreningen og salg af merchandise.
Der er også stadig fuld gang i underskriftindsamlingen for at få en folkeafstemning om byggerierne på Amager Fælled og Stejlepladsen.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.