tak for godt indlæg og enig i en del . vigtigt at stå fast på principper og være tro mod sig selv . Det er i høj grad en mangelvare. Selv stemt social demokratisk over flere gange men det slutter nu . For 2 år stod alle socialdemokraterne og grinede af den tidligere amerikanske præsident og deres politiske ambassadør her i landet , der var konstante artikler om de famøse 2 procent og hvordan man regnede sig frem til dette. Oven i kom så Grønland … nu hopper og danser de (samme gælder SF !) som små artige drenge og piger for amerikanske soldater her, ophæve forbehold og kæmpe forøgelse af forsvarsbudget . Hykleri så det driver , faktisk tragisk men man følger jo trop og er helst endda fanebærer. Modeudtrykket er “træde i karakter” —ja det er så at træde i karakter , så ved man det !
Hvis du er antiracist, skal du stemme nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet, lyder opfordringen fra Kaloua Digbeu-Larsen, der er næstformand i organisationen Afro Danish Collective.
Afro Danish Collective blev stiftet under de verdensomspændende Black Lives Matter-demonstrationer i 2020. Organisationen arbejder med at sætte fokus på strukturel diskrimination og antisort racisme i Danmark og andre steder.
Bestyrelsen for Afro Danish Collective har ikke som helhed taget stilling for eller imod forsvarsforbeholdet, men flere medlemmer herunder Kaloua Digbeu-Larsen opfordrer til at stemme nej med henvisning til EU’s racistiske ageren i Afrika.
Kaloua Digbeu-Larsen er også medlem af Rådet for Menneskerettigheder for SOS Racisme.
Forsvar af franske interesser
– Jeg mener, at EU’s militære indsats i Afrika er racistisk, fordi den bygger på en forudsætning om, at afrikanerne ikke er i stand til at tage vare på sig selv, at de ikke er intelligente nok til at klare sig selv. Med den argumentation fortsætter de lande, der har været slaveejere og koloniherrer, med at holde afrikanerne nede, siger Kaloua Digbeu-Larsen, der er uddannet cand. mag. i sprogpsykologi og offentligt ansat.
– EU’s militære operationer i Afrika handler i høj grad om at forsvare Frankrigs interesser i sine mange tidligere afrikanske kolonier. EU’s operationer gennemføres ikke af hensyn til afrikanerne eller for at bekæmpe terrorisme, som det påstås. De handler om at varetage Frankrigs økonomiske interesser i området. Hvis vi afskaffer forsvarsforbeholdet, er der åbnet for, at Danmark kan være med til at støtte Frankrigs udenrigspolitik i Afrika, tilføjer han.
EU har i øjeblikket gang i syv militære operationer. Seks af dem foregår i Afrika. EU-militær træner soldater og myndighedspersoner i blandt andet Mali, Libyen og Mozambique på trods af, at menneskerettighedsorganisationer i flere år har advaret om, at de begår overgreb på deres egen civilbefolkning.
Det undersøgende medie Investigate Europe har i en artikel beskrevet, hvordan FN kritiserer de malisiske regeringssoldater, der er blevet trænet af EU-militær, for “omfattende og systematiske” overgreb på civile.
Et nej er også et signal om, at vi ønsker at bryde med den måde, som Frankrig og EU behandler Afrika på.
Kaloua Digbeu-Larsen, næstformand i Afro Danish Collective
– EU har været militært til stede i Mali, der er tidligere fransk koloni, siden 2013, uden at der er kommet fred i landet. Frankrig ønsker ikke fred, de ønsker ustabile forhold, så de kan blive ved med at blande sig og sikre deres økonomiske interesse, erklærer Kaloua Digbeu-Larsen.
Han henviser også til, at en lang række tidligere franske kolonier i Vest- og Centralafrika ikke har mulighed for at føre deres egen økonomiske politik. Frankrig har spændt ben for, at landene har egen valuta. I stedet har de den såkaldte CFA-franc, der tidligere var tæt knyttet til francen og i dag er bundet op på euroen. Konkret betyder det, at landene ikke kan føre en selvstændig økonomisk politik.
– Den økonomiske politik i mange afrikanske lande fastlægges reelt i Paris. Man fastholder afrikanerne i et tilstand, hvor de ikke er i stand til at klare sig selv økonomisk. Samtidig er Frankrig konstant militært tilstede i mange af sine tidligere kolonier. De har militærbaser i de fleste vestafrikanske lande. EU lukker øjnene for Frankrigs undertrykkende politik. Det er det spil, som Danmark bliver en del af, hvis vi dropper forsvarsforbeholdet, siger Kaloua Digbeu-Larsen.
Debatmøde på mandag
– Det er derfor, jeg opfordrer alle antiracister til at stemme nej den 1. juni. Et nej er også et signal om, at vi ønsker at bryde med den måde, som Frankrig og EU behandler Afrika på, tilføjer han.
Kaloua Digbeu-Larsen er tidligere medlem af Radikale Venstre. Han stillede op for partiet ved kommunalvalget sidste år, men meldte sig ud, da Radikale valgte at støtte særloven for ukrainske flygtninge.
– Det er en diskriminerende lov i forhold til flygtninge fra andre lande. Så nu er jeg partiløs, konstaterer han.
Bestyrelsen i Afro Danish Collective ønsker at styrke debatten om forsvarsforbeholdet op til afstemningen den 1. juni. Derfor har de arrangeret et åbent debatmøde, hvor både medlemmer og andre interesserede er velkomne til at deltage. Det er i Valby Kulturhus på mandag den 30. maj klokken 18-21. Tilmelding til board@afrodanishcollective.dk.
Læs også
EU er selv med til at skabe de konflikter, man påstår at ville løse
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.