Her på årets sidste måned har Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) offentliggjort en analyse, som fastslår, at flere børn i 2023 er vokset op i fattigdom. Det er første gang siden 2017, at tallet er steget. I fire ud af fem kommuner er børnefattigdommen steget, og samtidig voksede forskellene kommunerne imellem.
Stort set samtidig kunne vi høre SVM-regeringen fremlægge deres økonomiske redegørelse, der fik økonomiminister Stephanie Lose (V) til at opsummere: “Det går stadig godt i dansk økonomi. Danskernes købekraft er stigende, inflationen er under kontrol, og beskæftigelsen er høj” (1). Det fik SVM-regeringen til at justere den forventede BNP-vækst til 3 procent både i år og i 2025.
Som det fremgår af nedenstående tabel, er det langt fra alle, som har fået gavn af opsvinget og de gode nyheder fra maskinrummet i Økonomiministeriet. Det skal retfærdigvis nævnes, at der er et lille år imellem regeringens økonomiske redegørelse og AE-rådets opgørelse, og vi må vente et år på opgørelsen over udviklingen af børnefattigdommen for 2024.
En lang række analyser peger imidlertid i en klar retning: Større ulighed og relativ fattigdom.
Fra 2022 til 2023 steg antallet af fattige børn med 2.300 til 49.500 fattige børn.
En lang række borgerlige partier mener ikke, det er relevant at diskutere fattigdom i Danmark, og de sætter spørgsmålstegn ved begrebet.
Nedenfor er det grundlag, som Danmarks Statistik bruger i definitionen på fattigdom i Danmark, så vurdér selv.
“Det kan vi ikke være bekendt”. Sådan udtaler 21 organisationer i en netop offentliggjort handleplan ‘Danmark uden børnefattigdom’.
De mange organisationer har i handleplanen samlet 40 anbefalinger til bekæmpelse af børnefattigdommen i Danmark – anbefalinger, der tager hånd om børnenes oplevelse af fattigdom og afsavn i hjemmet, daginstitutioner, skoler og fritidslivet. Udspillet fokuserer også på børnenes sundhed og familiernes økonomiske situation.
Konkret anbefaler organisationerne blandt andet at sikre retten til en barndom uden fattigdom ved lov og at hæve de laveste sociale ydelser for familier i fattigdom, så de løftes over fattigdomsgrænsen. Desuden foreslår organisationerne, at der genindføres et midlertidigt børnetilskud for at kompensere familier i fattigdom for de seneste års prisstigninger.
Note 1: Dagbladet Politiken den 6. december 2024
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.