Skraldemændene i Hvidovre Kommune valgte onsdag morgen at gå i arbejde efter at have strejket i en uge. Strejken var udløst af måneders utilfredshed med arbejdsmiljøet på arbejdspladsen Hvidovre Affald & Ressource og en konstitueret driftsleder.
Det dårlige arbejdsmiljø har blandt andet den konsekvens, at flere af skraldemændene er eller har været sygemeldt med stress og sågar depression. I perioder har sygefraværet ligget omkring 25 procent, og enkelte gange har det været helt oppe på 40-45 procent og stort set altid arbejdsmiljørelateret.
Vi vil ikke acceptere, at folk får både angst og depression af at passe deres arbejde. Derfor sagde vi stop.
Mohammad Al-Hajj, talsperson
– Det er ikke ualmindeligt, at arbejdet bliver nedlagt i vores branche. Her handler det alene om arbejdsmiljøet. Vi vil ikke acceptere, at folk får både angst og depression af at passe deres arbejde. Derfor sagde vi stop, fortæller talsmand Mohammad Al-Hajj til Arbejderen.
Det var to alvorlige episoder på mindre end en uge, der afgjorde, om strejken skulle fortsætte eller ej:
– Ved byrådsmødet i tirsdags var konflikten på dagsordenen. Derfor deltog flere af kollegerne for at sende et signal til lokalpolitikerne om, at vi ville høres. En af kollegerne faldt om med trykken for brystet og måtte køres på sygehuset. Jeg dejsede selv om hjemme i stuen i fredags og blev hentet af en ambulance.
To kollaps på så kort tid, mener Mohammad Al-Hajj, siger noget om den kamp, de kæmper, og det pres, de har været under i et halvt år. Han tilføjer, at beslutningen om at gå i arbejde igen ikke er ensbetydende med, at skraldemændene er tilfredse – tværtimod. De er indtil videre tvunget til stadig at se på den driftsleder, som de kræver, at kommunen flytter til en anden afdeling.
– Vi har klaget i seks måneder og fulgt kommandovejen. Vi er gået til det politiske system og har holdt møde med borgmesteren og kommunaldirektøren, men vi føler ikke, vi bliver hørt. Hverken af lokalpolitikerne eller vores ledelse. De tager os ikke alvorligt, siger Mohammad Al-Hajj, der i de otte år, han samlet har været skraldemand – fire af dem i Hvidovre – aldrig har oplevet noget lignende.
Ledelsen gør ingenting
Dorthe Isager, næstformand i den offentlige gruppe i 3F Københavns Chauffører & Vestegnen, bekræfter, at skraldemændene i månedsvis har forsøgt at få gjort noget ved problemerne med arbejdsmiljøet, der drejer sig om overvågning, krænkelser, chikane og arbejdspres.
– Det slog for alvor igennem i september-oktober sidste år. Da blev det tydeligt, at der var noget helt galt i relationen mellem medarbejderne og den konstituerede leder. Selvom det blev italesat med meget konkrete eksempler, så tog ledelsen ikke handling på det, fortæller Dorthe Isager til Arbejderen.
På vegne af skraldemændene skrev Dorthe Isager derfor i november et såkaldt bekymringsbrev, som blandt blev sendt til borgmesteren.
– Et efterfølgende møde med HR-chefen og den konstituerede leder ved Park og Vej endte ligeledes i ingenting, forklarer Dorthe Isager.
Hun måtte, da skraldemændene besluttede sig for at nedlægge arbejdet, syv dage i træk opfordre dem til at passe deres arbejde. Lige lidt hjalp det:
– Gutterne stod sammen om det her.
Det stak helt af
En anden skraldemand siger, at forholdene bare blev værre og værre.
– I løbet af marts er tingene stukket helt af med personlig forfølgelse, krænkelser, lovovertrædelser. I perioder er der 20 syge på én gang, og der er folk, der brækker sig, når de møder på arbejdet, fortæller han til Arbejderen.
Han ønsker at være anonym af frygt for represalier, men Arbejderen kender hans navn.
Ledelsen foreslår, at der bliver nedsat en trivselsgruppe på i alt fem personer. Gruppen samler 21 klagepunkter, som de går til ledelsen med.
– Synspunkterne fra 30 kolleger bliver fremlagt på et personalemøde, men nu går ledelsen efter dem i trivselsgruppen. Administrationen i kommunen siger, at det er fem-syv personer, der er utilfredse, men vi var altså over 30, der deltog i byrådsmødet i tirsdags, understreger den anonyme skraldemand.
Han bemærker, at klagepunkterne, der alle omhandler arbejdsmiljøet, også er blevet sendt til samtlige byrådspolitikere i Hvidovre.
Trivselsgruppe – hvorfor?
Tilbage til Dorthe Isager fra 3F Københavns Chauffører & Vestegnen, der har været bisidder i trivselsgruppen og også deltog, da der var mæglingsmøde om strejken i sidste uge.
– Fagbevægelsens Hovedorganisation fremlægger de strejkendens klagepunkter, der nu er nået op på 28, og som alle handler om arbejdsmiljøet. Kommunernes Landsforening, der repræsenterer Hvidovre Kommune, nævner ikke med et ord arbejdsmiljøet, men peger på, at skraldemændene alene er sure over, at de skal arbejde fra klokken 6 til 14.30, forklarer hun.
Hvorfor den kommunale arbejdsgiver bliver ved med at eskalere konflikten i stedet for at omplacere driftslederen, som skraldemændene foreslår, er hun ret uforstående overfor.
Afventer advokatundersøgelse
Hvidovre Kommune har sat en advokatundersøgelse i gang, der skal afdække, hvorvidt kritikken af ledelsen er berettiget. I dag fredag skal 3F og skraldemændene høres i sagen.
Kommunen ønsker ikke at udtale sig om anklagerne mod driftsleder, mens undersøgelsen er i gang.
Arbejderen har spurgt flere byrådsmedlemmer, hvordan de stiller sig til sagen, og hvad de vil gøre, for at skraldemændene får et ordentligt arbejdsmiljø. Arbejderen følger op, når de har svaret.
Hvornår der ligger en konklusion på advokatundersøgelsen, er det ikke lykkedes Arbejderen at få et konkret svar på.
Ifølge Arbejderens oplysninger udelukker skraldemændene ikke, at de igen vil gribe til strejke. På trods af at strejken var til gene for borgerne, så var der borgere, der kom forbi med hjemmebag. Slagteren donerede frikadeller, og bageren kom med morgenbrød. Ligeledes lagde en flok stilladsarbejdere vejen forbi for at bakke op under strejken.
Blot fire af de i alt 37 mænd beskæftiget med at hente affald hos borgerne i kommunen deltog ikke i strejken. Syv andre var fraværende grundet sygdom, en på ferie og to på barsel.
Tirsdag den 19. marts blev strejken behandlet i Arbejdsretten. Skraldemændene blev pålagt at gå i arbejde og truet med skærpet bod. I forvejen skulle de betale 50 kroner pr. strejketime i bod, ligesom de må undvære løn for den uge, de strejkede.
Vil du støtte skraldemændene i kampen for et ordentligt arbejdsmiljø, så kan du indbetale et beløb på MobilePay Box – 5440LL
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.