Pædagoger i Aarhus vil lørdag den 30. september tage vandrestøvlerne på og gå fem kilometer gennem byen. Det gør de ikke blot for motionens skyld, men fordi at de vil gøre opmærksom på deres lønforhold.
Det sker i forbindelse med trepartsforhandlingerne mellem regeringen, arbejdsgiverne og fagbevægelsen, som omhandler lønnen og rekrutteringsproblemerne for offentlige ansatte.
Initiativtageren til vandreturen er fællestillidsrepræsentant i BUPL Aarhus Lotte Zwicky. Ifølge hende er det vigtigt at sætte fokus på netop pædagogernes løn, da den ligger markant under, hvad andre med en tilsvarende uddannelse får.
– Man kunne jo se i Lønstrukturkomitéens rapport, at pædagogernes månedsløn ligger næsten 4.000 kroner under, hvad andre med vores uddannelse tjener. Derfor går vi den her vandretur for at vise, at det her er et problem, som der er brug for at blive løst, hvis vi skal sikre pædagoger i fremtiden, siger Lotte Zwicky.
Det er altså nu, ved de her forhandlinger, at lønnen skal op, så vi kan sikre, at nuværende pædagoger bliver i faget, og at nye vil have lyst til at komme ind i faget.
Lotte Zwicky, fællestillidsrepræsentant, BUPL Aarhus
Regeringen har forud for trepartsforhandlingerne fremlagt et bud på, hvilke faggrupper der skal have en lønforhøjelse, og hvor meget de skal have. Én af de grupper er pædagogerne, som regeringen vil give en lønforhøjelse frem mod 2030 på 2.500 kroner om måneden i gennemsnit, altså under de 4.000 kroner, som Lønstrukturkomitéen peger på.
– Vi siger selvfølgelig ja tak til den lønstigning, som regeringen har foreslået. Men det er kun en start. Hvis problemerne inden for pædagogfaget skal få en mere varig løsning, så skal lønnen højere op, så den er svarende til vores uddannelsesniveau, lyder det fra Lotte Zwicky.
60.000 flere børn
Med vandreturen håber pædagogerne, at flere vil blive opmærksomme på, hvilke forhold de har. Invitationen til at deltage er nemlig åben for alle, så forældre og andre interesserede frit kan vandre med på de fem kilometer.
– Vi ser jo meget vores rolle som værende dem, der holder hånden under samfundet. Når alle andre går på arbejde, så sikrer vi deres børn tryghed og udvikling. Det er en vigtig opgave, men i dag er det hvert tredje jobopslag for en pædagog, som ikke bliver besat. Så den opgave bliver sværere og sværere at varetage, fortæller Lotte Zwicky.
Ifølge BUPL kommer der på landsplan til at mangle 6.000 pædagoger i løbet af de næste 10 år. Det gør der, fordi antallet af børn mellem 0-5 år kommer til at stige med 60.000 i samme periode, og det er samtidig med, at antallet af ansøgere til pædagoguddannelsen har været faldende syv år i træk.
– Stigningen i børn skal ses samtidig med, at der i samme periode vil være 23 procent af pædagogerne, som vil forlade faget. Helt konkret i Aarhus kommer vi til at mangle 1.100 pædagoger i den periode ifølge kommunens egne beregninger, fortæller Lotte Zwicky og tilføjer:
– Det er altså nu, ved de her forhandlinger, at lønnen skal op, så vi kan sikre, at nuværende pædagoger bliver i faget, og at nye vil have lyst til at komme ind i faget.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.