Landsretten har afvist, at Lærernes Centralorganisation på vegne af Danmarks Lærerforening (DLF) kan køre en sag mod den danske stat om tab af fri forhandlingsret i forbindelse med lockouten i 2013.
Lærerforeningen mener, at der allerede var en aftale på plads mellem regeringen og Kommunernes Landsforening om et kommende lovindgreb, da de kommunale arbejdsgivere sendte lærerne i lockout under de offentlige overenskomstforhandlinger.
Dermed skete der en sammenblanding af regeringens roller som henholdsvis lovgiver og arbejdsgiver, og lærerne blev reelt frataget muligheden for frie overenskomstforhandlinger. Samtidig mistede lærerne løn i de 26 dage, lockouten varede, inden et politisk lovindgreb stoppede konflikten og dikterede en forringelse af lærernes arbejdsvilkår, herunder deres arbejdstid.
Læs også
Lærernes Centralorganisation anlagde sagen i 2017, og det er med argumentet om, at sagen er forældet, at Landsretten afviser, at sagen skal køres.
Som udgangspunkt er forældelsesfristen tre år. Landsrettens dommere kunne også have valgt at anskue sagen som principiel, hvilket udvider forældelsesfristen til 10 år.
Landsrettens afvisning betyder, at sagen kan ankes til Højesteret.
Vil nærlæse dommen
Formand for overenskomstudvalget i DLF Morten Refskov lægger ikke skjul på, at DLF’s hovedstyrelse havde håbet på et andet udfald, og han ærgrer sig over Landsrettens afvisning.
Nu vil hovedstyrelsen fordybe sig i dommen og tage stilling til, om den skal køres videre i retssystemet.
Det fremgår af dommen, at lærernes organisationer skal betale sagsomkostninger på 75.000 kroner.
Hovedstyrelsen i DLF godkendte i 2014 at afsætte en pulje på fem millioner kroner til en ekstern juridisk vurdering, og i 2019 blev der afsat yderligere 10 millioner kroner, der kan bruges til at dække retsomkostninger, skriver Folkeskolen.dk.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.