Lægerne Frank Mortensen, Thøger Persson Krogh og Ulrich Fredberg har taget initiativ til en underskriftsindsamling, hvor de opfordrer kolleger til at vise opbakning til sygeplejerskernes kamp for ligeløn og bedre arbejdsvilkår for alle ansatte i sundhedsvæsenet.
Den 28. oktober har 487 taget imod opfordringen og skrevet under på Skrivundernet.dk.
– Sundhedsvæsenet har i årevis kun hængt sammen, fordi sygeplejerskerne har vist velvilje ved at tage ekstra vagter og overpræstere. Underskriftsindsamlingen er vores måde at vise på, at vi bakker dem op, og at de ikke står alene, siger Ulrich Fredberg til Arbejderen.
Det lå ligesom i kortene, at forhandlerne godt vidste, at der på et tidspunkt ville komme et regeringsindgreb. Men først skulle de lige have tømt sygeplejerskernes strejkekasse.
Ulrich Fredberg, læge og initiativtager til underskriftsindsamling
Han og de to andre initiativtagere er fulde af beundring over, at sygeplejerskerne har viljen og energien til fortsat at protestere over deres løn- og arbejdsforhold, som de offentlige overenskomster og 10 ugers strejke ikke løste.
– I bund og grund kæmper sygeplejerskerne en kamp for alle faggrupper i sundhedsvæsenet, hvor man får flere og flere arbejdsopgaver og mangler tid til patienterne. Hvis sygeplejerskerne får bedre løn- og arbejdsforhold, vil det komme alle til gode, også patienterne, mener Ulrich Fredberg.
De tre læger arbejder forskellige steder i landet, men kender hinanden fra arbejdet. Frank Mortensen har i mange år arbejdet som læge i Silkeborg, men er netop gået på pension. Thøger Persson Krogh er ansat ved Regionshospital Nordjylland, hvor han er leder af Center for Klinisk Sportsmedicin og Sundhed i Hjørring. Ulrich Fredberg er adjungeret professor i idrætsmedicin i Odense og overlæge på idrætsklinikken i Bispebjerg og Nordjylland.
Deadline for indsamling
De tre kolleger har sat en deadline for indsamling af underskrifterne, der vil blive afleveret til Dansk Sygeplejeråd og regionernes forhandlere senest den 1. december 2021.
– Problemerne i sundhedsvæsenet er velkendte, og at lige netop de er valgt som modtagere er ikke tilfældigt. Det skal opfattes som en slet skjult kritik af, at vi synes, forhandlerne kunne have gjort det bedre. Det lå ligesom i kortene, at forhandlerne godt vidste, at der på et tidspunkt ville komme et regeringsindgreb. Men først skulle de lige have tømt sygeplejerskernes strejkekasse, lyder det fra Ulrich Fredberg.
Han mener, at Anders Kühnau (S), regionernes chefforhandler ved OK21 og formand for Danske Regioner, har et særligt ansvar.
– Anders Kühnau sidder med adgangsbilletten til dem i Folketinget, der bestemmer. Det er hans partikammerater, og han må godt fortælle dem, at det koster at rette op på en skade.
Punktstrejker og økonomisk støtte
Siden et flertal i Folketinget den 27. august satte en stopper for overenskomststrejken, har sygeplejerskerne gennemført punktstrejker af en times varighed på skiftende sygehuse. Mandag, tirsdag og onsdag i denne uge har sygeplejersker på Køge Sygehus fået luft for deres utilfredshed med, at overenskomstforhandlingerne intet løste.
Arbejdsretten har erklæret punktstrejkerne for overenskomststridige. Sygeplejerskerne bliver trukket i løn og får skærpet bod på 86 kroner oveni for hver time, de nedlægger arbejdet.
– Vi havde overvejet også at starte en økonomisk indsamling, men andre kom os i forkøbet, lyder det fra Ulrich Fredberg.
Vil man støtte sygehuspersonalet økonomisk, kan man sætte store som små beløb ind på reg.nr. 6192 og kontonr. 17914790.
Læs også
Sygeplejersker genoptager punktstrejker efter en uges efterårsferie
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.