Gammel eller ej, så burde enhver, der beviseligt er udslidt, kunne komme på pension. Måske vi burde indføre en mellem-kategori, der mere gik på den slags realiteter end på årstallet på dåbsattesten.
Da min morfar for mange år siden fik konstateret problemer med lungerne efter et hårdt arbejde på et jernstøberi, så skaffede kommunen ham et udendørsjob i en slotspark, for han ønskede ikke at blive pensioneret. Det gav ham en form for frirum, som han trivedes med i de arbejdsår, han havde tilbage. Sådan en løsning er næppe mulig for alle, men tankegangen bag er stadig brugbar.
I København, Odense, Aarhus, Randers og Aarhus blev der tirsdag den 22. april gennemført demonstrationer og happenings, i protest mod at Folketinget samme dag skulle førstebehandle forslaget om at hæve pensionsalderen til 70 år.
Lovforslaget får konsekvens for alle, der er født efter den 31. december 1970. De skal arbejde, til de bliver 70 år.
– Det vil med andre ord sige, at dem, der startede på arbejdsmarkedet, da de fyldte 18 år og allerede nu har arbejdet i 36 år, skal lægge 16 år mere til deres arbejdsliv. Det er jo helt forrykt, mener Brian Basse Larsen, næstformand i Murerklubben i 3F Aarhus.

I Aarhus var det Murerklubben og en række andre faglige klubber, der stod bag den lokale aktion mod politikernes upopulære beslutning. Deltagerne lavede en form for gadeteater, hvor personer i alle aldre passede deres arbejde. Den ældste gik direkte fra arbejde og i graven.
– Både min far og bedstefar døde, da de var 60. Min far var altmuligmand og min bedstefar sømand. Mange håndværkere og 3F’ere generelt bliver ikke så gamle i faget, fortæller Brian Basse Larsen, der selv er murer og 3F’er.

Emil Boost var med på gaden i Aarhus. Han er en af de unge, der, hvis det nuværende pensionssystem fortsætter, skal arbejde, til han bliver 74 år. Han har ikke selv lyst til at arbejde så mange år og frygter også, at han ikke kan holde til at arbejde så længe.
– Arbejderklassen fortjener bedre, mener den unge tømrersvend.
Per Nielsen, chauffør og tillidsrepræsentant for rutechauffører ved Vikingbus Aarhus, Silkeborg, Odder opfordrer folk til at komme op af sofaen, hvis det skal undgås, at alle de tilkæmpede rettigheder sættes over styr:
– Politikerne stjæler store bededag fra os og tvinger os til at arbejde længere. Vores velfærdssamfund bliver ringere og ringere, og nu vil de hæve pensionsalderen igen-igen, siger han tydeligt forarget.

I København havde aktivister fra private og offentlige fagforeninger medbragt bannere og en stor mængde rollatorer. Det sidste for at vise hvilke groteske episoder forskellige faggrupper kan komme ud for, når politikerne forlænger deres arbejdsliv.
“Kan en kok arbejde til han bliver 70?” stod der på et skilt på en af rollatorerne, og med støtte fra en anden rollator konstaterer Jeanette Astrup:
– Sådan kommer jeg til at se ud, når jeg som 70-årig skal ud og hjælpe de gamle mennesker. Jeg kan ikke holde til det, kan du?

På pladsen foran Christiansborg holdt Henrik Juul Rasmussen tale.
– Det her forslag er ikke bare urimeligt. Det er direkte respektløst over for alle de mennesker, der har båret Danmark frem med deres hænder, deres kroppe og deres slid, tordnede formanden for Byggefagenes Samvirke, der repræsenterer rundt regnet 15.000 bygningsarbejdere i københavnsområdet.
Henrik Juul Rasmussen kritiserede politikerne for ikke at kende til virkeligheden, når de beslutter at hæve pensionsalderen endnu en gang:
– De ved ikke, hvordan det er. De kender ikke til frost i fingrene, ondt i ryggen, eller det blik en kollega får, når han for tredje gang på en uge ikke kan rejse sig op uden at støtte sig til stilladset. De baserer beslutningen på den gennemsnitlige levealder – men virkeligheden er, at levealderen for os med de hårde job ikke stiger i samme takt. Vi ser det igen og igen: Mange af vores kolleger når slet ikke pensionsalderen. Og dem, der gør, får alt for få gode år.

De københavnske byggefag mener, at 40 år på arbejdsmarkedet er nok, og at det skal være muligt at trække sig tilbage med værdighed efter 40 år.
– Stop den automatiske stigning i pensionsalderen! Og vis, at I forstår, at der er forskel på at sidde i en stol og tage beslutninger – og at bære mursten i frostvejr, lød opfordringen fra Henrik Juul Rasmussen til Christiansborg-politikerne:
– Vi vil have respekt. Vi vil have retfærdighed. Vi vil have et stop for stigningen i pensionsalderen – og en ret til pension efter 40 år på job.
Da talerne var slut, dannede de fremmødte ring om Christiansborg. Dristede politikerne sig til at kigge ud af vinduerne, ville de kunne se bannere med teksterne “Stop stigningen i pensionsalderen”, ” Ret til et værdigt liv – efter arbejdslivet” og “Udbyg tidlig tilbagetrækning” side om side med rollatorer og folk med hjemmelavede skilte.


Også i Randers var modstandere af Folketingets beslutning på plads. De samledes foran rådhuset i Randers til en fredelig, men tydelig markering. Budskabet var klart:
– Alle skal have ret og reel mulighed for en værdig og retfærdig tilbagetrækning fra arbejdslivet. Det skal være muligt at holde til et langt arbejdsliv – både fysisk og mentalt – og kunne gå på pension med værdighed, siger Nana Højlund, formand for FH Østjylland.

Med de mange markeringer rundt om i landet håber hun, at det er lykkedes at sende et fælles signal til beslutningstagerne på Christiansborg.
– Forslaget om en pensionsalder på 70 år vækker bekymring i fagbevægelsen, særligt for de grupper, der har haft lange, fysisk krævende arbejdsliv. En stigende pensionsalder risikerer at forstærke uligheden og ramme dem hårdest, der allerede har ydet mest. Der skal derfor sikres fair og tilgængelige ordninger for dem, der ikke kan holde til at arbejde, til de bliver 70 år, mener Nana Højlund.

I Aalborg havde arrangørerne valgt at give ordet til tre unge: Glenn Nikolajsen fra Blik & Rør Ungdom, Morten Ryom fra 3F Aalborg og Victoria Damkjær fra Malernes Fagforening.
– De siger, det er nødvendigt. At vi lever længere og derfor skal arbejde længere. At vi har råd til det. At det er retfærdigt. Men lad mig spørge jer: Er det retfærdigt, at politikere med bløde stole og gode pensioner bestemmer over vores fremtid? Er det retfærdigt, at folk, der har knoklet i 40 år eller mere, skal blive ved med at slide kroppen ned? Er det rimeligt, at håndværkere, sosu’er, rengøringsassistenter og pædagoger skal gå på arbejde dopet op på smertestillende for at kunne holde dagen ud med slidgigt og ondt i ryggen, mens de ser frem til en pension, de måske aldrig får lov til at nyde, spurgte Victoria Damkjær de fremmødte og svarede selv:
– Nej! Det er det ikke. Der er store forskelle i levetid og helbred, alt efter hvilket liv du har levet, og hvilket arbejde du har haft. Vi vil have en pensionsalder, der tager hensyn til virkeligheden. En pensionsalder, hvor man kan trække sig tilbage med værdighed – ikke en pension, hvor vi ryger direkte i sygesengen.

Morten Ryom, faglig medarbejder i 3F Aalborgs grønne gruppe, delte sin undren med de fremmødte:
– Jeg forstår ikke, at vi, der er det land i EU med femte højeste beskæftigelse og nu også en helligdag mindre, stadig ikke har råd til at sikre alle en god alderdom.
– Spørgsmålet om pensionsalder handler om den del af livet, som vi skal bruge på det og dem vi vil uden at skulle tænke på vagtplaner og skiftehold. Det er ikke kun mit liv, de stjæler fra ved at hæve pensionsalderen, det er også mine børn og børnebørns liv, de stjæler noget fra, og de er ikke engang født endnu.

Efter markeringen i Aalborg gik deltagerne i optog til Limfjordsbroen, hvor de medbragte bannere blev sat på rækværket og nu kan nydes af forbipasserende.

Det ligger som præmis i velfærdsforliget fra 2006, at Folketinget hvert femte år skal tage stilling til pensionsalderen i takt med befolkningens gennemsnitlige levealder.
Velfærdsforliget blev indgået mellem den daværende VK-regering, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Radikale. På daværende tidspunkt var pensionsalderen 65 år.
Et flertal af folketingspolitikere har allerede besluttet, at pensionsalderen i 2030 skal stige til 68 år og i 2035 til 69 år. Og nu ligger så forslaget om, at den skal stige til 70 år med virkning fra 2040.
Der er imidlertid opstået usikkerhed i forligskredsen.
Statsminister Mette Frederiksen varslede sidste år i august måned, at Socialdemokratiet i 2025 for sidste gang stemmer for en forhøjelse af pensionsalderen med den automatik, som ligger i velfærdsforliget.
Og kort inden Folketinget startede førstebehandling af den automatiske stigning i pensionsalderen meddelte Dansk Folkepartis partiformand Morten Messerschmidt til TV2, at partiet vil stemme nej til at hæve pensionsalderen.
Efter førstebehandlingen i Folketinget tirsdag sendes lovforslaget nu videre i systemet.
Rasmus Bredde fra 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København har været inde over planlægningen af demonstrationen i København. På vegne af netværket ‘Ret til et værdigt liv – efter arbejdslivet’ opfordrer han til at søge foretræde for Folketingets Beskæftigelsesudvalg.
– Jo flere der søger, jo større er muligheden for, at datoen for andenbehandlingen af den upopulære politiske beslutning bliver udskudt, siger han til Arbejderen.
Danmark er allerede nu blandt de europæiske lande med den højeste pensionsalder. Fortsætter den nuværende udvikling, hvor pensionsalderen stiger hvert femte år, så vil danskerne lægge sig solidt i toppen.
Læs også
Fagforeninger protesterer mod politikernes beslutning om igen at hæve pensionsalderen
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.