Hvor er det pinligt, at denne faggruppe, som vi ved, har været underbetalt i årevis, skal arm-twistes på denne måde.
På anden uge skiftes hospitalsansatte til at nedlægge arbejdet. Onsdag var det ansatte på hospitalet i Randers og på Rigshospitalet i København, der holdt en pause i arbejdet fra klokken 07:45 til 08:45.
De kortvarige arbejdsnedlæggelser er en reaktion på Folketingets indgreb i den 10 uger lange strejke, som tvang sygeplejerskerne tilbage i arbejde lørdag den 28. august – uden at de fik et bedre resultat end det, de fik tilbudt i Forligsinstitutionen, og som de havde afvist ved en urafstemning.
– Selvom et flertal i Folketinget vedtog at stoppe strejken med et lovindgreb, så er problemerne med mangel på sygeplejersker ikke løst, siger Luca Pristed til Arbejderen.
Han tilføjer, at sygeplejerskerne længe har råbt op om mangel på kolleger forårsaget af, at mange forlader faget, og at det er svært at trække nye til branchen.
– Det betyder, at os der er tilbage, får stadig flere opgaver og skal løbe stærkere og stærkere. Det kan vi ikke blive ved med at holde til. Nu forsøger vi, om vi kan få noget opmærksomhed fra politikerne på den her måde. I sidste ende er det deres ansvar, om vi har et velfungerende sundhedsvæsen.
Det var tredje dag i streg, at Rigshospitalet blev ramt af en punktstrejke. Som de forrige dage tog sygeplejersker, læger og portører opstilling foran hovedindgangen, men i dag fik de selskab af stilladsarbejdere, jernbanearbejdere, HK’ere, murere og tømrere. De var mødt op med røde faner og bannere for at vise deres støtte.
– Jeg overbragte en hilsen fra stilladsarbejderne. Vi har fuld forståelse for deres frustrationer, og de skal vide at de ikke står alene, men kan regne med os, siger Thomas Strømsholt, formand for Stilladsarbejdernes Landsklub, til Arbejderen.
Han oplever, at sygeplejerskerne er frustrerede over, at deres forhandlere ikke var i stand til at komme igennem med deres krav om bedre løn og arbejdsvilkår i en presset sundhedssektor.
– Som arbejder har man jo en forventning om, at det er ved overenskomstforhandlingerne, dine interesser skal varetages, og sker det ikke, så vender man sig imod hele systemet, mener stilladsarbejderen.
De københavnske stilladsarbejdere var også forbi for at vise støtte mandag og tirsdag, men i dag fik den ‘lidt ekstra’ med lastbil udsmykket med røde faner. Og på et tidspunkt stillede en af de strejkende sig op på ladet og blev kørt en runde, mens hun holdt et romerlys i hånden.
– Vi har som andre faggrupper på det private arbejdsmarked også oplevet at få et overenskomstsforslag, som vi har stemt nej til, ned over hovedet. Og vi ved, at det er skide vigtigt at vi står sammen, siger Strømsholt.
Kim Olesen er formand for Jernbanearbejdernes Landsklub. Han havde udsmykket sin motorcykel med en rød fane, da han kom til Rigshospitalet for at vise klubbens opbakning.
– Vores klub opfordrer medlemmerne til at bakke sygeplejerskerne op. De er gået forrest i en kamp, der vedrører os alle. Vi får alle på et eller andet tidspunkt i vores liv brug for en sygeplejerske, og deres kamp for ordentlige løn og arbejdsforhold er fuld berettiget, siger Kim Olesen til Arbejderen.
Dansk Sygeplejeråd (DSR) har intet med punktstrejkerne at gøre. De er organiseret af sygeplejerskerne selv. Danske Regioner advarede allerede i mandags om, at såfremt strejkerne fortsatte, ville de rejse sagen ved Arbejdsretten.
Det er nu sket, og de regionale arbejdsgivere vil have DSR til at erkende, at strejkerne er overenskomststridige og til at pålægge medlemmerne at indstille strejkerne. Endelig ønsker Danske Regioner, at de strejkende får en bod.
Ifølge Arbejderens oplysninger bliver der ikke flere arbejdsnedlæggelser på Rigshospitalet i denne omgang, men der vil komme nye punksstrejker på hospitaler andre steder i landet.
Læs også
Utilfredse sygeplejersker gennemfører punktstrejker flere steder i landet
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.