Hos håndværkere er faren for at blive udsat for asbest i forbindelse med deres arbejde blevet meget nærværende.
Tidligere var asbest indeholdt i blandt andet isoleringsmateriale, fliseklæber og tagplader, men selvom asbest har været forbudt i byggeriet siden 1988, så støder nedbrydningsarbejdere, tømrere, VVS’ere og andre håndværkere den dag i dag ofte på asbest, når gamle bygninger bliver renoveret eller revet ned.
Arbejderen har løbende skrevet om faren ved asbest og konkret om, hvordan mindst 100 VVS’ere blev udsat for asbest i forbindelse med udskiftning af gamle fjernvarmeanlæg i København. Håndværkerne havde ikke på forhånd fået noget at vide. Enten havde deres arbejdsgiver undladt at fortælle om det, der var blevet sjusket med rengøringen efter en asbestsanering eller noget helt tredje.
Nu er der for anden gang på få måneder dukket en ny en sag op, hvor det er tømrere, der bliver udsat for den ‘usynlige dræber’, som asbest bliver betegnet i byggebranchen. Denne gang på en bygning på hjørnet af Tøndergade og Amerikavej i København, hvor taget på en boligblok bliver skiftet.
Det fortæller Stefan Bugge, der i sidste måned var på besøg på pladsen og faldt i snak med tømrerne.
– Jeg kan se, at selve taget er meget støvet, og at der ligger en masse eternitrester fra nedrivningen. Derfor spørger jeg, om de ved, hvilken slags eternit der har været på taget, og om der er blevet asbestsaneret, inden de har påbegyndt arbejdet.
Der er blevet asbestsaneret, men håndværkerne har selv været mistænksomme over støvet og resterne fra det gamle tag. De har derfor spurgt deres arbejdsgiver, om der er blevet saneret ordentligt, og om der efterfølgende er blevet taget en asbestprøve.
– Arbejdsgiveren svarer, at taget efter nedrivningen er blevet behandlet med vandglas, som skal forsegle eventuelle støvrester. Han siger også til dem, at så er der ikke brug for en afsluttende asbestprøve, da den ikke vil kunne vise noget, fortæller Stefan Bugge og uddyber:
– En anden gang, hvor håndværkerne spørger ind til asbestprøven, fortæller byggelederen, at der er blevet taget en prøve, og at den ligger hos nedrivningsfirmaet, og at den vist er god nok.
Dansk Miljøanalyse: Der er asbest
Stefan Bugge aftaler med tømrersvendene, at de skal bede deres byggeleder om at se asbestprøven. Selv tager han et stykke af det gamle eternittag med og afleverer det til Dansk Miljøanalyse.
Næste morgen ringer de med beskeden, at der er asbest i resterne.
3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), der organiserer bygningsarbejdere i København, råder de fire tømrersvende, en murersvend og en lærling til at ringe til deres arbejdsplads, forlade pladsen og gå ned i deres skur og skifte arbejdstøjet.
– Svendene er selvfølgelig overraskede og chokerede over, at de er blevet sat til at arbejde, uden at deres arbejdsgiver har tjekket op på, om der er blevet saneret og gjort ordentligt rent. Det er forkasteligt, og arbejdsgiverne er åbenbart skide ligeglade, siger Stefan Bugge.
Asbest slår ihjel
Han er bestyrelsesmedlem i Snedker-Tømrernes Brancheklub, der på grund af de seneste sager, hvor kolleger bliver udsat for asbest, har sat øget fokus på problemet. Klubben mener, det er vigtigt, hvordan den asbest, der stadig er i gamle bygninger, bliver fjernet, uden at de arbejdere, der skal håndtere det, bliver skadet for livet.
Hvert år dør over 300 danskere af asbestrelaterede kræftsygdomme, og, som Arbejderen tidligere har skrevet, så dør der årligt omkring 130 personer alene af lungehindekræft i Danmark, som kan være forårsaget af arbejde med asbest – et tal der er stigende.
Den alarmerende udvikling har de senere år fået aktive fagforeninger til at presse på for at få politikerne til at stramme op på reglerne og skærpe straffen, når reglerne bliver overtrådt.
I starten af oktober måned var beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard kaldt i samråd om asbest.
Læs også
Hummelgaard er villig til at se på hårdere straf for brud på regler om asbest
Det samråd blev rejst efter en temmelig grov sag i forbindelse med renoveringen af flere ejendomme i Østersøgade og Bartholinsgade i København. I den sag blev en byggeleder taget i først at lyve om, at der var asbest på byggepladsen, og efterfølgende mistænkt for at have fusket med resultater af asbestundersøgelser.
På den byggeplads kan fire tømrersvende, to-tre lærlinge og i alt op mod 20 håndværkere være blevet udsat for potentielt dødelige asbestfibre.
Den sag er en medvirkende grund til, at Snedker-Tømrernes Brancheklub har besluttet at skærpe opmærksomheden på problemet.
– Det er helt uhørt, at der stadig er arbejdsgivere, som er så ligeglade og skødesløse med deres ansattes liv og helbred. Asbest har været kendt som et stærkt kræftfremkaldende stof siden midten af firserne, og stadigvæk er der arbejdsgivere, som vægter profit over menneskeliv, siger Stefan Bugge.
Problem mange år frem
Christian Sørensen er faglig sekretær i BJMF og arbejder med arbejdsmiljø. Han fortæller til Arbejderen, at saneringsfirmaet på pladsen i Tøndergade/Amerikavej blev sat til at gøre rent en ekstra gang.
– Der blev taget 10 prøver efterfølgende, som heldigvis viste, at der ikke er asbest, fortæller Christian Sørensen til Arbejderen og fortsætter:
– Håndværkerne er blevet registreret i asbestregistret, og så blev der lavet en aftale med hoved- og underentreprenørerne om, hvordan de fremover skal forholde sig, når firmaet arbejder på pladser, hvor der er saneret for asbest. De vil også fremover skulle lave minimum ti asbesttest på arbejdspladsen, hvis der er mistanke om asbest, og én af de ansatte, som skal arbejde på pladsen, skal være med til at udpege, hvor prøverne skal tages.
Problemet med asbest vil stå på i mange år endnu, ikke mindst i forbindelse med nedrivning og renovering af gamle bygninger. Derfor peger byggefagforeningerne på screening af bygningsmassen, bøder til arbejdsgivere som overtræder reglerne og ændring af Arbejdstilsynets beføjelser ved overtrædelser som nogle af de tiltag, der kan gøre det mere trygt for deres medlemmer at gå på arbejde.
Danmark kan gå forrest i kampen mod asbest
Den 27. september vedtog EU-parlamentets Beskæftigelsesudvalg en rapport ‘Beskyttelse af arbejdere mod asbest.’ Rapporten indeholder en klar strategi for kortlægning og fjernelse af asbest i Europa samt beskyttelse af de europæiske bygningsarbejdere, som skal til at klimarenovere millioner af europæiske bygninger.
Rapporten skal nu igennem den sædvanlige beslutningsprocedure i EU, men Danmark kan sagtens komme EU i forkøbet, mener Gunde Odgaard, sekretariatschef i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT), der ser positivt på asbestrapporten.
– Regeringen bør nedsætte en asbestarbejdsgruppe 2.0, der skal sikre, at asbest bliver fortid i danske bygninger. EU-parlamentets Beskæftigelsesudvalg anbefaler, at alle EU’s medlemslande udarbejder nationale handlingsplaner for, hvordan man fjerner den asbest, der stadig er i bygningsmassen. Det ville være på sin plads, hvis Danmark gik forrest og allerede nu fremlagde en plan for, hvordan man konkret vil gøre det, mener Gunde Odgaard.
Alene i 2019 mistede mere end 90.000 mennesker livet som følge af asbestrelaterede sygdomme i EU.
Læs også
Blik- og Rørarbejderforbundet kræver et opgør med den usynlige dræber – asbest
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.