Region Nordjylland skal spare. Helt præcist skal der spares 280 millioner kroner på budgettet for 2023, samtidig med at der spares 55 millioner på budgettet for 2024. De besparelser er nu blevet konkretiseret for de ansatte i regionen.
229 stillinger bliver nedlagt på de to hospitaler, 64 stillinger på Regionshospital Nordjylland og 165 på Aalborg Universitetshospital. Den foreløbige fordeling på personalegrupper er cirka 113 inden for plejen, det vil sige SOSU’er og sygeplejersker, 28 læger og cirka 85 fordelt på andre faggrupper.
Det her kommer unægteligt til også at gå ud over patientsikkerheden. Man kan ikke skære så meget, uden at det ender sådan.
Christina Windau Hay Lund, kredsforkvinde Dansk Sygeplejeråd kreds Nordjylland
Fra Christina Windau Hay Lund, kredsforkvinde for Dansk Sygeplejeråd (DSR) kreds Nordjylland, lyder det, at nedlæggelsen af stillingerne kommer til at trække store spor langt ind i fremtiden for sygeplejerskernes arbejdsmiljø.
– De stillinger, som nedlægges, er allerede nu ubesatte og mangler i vagtplanerne. De bliver så erstattet af for eksempel vikarer og overarbejde, det problem bliver kun større nu, hvor de fuldstændigt nedlægges, siger Christina Windau Hay Lund og tilføjer:
– Allerede nu er man som sygeplejerske ikke sikker på, om man kan gå hjem, efter ens vagt slutter, fordi der måske mangler medarbejdere på næste vagt. Det pres vil kun stige yderligere med besparelserne.
Sundhedsvæsen i knæ
Der har været meget snak fra regeringens side om, at man står i en rekrutteringskrise i den offentlige sektor. Blandt andet de nuværende trepartsforhandlinger mellem fagbevægelsen, arbejdsgiverne og regeringen har fokus på netop den problematik. Her vil man give et lønløft til udvalgte faggrupper, blandt andet med henblik på at løse rekrutteringsproblemerne i de grupper.
Derfor undrer det også Christina Windau Hay Lund, at man samtidig med, at de diskussioner foregår, skal til at nedlægge stillinger i Region Nordjylland. Hun påpeger, at det også har en effekt på, hvordan patienternes tillid til sundhedsvæsenet udvikler sig.
– Det her kommer unægteligt til også at gå ud over patientsikkerheden. Man kan ikke skære så meget, uden at det ender sådan. Jeg kan godt forstå, hvis folk undrer sig over, at man snakker så meget om rekruttering og flere hænder, samtidig med at man nedlægger stillinger, siger kredsforkvinden.
Også arbejdstid er et emne for trepartsforhandlingerne. Regeringen lægger nemlig op til, at det lønløft, som de vil give, skal være under forudsætning af, at flere går fra deltid til fuldtid.
– Men vi har allerede set eksempler på, at nogle af vores kollegaer bliver bedt om at gå ned i tid. Det virker helt absurd, når man så samtidigt taler om fra regeringens side, at flere skal arbejde noget mere i sundhedsvæsenet, understreger Christina Windau Hay Lund.
Hurtigere investeringer
Selv om nedlæggelsen af stillinger er et af de store tiltag, som bliver taget i Region Nordjylland for at gennemføre besparelser, så er det ikke det eneste. Også fyringer af personale er blevet foreslået, dog vides det præcise omfang af dem ikke endnu.
For Christina Windau Hay Lund dækker ordet bekymring ikke over, hvordan besparelserne skal udmøntes. DSR Nordjylland vil nu holde øje med, hvordan de helt konkret vil påvirke sygeplejerskernes arbejdsforhold, selv om det unægteligt vil forringe dem.
– Jeg synes, det er trist, at vi skal spare så meget i regionen. Vi vil selvfølgelig følge udviklingen og forsøge at mindske påvirkningen på arbejdsforholdene, men det bliver ikke nemt, siger hun.
Regeringen har i deres 2030-plan afsat penge til blandt andet sundhedsvæsenet. Christina Windau Hay Lund påpeger dog, at man ikke kan vente så længe med at få pengene ude i regionerne, hvilket de nye besparelser blot understreger.
– De penge skal ud nu, ikke om syv år. Hvis både medarbejdere og patienter skal have tillid til, at sundhedsvæsenet kan rettes op på, fortæller hun.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.