I disse dage deltager knap 600 delegerede fra FOA’s 32 lokale afdelinger i forbundets kongres i Aalborg. En fireårig kongresperiode, som FOA selv betegner som turbulent, er slut, og de delegerede skal frem til torsdag diskutere og træffe beslutninger, der ruller sporene ud for forbundets faglige arbejde de næste fire år.
Hvad bliver de vigtigste emner på kongressen? Det spørgsmål har Arbejderen stillet til formændene for tre lokale afdelinger – FOA Nordjylland, Landsforeningen for Socialpædagoger i København (LFS) og FOA Aarhus.
Mette Fuglsig Schjødt, formand for FOA Aarhus, mener, der er et par områder, der er særligt vigtigt at have fokus på: Tillidsrepræsentanterne og organisering.
Vi har ikke været gode nok til at forklare, hvad de tiltag og aftaler, der kommer fra regeringen, betyder konkret ude på arbejdspladserne. For eksempel økonomiaftalerne, der har underfinansieret velfærdssystemet.
Kirsten Gunvor Løth, formand Landsforeningen for Socialpædagoger
– I dag er det ikke alle arbejdspladser, der har valgt tillidsrepræsentanter, og der er også en relativ stor udskiftning blandt dem. Det skal vi tage alvorligt. Vi skulle gerne nå derhen, hvor tillidsrepræsentanterne får nogle ordentlige vilkår at arbejde under.
– Tillidsrepræsentanterne skal støttes og uddannes, så de bliver i stand til at varetage deres tillidshverv og løse de opgaver, der forventes af dem. De varetager deres kollegers interesser i forhandlingerne med arbejdsgiver og er garanten for den kollektive overenskomst, siger Mette Fuglsig Schjødt.
På den måde tror den aarhusianske afdelingsformand, at det bliver mere interessant og overskueligt at være tillidsrepræsentant, og hun håber også, at det kan være med til, at de bliver på posten længere tid end i dag.
Ny struktur i vente
Kristian Gaardsøe, formand for FOA Nordjylland, er enig i, at tillidsrepræsentanternes rolle bliver et vigtigt emne. Han fortæller, at man til den ekstraordinære kongres i september besluttede en række strukturelle ændringer, der får indflydelse på de nuværende fire sektorer i FOA: Social-Sundhed, Pædagogisk, Kost-Service og Teknik-Service.
– Det gjorde vi, så vi fik “det ryddet af vejen”, så vi kunne fokusere på fremtiden til den her kongres. Tillidsrepræsentanterne blev også nævnt til den ekstraordinære kongres, men jeg håber, at vi kan få ændret flere ting i forhold til deres rolle nu, siger Kristian Gaardsøe og tilføjer:
– Vi har dem for eksempel ikke skrevet ind i vores love, da vi bygger mere på faggrupper i organisationen. Det håber jeg på, at vi kan få en diskussion af.
Mette Fuglsig Schjødt understreger, at 2024 bliver et udviklingsår og dermed vigtigt for den kommende kongresperiode:
– Efter 2024 vil der ikke være fire, men tre sektorer. Vi ved ikke, hvordan de bliver organiseret, og hvad de kommer til at hedde, men overvejelserne går i retning af, at sektorerne kommer til at basere sig på arbejdsfællesskaber mere end på egentlige faggrupper. Hele den proces er det vigtigt, at tillidsrepræsentanterne bliver involveret i.
Medlemsflugt og problemer med fastholdelse
Ud over at tillidsrepræsentanterne varetager deres kollegers interesser i forhold til ledelsen på de enkelte arbejdspladser og holder øje med, at løn og arbejdsforhold er i overensstemmelse med overenskomsten, så er de også ledelsens sparringspartner i udviklingen af arbejdspladsen og kollegernes trivsel.
– Endelig er tillidsrepræsentanterne et vigtigt bindeled mellem medlemmerne og fagforeningen. De spiller en vigtig rolle for at fastholde organisationsprocenten. Som så mange andre forbund har FOA svært ved at fastholde medlemmerne. Problemet er ikke så meget dem, vi mister, men dem vi ikke får ind, understreger Mette Fuglsig Schjødt med alvor i stemmen.
Siden forrige kongres i 2019 er antallet af erhvervsaktive medlemmer i FOA faldet fra cirka 149.000 til knap 139.000.
- FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund – med cirka 168.000 medlemmer. Knap 139.000 er erhvervsaktive, hvilket er næsten 10.000 færre end ved sidste kongres i 2019.
- Størstedelen af medlemmerne er ansat i kommuner og regioner, men forbundet organiserer også privatansatte.
- FOA er opdelt i fire sektorer. De største er Social-Sundhed med 83.673 medlemmer og Pædagogisk med 38.752 medlemmer. Kost-Service og Teknik-Service har henholdsvis 8.475 og 7.649 medlemmer. Dertil kommer 243 uden for sektorerne.
- 6.956 medlemmer er elever under uddannelse.
- Forbundet har 32 afdelinger fordelt ud over landet.
- FOA holder kongres 20.-23. november 2023 i Aalborg Kongres og Kulturcenter. Der deltager knap 600 delegerede.
Og netop den medlemsflugt er noget, som bekymrer Kirsten Gunvor Løth, formand for Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS). Ifølge hende, så kan én af forklaringerne være, at man ikke har været radikal nok i sine krav og retorik over for regeringen.
– Vi har ikke været gode nok til at forklare, hvad de tiltag og aftaler, der kommer fra regeringen, betyder konkret ude på arbejdspladserne. For eksempel økonomiaftalerne, der har underfinansieret velfærdssystemet. Der har ikke været nok kritik af det, og vi har måske haft en tendens til bare at acceptere dem i stedet for at udfordre dem, siger Kirsten Gunvor Løth.
Underfinansiering af velfærden
Generelt er hele spørgsmålet om underfinansiering af velfærden noget, som LFS-formanden ser som et stort stridspunkt for den kommende kongresperiode. Siden 2015 er velfærden, ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, blevet underfinansieret med hele 23 milliarder kroner.
– Selvom finansministeren siger, at der kommer et løft af velfærden, så er det ikke rigtigt. Der skal nogle meget bedre økonomiaftaler til, hvis vi skal undgå den velfærdskrise, som vi ser ind i lige nu. Bedre finansiering ville også være med til at løse den aktuelle rekrutteringskrise, siger Kirsten Gunvor Løth.
Netop rekrutteringskrisen er der kommet stort fokus på, da de igangværende trepartsforhandlinger mellem regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne handler om netop det emne. Her vil regeringen give udvalgte faggrupper mere i løn, mod at de blandt andet går fra deltid til fuldtid.
For Kristian Gaardsøe vil trepartsforhandlingerne uden tvivl påvirke næste års overenskomstforhandlinger på det offentlige område.
– Jeg synes, det er frustrerende, at man ikke kan adskille de to ting. Forhåbentlig kommer vi til at fokusere på, at dem, der får mindst, får noget mere i lønposen.
– Der vil arbejdsgiverne nok sige, at hvis man får mere ved trepartsforhandlingerne, så kan man ikke få mere ved overenskomsten. Derfor synes jeg, det er frustrerende, at man ikke har kunnet holde trepart og overenskomst i to forskellige spor, siger Kristian Gaardsøe.
Opgør med uligeløn
Et andet punkt, som Kirsten Gunvor Løth håber, at kongressen sætter fokus på, er kampen mod uligeløn. Hun påpeger, at selvom trepartsforhandlingerne også har det som fokus, så er det for snævert.
Trepartsforhandlingerne omhandler nemlig kun specifikke faggrupper, men tager ikke et større opgør med den uligeløn, som findes særligt i kvindedominerede fag.
– Vi skal stille os i spidsen for en bred bevægelse for ligeløn. De nuværende trepartsforhandlinger er blevet sammenblandet med rekrutteringsproblematikken, derfor skal vi kræve, at man også får et generelt fokus på, at særligt kvindedominerede fag stadig halter efter lønmæssigt, mener Kirsten Gunvor Løth.
Også arbejdstiden er noget, som LFS-formanden gerne ser, at FOA stiller sig i spidsen for at ændre og konkret sætte ned. Hun understreger, at fagbevægelsen historisk altid har gået i front, når det har handlet om en kortere arbejdsuge.
– Vi har jo set det før, at man gik fra 45 timer om ugen til 37, hvor lønnen fulgte med. Så hvorfor ikke gå ned til en 30 timers arbejdsuge med samme løn som nu? Det er jo set, at når timetallet er gået ned, har det ikke gjort noget negativt for produktiviteten, tværtimod har det gjort os mere effektive i vores arbejde, siger Kirsten Gunvor Løth.
FOA’s fire sektorer startede mandag den 20. november med at holde årsmøder.
Forbundskongressen kører fra tirsdag den 21. november til torsdag den 23.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.