Hvis ikke Intervare A/S den 1. november bringer sine chaufførers løn og arbejdsvilkår i overensstemmelse med Københavns Kommunes arbejdsklausuler, så forbeholder Sundheds- og Omsorgsudvalget sig retten til at ophæve kontrakten med firmaet.
Det besluttede udvalget på et møde mandag. Dermed får firmaet yderligere snor, selvom det flere gange tidligere har fået deadlines for svar på, hvordan chaufførerne får den løn, de har til gode, og hvordan firmaet vil rette op på forholdene fremadrettet.
Intervare A/S er Nemlig.coms moderselskab og har siden 1. maj 2017 bragt dagligvarer ud for kommunen.
– Intervare blev stiftet i 2000 og ejes af stifter og administrerende direktør Stefan Plenge med en andel på 29 procent. De resterende 71 procent ejes af forretningsmand Anders Holch Povlsen.
– Intervare er moderselskab for Nemlig.com.
– Intervare tilbyder levering af dagligvarer til borgere visiteret til indkøbshjælp og samarbejder med næsten halvdelen af landets kommuner, således også Københavns Kommune.
– Københavns Kommunes indsatsteam mod social dumping har i sommeren 2021 gennemført dybdegående interviews med Intervares seks chauffører, der betjener kommunen, og har gennemført heldags kontrolbesøg i samtlige varebiler for at indsamle data om chaufførernes arbejdsforhold.
– Det sker som opfølgning på en tidligere undersøgelse, der viste, at Intervare underbetaler de pågældende chauffører, som heller ikke har mulighed for at afholde ferie.
– I alt mangler de seks chauffører ifølge kommunens kontrolrapport at få tilsammen 201.289,50 kroner i løn, pension og feriepenge i kontrolperioden fra januar-marts 2021. Dertil kommer manglende løn, pension og feriepenge til to afløsere på i alt 83.309,63 kroner.
– Københavns Kommune udvider endvidere kontrollen til at gælde hele kontraktperioden fra maj 2017 til august 2021.
– Intervare A/S hævder, at chaufførerne hver især er ’selvstændige erhvervsdrivende’ med eget CVR-nummer og dermed ikke er omfattet af Københavns Kommunes arbejdsklausul. Kommunen lægger vægt på, at modellen i praksis fungerer som om, at chaufførerne var ansat hos Intervare A/S, og at arbejdsklausulen derfor gælder.
– Arbejdsklausulen stiller krav om, at alle, der udfører arbejde for Københavns Kommune, skal have løn- og arbejdsvilkår svarende til overenskomsten på området. Dette gælder også underleverandører. Det skriver alle leverandører under på, når de indgår kontrakt med Københavns Kommune.
I august måned afslørede en kontrolrapport fra Københavns Kommunes indsatsteam, at seks chauffører på blot to måneder – januar-marts 2021 – tilsammen var blevet snydt for 201.289,50 kroner i løn, pension og feriepenge. I samme periode manglede der endvidere løn, pension og feriepenge til to afløsere på i alt 83.309,63 kroner.
Heller ikke arbejdsmiljøet var i orden. Chaufførerne havde store problemer med at få lov til at holde ferie og risikerede sanktioner i form af eksempelvis bøder på op mod 8000 kroner, hvis de havde fravær fra arbejde eller var forsinkede.
Ifølge Arbejderens oplysninger havde Intervare faktisk haft siden foråret 2021 til at svare på, hvad de ville gøre for at skabe ordentlige løn- og arbejdsforhold for chaufførerne.
Læs også
I dag risikerer Intervare A/S at miste kontrakt med Københavns Kommune
På baggrund af kontrolrapporten fra august meddelte kommunen, at den var parat til at droppe samarbejdet med dagligvareleverandøren, medmindre Intervare senest den 3. september svarede på, hvordan de ville leve op til arbejdsklausulerne. Den frist blev forlænget med yderligere en uge, og nu har et enigt Sundheds- og Omsorgsudvalg sat en ny deadline den 1. november.
Nogle forholdsregler tager udvalget dog i forhold til at sikre chaufførernes løn.
På anbefaling fra kommunens indsatsteam mod social dumping, også kaldet CSR-enheden, har udvalget besluttet at “pålægge Intervare A/S bod samt besluttet at tilbageholde månedlige vederlag af 400.000 kroner op til et samlet tilbagehold på 3,2 millioner kroner, med henblik på at sikre at Intervare efterbetaler chaufførerne det beløb, som kommunens CSR-enhed vurderer, de har krav på”, lyder det i en pressemeddelelse.
Afventer møde i Socialudvalget
Det er Københavns Kommunes Socialforvaltning sammen med Sundheds- og Omsorgsforvaltning, der har indgået kontrakten med Intervare A/S, og også dem, der skal beslutte, om kontrakten skal ophæves.
Og da der er tale om en fælles kontrakt, afventer Sundheds- og Omsorgsudvalget møde i Socialudvalget onsdag den 22. september, for så vidt angår Intervares fremtid.
Den oprindelige kontrakt med Intervare udløb den 30. april 2021 med mulighed for forlængelse i op til to gange et år. Kontrakten er blevet forlænget én gang med et år og løber frem til 30. april 2022, men Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forlænger ikke kontrakten yderligere:
“Forvaltningen er p.t. i gang med at udarbejde udbudsmateriale, så opgaven sendes i udbud hen over efteråret, og en ny aftale implementeres pr. 1. maj 2022. Muligheden for at forlænge kontrakten med Intervare A/S i yderligere et år benyttes således ikke”, lyder det i en mail til Arbejderen.
Opgaven går sikkert til ny privat leverandør
Arbejderen har uden held efterspurgt svar på, om sagen med Intervare kan få kommunen til at overveje at stå for leveringen af dagligvarer til borgere, der ikke selv er i stand til at klare det.
Til Fagbladet 3F udtaler overborgmester Lars Weiss (S) imidlertid, at næste skridt for kommunen sandsynligvis vil være at finde en ny privat leverandør, Coop, Salling Group eller andre på markedet.
– Jeg vil nødig gå ind i spekulationer om hvem og hvordan. Men dem, som byder ind på sådan en opgave, er klar over, at det har konsekvenser, hvis ikke de overholder vores klausuler på området. De ved, hvad de går ind til, siger Lars Weiss til Fagbladet 3F.
Københavns Kommune er ikke den eneste, der overvejer samarbejdet med Intervare A/S. Det gør politikerne i Frederikssund, Ballerup, Furesø og Egedal Kommune også, mens Region Hovedstaden har besluttet at opsige kontrakten med det omstridte firma.
Læs også
Nemlig.com og den falske frihed
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.