Byggeforlig tager hul på social dumping med et boligtillæg til udenlandske håndværkere
Tirsdag faldt byggeriets forhandlinger på plads. 3F og Dansk Industri Byggeri siger, at der er tale om et ansvarligt forlig i en svær tid. Som noget nyt bliver der indført et boligtillæg, som skal udligne lønforskellen mellem danske og udenlandske bygningsarbejdere.
FOTO: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Topforhandlerne fra Dansk Industri og 3F præsenterede tirsdag eftermiddag byggeforliget på et pressemøde.
3F’s Byggegruppe og Dansk Industri Byggeri er tirsdag blevet enige om nye overenskomster, der gælder for cirka 80.000 arbejdere i bygge- og anlægsbranchen og cirka 6.000 virksomheder.
Aftalen følger den økonomiske ramme, som ligger i industriens gennembrudsforlig fra den 9. februar. Bygningsarbejderne får et løft af mindstelønnen på ni procent over de to år, overenskomsten løber. Prislisterne, som er med til at regulere akkordaflønningerne, stiger med henholdsvis 4,0 procent i 2023 og 3,9 procent i 2024. Arbejdsgiverne hæver pensionsindbetalingen med to procent, og bygningsarbejderne får 1,8 procent ekstra ind på den særlige lønopsparing, hvor de selv kan vælge, om pengene skal bruges på ekstra løn, flere fridage eller mere i pension.
Det er en aftale, der afspejler, at begge parter har vist ansvarlighed og bidraget til at skabe ro på arbejdsmarkedet i en svær situation.
Niels Grøn, vicedirektør i Dansk Industri
Det er 0,2 procent mindre end i industriforliget. De 0,2 procent bruges i stedet til et boligtillæg til udenlandske arbejdere. De kan få udbetalt et tillæg på 25 kroner i timen i op til 12 måneder, hvis de ikke har adresse i Danmark, når de begynder at arbejde her i landet.
Boligtillægget er ifølge chefforhandler og formand for Byggegruppen i 3F, Claus von Elling, udtryk for et “nybrud” og prisen for en solidarisk løsning på et problem, som byggebranchen har kæmpet med i mange år. Han hentyder til social dumping, hvor udenlandske håndværkere typisk spises af med lønninger langt under deres danske kollegers.
Antallet af udenlandske ansatte i den danske bygge- og anlægsbranchen steg sidste år til 24.655, hvilket svarer til knap hver femte i branchen, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er en stigning på 76 procent sammenlignet med for fem år siden.
– Mindstelønnen stiger med 4,5 kroner 1. marts 2023 og med 4,5 kroner 1. marts 2024. Satserne til lærlinge forhøjes med 4,5 procent i 2023 og 3,5 procent i 2024.
– Genebetalinger stiger med 4,5 procent i 2023 og 3,5 procent i 2024.
– Der indføres et særligt boligtillæg på 25 kroner i timen til bygningsarbejdere, som ikke bor i Danmark ved ansættelsen eller udstationeringens start. Tillægget udbetales i op til 12 måneder.
– Bidrag til særlig lønopsparing stiger med 1,8 procentpoint 1. marts 2024, så det udgør i alt 14,7 procent af bygningsarbejdernes ferieberettigede løn. For lærlinge stiger den med 2,0 procentpoint.
– Det bliver muligt at aftale en firedages arbejdsuge under visse betingelser. Det skal aftales lokalt.
– Fra 1. juni 2023 indbetaler arbejdsgivere ti procent af lønnen til pension i stedet for otte procent i dag. Ansattes indbetaling falder tilsvarende fra fire til to procent af lønnen.
– Det bliver muligt at opspare uger til uddannelse fra år til år – op til maksimalt seks uger.
– Ændrede barselsregler. Far/medmor får øremærket to ugers ekstra orlov med løn, og forældrene får yderligere to ugers orlov med fuld løn, der kan deles frit mellem dem. For alle uger er det arbejdsgiverbetalt løn – dog med et loft på 225 kroner i timen.
– Tillidsrepræsentanten får bedre muligheder for at mødes med nye kollegaer. Valg af tillidsrepræsentant kan foregå i arbejdstiden.
– Lokalt får man ret til at vælge en uddannelsesrepræsentant, som kan hjælpe virksomhed og ansatte i forhold til efteruddannelse.
– NFA’s anbefalinger om natarbejde indarbejdes i byggeriets overenskomster. Yderligere helbredskontrol samt begrænsning af gravides natarbejde.
Kilde: 3F
Claus von Elling ser boligtillægget som udtryk for, at arbejdsgiverne anerkender, at social dumping er et reelt problem i branchen.
– Det er lykkedes os at få løftet bunden for den udenlandske arbejdskraft, så vi sikrer, at de er beskyttede i den første del af deres udstationering og bliver sluset ind i det danske overenskomstsystem, sagde Claus von Elling, da forliget tirsdag eftermiddag blev præsenteret på et pressemøde.
Boligtillæg tages fra fritvalgskonto
Han sagde samtidig, at det havde en pris:
– Vi har givet på fritvalgskontoen, og det mandat har vi fået af forhandlingsudvalget. På den her måde giver de mere velstillede til de mindre velstillede.
Claus von Elling mener, at der samlet set er en god økonomi i aftalen, der også indeholder øget opmærksomhed på arbejdsmiljøet i branchen.
– Så jeg håber af hele mit hjerte, at alle kollegerne ude på byggepladserne synes, det er en god aftale, lød det fra Claus von Elling.
Niels Grøn, der er vicedirektør i Dansk Industri og forhandlede på vegne af bygge- og anlægsvirksomhederne, kaldte på pressemødet byggeforliget for “dyrt, men ansvarligt”.
– Men det er også en aftale, der afspejler, at begge parter har vist ansvarlighed og bidraget til at skabe ro på arbejdsmarkedet i en svær situation, sagde han.
Øget fleksibilitet
På pressemødet blev han spurgt om, hvad arbejdsgiverne har fået til gengæld for den “dyre aftale”, hvortil han svarede:
– Vores betingelse var øget fleksibilitet i arbejdstiden.
Som en del af aftalen er der fremover mulighed for at aftale firedages arbejdsuge.
Lige som de øvrige forlig, der er indgået, indeholder byggeoverenskomsten intet om kompensation for afskaffelsen af store bededag.
Kan du lide, hvad du læser?
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund
med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp
Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød
journalistik:
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund
med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp
Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød
journalistik:
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Du kan være med til at sikre, at Arbejderen fortsat kan udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.
Bliv abonnent eller overfør et støttebeløb.