Onsdag i sidste uge sluttede skraldemændene på Hvidovre Affald & Ressource en ugelang strejke.
Skraldemændene har i månedsvis været utilfredse med arbejdsmiljøet og en konstitueret driftsleder, med hvem samarbejdet er kørt helt skævt.
Chikane, overvågning og krænkelser præger en presset arbejdsdag, som i perioder har resulteret i sygefravær på 25 procent og andre gange et sygefravær på helt op til 40-45 procent.
– Vi har klaget i seks måneder og fulgt kommandovejen. Vi er gået til det politiske system og har holdt møde med borgmesteren og kommunaldirektøren, men vi føler ikke, vi bliver hørt. Hverken af lokalpolitikerne eller vores ledelse. De tager os ikke alvorligt, har Mohammad Al-Hajj forklaret til Arbejderen.
En kommune kan ikke bare fyre eller flytte sine medarbejdere, fordi nogen kræver det.
Anders Wolf Andresen (SF), borgmester i Hvidovre
Borgmester Anders Wolf Andresen (SF) understreger over for Arbejderen, at politikerne skam lytter til skraldemændene:
– Det er netop derfor, der allerede i februar er blevet besluttet en uvildig undersøgelse, der skal belyse sagen fra begge sider. Vi har fra politisk side hele tiden taget sagen meget seriøst, og vi lytter til skraldemændenes bekymring. Men at lytte og forstå er ikke ensbetydende med, at vi har kunnet efterkomme deres krav, siger borgmesteren.
Han tilføjer, at sagen er mere nuanceret end som så, og fordi der er tale om en personalesag, er det begrænset, hvad han og kommunen kan sige, hvilket han håber på forståelse for.
Går på barsel
Anders Wolf Andresen gik på barsel den 3. oktober 2023. Han blev afløst af Søren Friis Trebbien (K), der første gang hørte om udfordringerne den 24. november 2023 og straks bad administrationen følge op på bekymringerne.
Derefter blev der nedsat en arbejdsgruppe bestående af personale, tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant og ledelse.
Arbejdsgruppen har løbende drøftet, hvordan tilliden mellem parterne kan genoprettes, og hvordan arbejdsmiljøet kan forbedres, forklarer Anders Wolf Andresen:
– Jeg så helst, at den her sag var blevet løst lokalt i den arbejdsgruppe. Arbejdsgruppen blev nedsat for at løse konflikten i mindelighed helt efter bogen i forhold til den danske model og vilkårene på et organiseret arbejdsmarked.
Tilbage fra barsel
Anders Wolf Andresen kom tilbage fra barsel den 2. januar 2024 og hørte første gang om de aktuelle udfordringer i begyndelsen af februar, hvor sagen allerede havde udviklet sig meget. Da kommunen den 26. februar modtog en klage fra 3F på vegne af unavngivne skraldemænd, blev det besluttet at sætte en ekstern advokat til at undersøge klagen og få sagen belyst fra alle sider og alle parter.
– Lige nu skal vi derfor afvente undersøgelsens konklusioner, så vi har et veldokumenteret grundlag at træffe beslutninger på. Der er dog ingen tvivl om, at det vil kræve en ekstra indsats at genoprette tilliden og forbedre trivslen for alle medarbejdere, og den er vi klar til at sætte ind med, forklarer borgmesteren.
Til at hjælpe med den videre proces med at forbedre arbejdsmiljøet vil der blandt andet blive tilknyttet en ekstern arbejdsmiljørådgiver, ligesom der vil være tilbud om psykolog til den enkelte på arbejdspladsen.
Skraldemændene har krævet, at den driftsleder, som de har et anstrengt forhold til, bliver flyttet til en anden afdeling. Arbejdsmiljøet er så presset og elendigt, at der er skraldemænd, der ligefrem kaster op, når de møder ind på arbejdet. Skraldemændene har udtalt til Arbejderen, at de er klar til igen at nedlægge arbejdet for at få driftslederen fjernet.
Undgå optrapning
Til det svarer borgmester Anders Wolf Andresen:
– Det er altid en alvorlig sag at hjemsende en medarbejder. En kommune kan ikke bare fyre eller flytte sine medarbejdere, fordi nogen kræver det. Sådan fungerer det danske arbejdsmarked ikke. Vi har undersøgelsespligt og skal overholde de rettigheder, som både ledere og medarbejdere har.
Borgmesteren opfordrer alle til at lade være med at optrappe konflikten yderligere.
– Undersøgelsen forventes færdig til april, og på baggrund af dens konklusion og anbefalinger besluttes det, hvad de videre skridt skal være for at genoprette tilliden og forbedre arbejdsmiljøet for alle medarbejdere i Affald og Ressource.
Arbejderen kontaktede fredag i sidste uge flere andre byrådspolitikere med mulighed for at svare på kritikken fra skraldemændene og med spørgsmål om, hvad de mener, der skal ske. Ingen andre end borgmesteren har svaret.
Kan du lide, hvad du læser?
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund
med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp
Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød
journalistik:
MobilePay: 87278
Abonnér