Torsdag den 19. december inviterede 3F København til juleafslutning foran A Hereford Beefstouw ved Tivolis hovedindgang.
A Hereford Beefstouw-kæden opsagde sammen med tre Brdr. Price-restauranter og Dragsholm Slot deres overenskomster med 3F med virkning fra 1. marts 2023, og 3F har siden kæmpet for at lande en ny aftale med arbejdsgiverne.
Brdr. Price-restauranterne har gentagne gange hævdet, at de ønsker en tidssvarende og fleksibel overenskomst.
Ifølge direktør Mads Bøttger er målet at få en aftale, hvor lønnen afspejler personalets kompetencer og erfaring.
Jeg synes, at det mere og mere virker som manglende vilje fra restauratørernes side.
John Ekebjærg-Jakobsen, formand 3F København
– Vi har prøvet forskellige tilgange for at få gang i forhandlingerne med til A Hereford Beefstouw og Brdr. Price. De lover at vende tilbage, men gør det ikke, siger John Ekebjærg-Jakobsen til Arbejderen og tilføjer:
– De siger, de vil have en overenskomst, der aflønner ansatte efter deres kvalifikationer, og vi har tilbudt, at ufaglærte tjenere uden brancheerfaring kan arbejde et helt år til ufaglært løn. Men det er åbenbart ikke nok, så jeg synes, at det mere og mere virker som manglende vilje fra restauratørernes side.
Restaurationsbranchen lider under, at alt for mange ikke har overenskomst, og at alt for mange ansatte derfor arbejder på alle mulige eller snarere umulige forhold.
Følgende restauranter i Damgaard & Brdr. Price-koncernen har opsagt overenskomsten med 3F, og som led i det har medlemmer af 3F været lockoutet siden 1. april 2023:
– Dragsholm Slot, Hørve i Odsherred
– Jørgensens Hotel Horsens
– Brdr. Price Herning
– Brdr. Price Tivoli / Prices Diner København
– Brdr. Price, Rosenborggade København
– A Hereford Beefstouw, København, Odense, Herning, Charlottenlund, Kolding og Skive.
– Restaurant Bøf, København
– Bryggeriet, Herning
– A Winstouw, Herning
– Niels Bugges Kro, Viborg
Som konsekvens af lockouten er 3F-medlemmer udelukket fra at tage på arbejde. De får ikke løn, men kan få konfliktunderstøttelse.
Kilde: Fagbladet 3F
– Og så kan vi jo se, at dem, der tager en uddannelse på området, søger hen, hvor der er overenskomst, fordi de så er sikret ordnede forhold som ferie, løn under sygdom, pension, 37 timers arbejdsuge og meget mere, forklarer John Ekebjærg-Jakobsen.
Han glæder sig over den opbakning, som 3F fra start har fået fra andre fagforeninger i København og fra andre dele af landet.
Artiklen fortsætter …….
Læs også
Brdr. Price på danmarksturné bliver mødt af røde fagforeningsfaner
Siden konflikten startede, er der gennemført masser af aktiviteter for at gøre opmærksom på, at restauratørerne har valgt, at deres ansatte ikke skal have en overenskomst.
Der er blandt andet blevet uddelt løbesedler om konflikten flere gange om ugen – ved stationer i hovedstaden, ved hovedindgangen til Tivoli, hvor A Hereford Beefstouw holder til, og i Rosenborggade, hvor Brdr. Price har en restaurant. Sympatisører har flere gange lavet aktioner inde i Tivoli foran Brdr. Prices restaurant.
– Vi ser flere tegn på, at konflikten virker. For det første er de her restauranter ikke så velbesøgte som tidligere. Vi hører folk sige, at de ikke behøver nogen løbeseddel. De ved, hvorfor vi står der. Ja, og så hører vi fra folk, der har spist der, at betjeningen ikke er særlig god, lyder nogle af den københavnske fagforeningsformands konkrete eksempler.
Sympatikonflikt
Nu bliver der tre måneders pause i aktiviteterne, ikke fordi 3F er ved at køre træt eller har opgivet at få en overenskomst i hus, men for at gøre status på konflikten og den sympatikonflikt, der blev sat i værk i foråret.
En sympatikonflikt betyder, at faggrupper, som er organiseret i andre fagforeninger, kan nægte at udføre arbejde for en virksomhed, der ikke vil indgå en overenskomst. Så vil virksomheden blive afskåret fra leverancer og ydelser udført af medlemmer af de berørte fagforeninger.
3F’s Transportgruppe var først til at varsle og iværksætte sympatikonflikt. Konkret indebærer det, at chauffører, der er medlem af 3F – og arbejder for en virksomhed med overenskomst – ikke må levere blandt andet mad- og drikkevarer til de konfliktramte restauranter. Transportgruppen omfatter også organiserede lagerarbejdere, og de må ikke pakke og laste biler med varer til restauranterne.
3F’s Grønne Gruppe har også tilsluttet sig sympatikonflikten, og det samme har Dansk Metal.
– Sympatikonflikten har betydet, at restauratørerne har været nødt til at finde alternativer for at få leverancer og serviceydelser. Det gør de hos firmaer, der som dem selv, ikke har overenskomst, siger John Ekebjærg-Jakobsen.
Pausen, som er den tid på året, hvor restaurationsbranchen sædvanligvis har mindst at lave, skal bruges til at optimere sympatikonflikten og få ideer til nye aktiviteter.
Du kan følge med på Facebook og hjemmeside, hvor der løbende bliver lavet opdateringer om konflikten og diverse aktiviteter.
Læs også
Fest markerer ét år med konflikt mod overenskomstfjendtlige restauratører
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.