67,5 procent af 3F’erne i alderen 40 til 59 år har taget smertestillende for at passe deres arbejde, og hver tredje 3F’er har inden for det seneste år sagt nej til sociale aktiviteter i fritiden på grund af smerter fra deres arbejde.
Bevæbnet med de realiteter om medlemmerne har 3F startet en kampagne for at sætte fokus på bedre rettigheder for dem, der har haft et langt arbejdsliv.
Kampagnen blev mandag markeret med en happening foran Christiansborg, hvor 3F havde placeret et Arbejdsapotek. I apotekets åbningstid var forbundsformand Henning Overgaard med til at uddele ‘smertestillende pastiller’ og løbesedler til forbipasserende.
– Tallene tydeliggør blot, at vi er nødt til at have tidlig pension for de medlemmer, som er ved at være slidte. Det er en forsikring for dem, som stadig har år tilbage på arbejdsmarkedet, at de med retten til tidlig pension kan gå på pension og have gode år som pensionist, siger forbundsformand Henning Overgaard til Arbejderen.
Han mener, at både advokaten og anlægsgartneren skal have mulighed for et værdigt liv på pension og for at kunne lege med sine børnebørn uden smerter.
Den 1. august var det et år siden, at retten til tidlig pension, også kaldet Arne-pension, trådte i kraft. Arne-pensionen giver ret til at gå på pension et, to eller tre år før folkepensionsalderen, dersom man kan dokumentere mindst 42 år på arbejdsmarkedet. Folkepensionsalderen i 2022 er 67 år.
En helt ny opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet viser, at 3F’erne fylder godt i statistikken over personer, som indtil nu har fået tildelt ret til Arne-pension. Ved udgangen af august måned havde 40.081 personer fået tidlig pension, og 9.301 af dem er medlemmer af 3F’s a-kasse.
Socialdemokratiets forslag ‘Ny ret til tidlig pension – værdig tilbagetrækning for alle’:
Der er tale om en rettighed. Det betyder, at hvis man lever op til en række kriterier, skal man ikke igennem visitation og vurdering af, hvorvidt man er berettiget til at gå tidligt på pension. Hvor mange år, man kan gå tidligere på pension, afhænger af antallet af år, når man er fyldt 61 år: Har man som 61-årig arbejdet 42 år, får man ret til at gå på pension et år tidligere.
Er man 61 år og har arbejdet i 43 år, får man ret til at gå på pension to år før pensionsalderen. Har man som 61-årig arbejdet 44 år, udløser det ret til at gå tre år tidligere på pension.
Ydelsen er 13.550 kroner om måneden før skat. Har man en pensionsopsparing på mere end to millioner kroner, bliver ydelsen sat ned. Til gengæld må man arbejde og tjene op til 24.000 om året før skat, før der sker modregning.
På det seneste har både de Konservative og Liberal Alliance sagt, at de vil afskaffe retten til tidlig pension. Men Arne-pensionen er vigtig, lyder det fra 3F. Forbundet foreslår helt konkret, at politikerne i Folketinget ikke alene fastholder retten til tidlig pension, men udvider den med ét år fra 2026, så det maksimale antal år, man kan være på ordningen, udvides fra tre til fire år.
Til Arbejderen forklarer 3F, at principperne i ordningen skal fastholdes. En ret til tidlig pension i fire år mod de nuværende tre år vil således kræve, at man kan dokumentere 44 års anciennitet på arbejdsmarkedet.
Kravet til dokumentation har vist sig at være vanskeligt, især for personer som har arbejdet i udlandet. Derfor foreslår 3F også at lempe dokumentationskravene for arbejde udenfor Danmark, så ATP laver et samlet skøn, som kan tage personens samlede arbejdsmarkedshistorik i betragtning.
3F-kongressen i 2019
Spørgsmålet om pensionsalder og værdig tilbagetrækning var et centralt og omdiskuteret emne på 3F’s forrige kongres i september 2019.
Det skyldes Velfærdsforliget fra 2006, indgået mellem den daværende VK-regering, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Radikale. Forliget indebærer, at pensionsalderen hæves fra 67 til 68 år i 2030 og herefter justeres op hvert femte år. Pensionsalderen skal fortsætte med at stige, indtil en folkepensionist i gennemsnit kun har 14,5 år tilbage at leve i. Fortsætter den udvikling, kan unge, der i dag træder ind på arbejdsmarkedet, se frem til, at de skal arbejde, til de bliver 74 år.
Udsigten til en fortsat stigning i pensionsalderen havde fået flere 3F-afdelinger til at stille forslag til kongressen om, at 3F skulle arbejde for at opsige Velfærdsforliget. I deres argumentation pegede de blandt andet på den kendsgerning, at hvert femte medlem af 3F ikke er på arbejdsmarkedet, når de fylder 60 år. De er døde, nedslidte eller på offentlige ydelser såsom førtidspension og ressourceforløb.
Efter en lang og intens debat blev kravet om afskaffelse af velfærdsforliget droppet og i stedet afløst af et ændringsforslag om, at forliget “skal justeres og forudsætningerne bringes i balance med eventuel højere pensionsalder.”
Læs også
3F-kongressen i 2019 slog fast, at Velfærdsforligets forudsætninger ikke holder, da efterlønnen de facto er afskaffet, arbejdsmiljøet og uddannelserne er skåret ned.
På daværende tidspunkt gav seniorpensionsordningen mulighed for tidligere tilbagetrækning for dem, der er “nedslidt” af arbejdet. Men, hedder det videre i den vedtagne tekst, så er “dem, der er “slidt” af mange års arbejde, ikke sikret ret til tidligere tilbagetrækning. 3F vil derfor ændre i Velfærdsforliget, således at den planlagte stigning af pensionsalderen i 2035 suspenderes, så der er tid til at arbejde med eftersyn og justering af forliget.”
Pensionsalderen stiger stadig
Året efter 3F-kongressen – i december 2020 – besluttede et flertal i Folketinget, at pensionsalderen i 2035 skal sættes op til 69 år. I 2025 skal politikerne næste gang tage stilling til, om pensionsalderen skal stige yderligere.
En udvidelse af retten til tidlig pension ændrer ikke ved, at pensionsalderen bliver ved med at stige. På spørgsmålet om hvad 3F gør for at leve op til den del af beslutningen fra forrige kongres, svarer Henning Overgaard:
– Med indførelsen af tidlig pension har man netop kigget på Velfærdsforligets grundlæggende forudsætninger og fra politisk side erkendt, at den stigende pensionsalder rammer skævt. Derfor giver man dem med de længste arbejdsliv retten og dermed muligheden for at trække sig tilbage lidt tidligere. Kongressen vedtog i 2019, at vi skal arbejde for, at ”værdig tilbagetrækning er en rettighed” – det, må man sige, er lykkedes med tidlig pension, og det er derfor, vi foreslår den udvidet.
3F holder kongres igen med start den 24. september.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.