Fagebvægelsen i Esbjerg må sige utvetydigt fra over for byen som en amerikansk militærbase. Jeg opfordrer Hanearbejdernes klub af 1944 til at stoppe al transport af militært udstyr. Det er arbejderklassens stærkeste våben over for det militær-industrielle kompleks i USA og EU!
Den alvorlige situation, som arbejderne og fagbevægelsen i Ukraine befinder sig i, og som den igangværende krig har været med til at forværre yderligere, fik i marts måned hovedbestyrelsen i fagforbundet 3F til at tage en beslutning om at sende 762.000 kroner til fagforeninger i Ukraine.
– Vi skal støtte det ukrainske folk med alt, hvad vi kan og fortsætte med at presse på for solidaritet og fred, sagde 3F’s daværende konstituerede formand Tina Christensen.
Støtten går til de syv faglige søsterorganisationer, som 3F i forvejen samarbejder med. 3F oplyser, at mange af de ukrainske fagforeninger råder over feriehuse og sanatorier, som de har åbnet for internt fordrevne og ikke kun for deres egne medlemmer.
Overordnet vil 3F-indsamlingen bidrage til fagforeningernes humanitære indsats, og til at fagforeningerne kan hjælpe medlemmer, der bliver underbetalt, snydt for løn eller tvunget til at arbejde under usikre forhold og helt generelt til, at fagforeningerne fortsat kan fungere under krigen.
Faglige rettigheder under pres
Regeringen i Ukraine har vedtaget en særlov, der under den igangværende krig suspenderer overenskomster og arbejderrettigheder, forbyder strejker og giver ret til at dumpe lønningerne.
Det falder ikke i god jord i fagbevægelsen – hverken den ukrainske, internationale eller danske – der frygter, at rettighederne bliver svære at vinde tilbage, den dag krigen slutter.
Ukraines regering har gennem flere år modarbejdet fagbevægelsen, der også tidligere har oplevet at blive angrebet af regeringen, når den har kritiseret arbejdsmarkedslove og nedskæringer i velfærden til fordel for oprustning. Det skriver 3F.
Og i månederne op til Ruslands angreb på nabolandet var fagbevægelsen og Volodymyr Zelenskys regering i clinch, fordi regeringen forsøgte at komme igennem med et vidtgående forslag, der gik målrettet efter fagforeningernes ret til at forhandle overenskomster.
Den ukrainske fagbevægelse har det således ikke nemt i et land, hvor millioner siden den 24. februar er flygtet ud af landet, og andre millioner er internt fordrevne.
Afdeling siger fra
3F har besluttet, at indsamlingen til fagbevægelsen i Ukraine kører frem til forbundets kongres i slutningen af september måned, og forbundet har opfordret sine 64 afdelinger til at bakke op og iværksætte lokale initiativer.
Det har mange lokale afdelinger taget til sig, også 3F Midt- og Østsjælland afdeling. Afdelingen har dog besluttet at fjerne solidaritetserklæringen med Ukraine fra sin hjemmeside, hvilket har medført en heftig debat på Facebook og tyder på, at indsamlingen ikke er helt uproblematisk.
Formand for 3F Midt- og Østsjælland afdeling, Daniel Dines Rasmussen, forklarer til Arbejderen:
– Vi kan ikke støtte et land, der behandler sine arbejdere så dårligt, som de gør i Ukraine. Regeringen bruger krigen til at bekæmpe dem, de ikke bryder sig om. Det gælder fagforeninger og partier, og det er stik imod vores værdier.
Daniel Dines Rasmussen synes, det klinger hult, når vi får tudet ørerne fulde med, at Ukraine støtter de vestlige værdier, gerne vil med i EU, men samtidig ulovliggør fagforeninger.
– Så kan vi ikke være med. Regeringen skal ikke indføre nul timers-kontrakter og konfiskere fagbevægelsens ejendomme. Regeringen giver reelt fagforeningerne dødsstødet ved at gennemføre alle de her angreb. Det harmonerer da ikke med vores arbejder værdier, siger den midt- og østsjællandske formand og fortsætter:
– Vores søsterorganisationer skal have ret til at forhandle overenskomster. Vi skal være med til at udbygge de faglige rettigheder ikke det modsatte, og hvis vi ikke kan være sikre på at have en aktiv medspiller i Ukraine, så skal vi lade være med at støtte.
Om den ukrainske regering ændrer holdning til fagforeningerne og arbejdsmarkedsreglerne, når der bliver fred, har Daniel Dines Rasmussen ingen bud på:
– Men det er da ikke rimeligt, at fagforeningerne skal starte forfra ved nul. Det er vigtigt, at de har en faglig organisering, når de skal i gang med at genopbygge landet.
Heftig debat
3F Midt- og Østsjælland gør klart, at det er på grund af den ukrainske regerings fagforeningsfjendske politik, at de har fjernet solidaritetserklæringen med Ukraine fra hjemmesiden.
Som nævnt har beslutningen givet anledning til en heftig debat på afdelingens Facebook-side. Her er der personer, som beskylder afdelingen for at være forstokkede og putinister.
“…. lige her lyder I altså totalt forstokkede. At den ukrainske regering skulle have brugt krigen på at modarbejde den ukrainske fagbevægelse giver ingen mening. De har vist andet at tænke på end overenskomster og pensionsopsparinger,” lyder ét indlæg.
En anden skriver kort: “Putinister er nok et bedre ord for jer.”
Retorikken er skarp, og forsøg på saglige indlæg skæmmes af kommentarer, der beskylder folk, der blander sig i debatten, for at sympatisere med nazister.
Kommentaren: “Putinoia er nok navnet på din diagnose” bliver mødt med svaret: “Nazist sympatisør er nok navnet på din diagnose.”
Våben ender i forkerte hænder
Andre personer roser den lokale afdeling for sin beslutning, men stiller alligevel spørgsmålstegn ved, om støtten når frem til de rette. Kommer støtten dem til gavn, som den er tiltænkt, lyder et par af de spørgsmål, der bliver debatteret.
Penge er nemlig ikke det eneste, der tilgår det krigsplagede land. Våben og ammunition for milliarder strømmer til, og noget af det risikerer at ende i hænderne på kriminelle. Det har det internationale politisamarbejde Interpol og en dansk militærforsker tidligere advaret om.
– Det ved vi fra mange andre konfliktområder. De kriminelle har allerede nu blikket rettet mod dem (våbnene i Ukraine, red.), citerer DR Nyheder Interpol-chef Jürgen Stock for at have sagt på et pressemøde, hvor han opfordrede organisationens medlemslande til at spore de våben, de har sendt afsted til Ukraine.
Anders Puck Nielsen er militærforsker ved Forsvarsakademiet. Han udtaler, at der altid er en risiko for, at våben i et konfliktområde ender i forkerte hænder.
– De millioner af mindre våben, der er spredt udover Ukraine, kan man ikke holde styr på, siger han til DR Nyheder og forklarer, at mindre våben er nemme at gemme, stjæle og smugle.
Også “relevante danske myndigheder” vurderer, “at den samlede internationale våbendonation til krigen i Ukraine gør, at våben fra krigszonen vil kunne tilflyde kriminelle organisationer.” Det skrev forsvarsminister Morten Bødskov (S) den 5. juli i et svar til Folketingets Forsvarsudvalg.
Hvor ender pengene?
Når det forholder sig sådan, at våben kan ende i de forkerte hænder, hvad så med pengeoverførsler til et land, der er krigsramt, og hvor korruption er det næststørste problem. Risikerer pengene fra 3F-indsamlingen så ikke også at falde i hænderne på kriminelle?
Det spørgsmål stiller Emil Olsen sig selv. Han er valgt til ledelsen i verdensforbundet WFTU (World Federation of Trade Unions) som repræsentant fra Danmark og de klasseorienterede arbejdere i Danmark.
– Med den holdning som Zelensky og hans regering har til fagbevægelsen, vil en fagforening, der får overført eksempelvis 200.000 kroner, så få lov til selv at råde over de penge? Vil regeringen ikke holde øje med den slags overførsler?
Han minder om, at forholdene i Ukraine er sådan, at hvis ikke man støtter Zelensky, så bliver man “tævet på gaden.”
– Vi skal passe på med ikke at blive nyttige idioter. Jeg tror ikke på, at alle penge og våben, der bliver kanaliseret til Ukraine, havner hos de ukrainske arbejdere eller kommer dem til gavn.
Emil Olsen synes, at 3F’s indsamling er yderst problematisk, selvom pengene samles ind med et “dansk mangfoldigt og solidarisk hjerte.”
Han vil gerne vide, om 3F har sikkerhed for, at de indsamlede penge kommer frem til de rette:
I stedet for penge mener Emil Olsen, at et solidaritetsprojekt med de ukrainske arbejdere i den aktuelle situation handler om politisk opbakning:
– Her må man bruge de kanaler, der er for at presse Zelensky til at stoppe den fagforeningsfjendske agenda, han får udstukket af EU og amerikanerne.
3F har styr på sine samarbejdspartnere
3F forbund har helt styr på, hvem der modtager pengene i Ukraine, og hvad pengene går til. Det siger Jesper Nielsen, leder af 3F’s Internationale Afdeling, til Arbejderen:
– 3F har rigtig lang erfaring i at sikre, at solidaritetsmidler anvendes til gavn for arbejderne/fagforeningsmedlemmerne i et stort antal lande i verden. Vi har fuldt indblik i, hvem der kan skrive under og hæve pengene, så vi er sikre på, det er den lovligt valgte ledelse, der kontrollerer brugen af pengene.
3F har ikke en dagsaktuel opgørelse over indsamlingen, men indtil nu har den indbragt 140.000 kroner, som overføres ved international bankoverførsel til partnerens bankkonto.
Pengene fordeles ikke ligeligt mellem de syv faglige søsterorganisationer, som forbundet samarbejder med, men fordeles i forhold til formål, forventede resultater, aktivitetsplaner og budgetter, som lægges i fællesskab mellem den enkelte organisation og 3F.
– 3F udarbejder kontrakt, aktivitetsplan og budget sammen med den pågældende organisations valgte ledelse. Det tjekkes gennem monitorering og revision, at pengene bruges efter formålet, forklarer Jesper Nielsen.
Afslutningsvis siger han, at indsamlingen er godkendt af Indsamlingsnævnet og skal slutrevideres, når de indsamlede midler er forbrugt.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.