Lande i det globale syd deler fælles visioner
Det globale syd er ikke et geografisk begreb. Det omfatter snarere udviklingslande og underudviklede lande i hele verden. Selvom størstedelen af landene i det globale syd ligger på den sydlige halvkugle, er selve udtrykket mere i politisk-økonomisk forstand. Begrebet Syd over for Nord går tilbage til 1950’erne, hvor “Syd” blev brugt som et synonym for udviklingsregioner, mens “Nord” henviste til udviklede lande i den vestlige verden. I dag dækker det globale syd familien af nye markeder og udviklingslande.
Kina er stadig et udviklingsland i henhold til de målinger, der bruges af de fleste internationale organisationer.
Landene i det globale syd deler en fælles vision om anti-hegemonisme, at modsætte sig Vestens centrisme, at fremme udvikling og gøre verdensordenen mere retfærdig og rimelig. De mener, at udvikling er et universelt menneskeligt behov og en rettighed. Mennesker over hele verden har ret til et værdigt liv uden fattigdom og unødig indblanding udefra.
Samarbejdet mellem landene i det globale syd har udviklet sig til en bred ramme, der dækker de politiske, økonomiske, sociale, kulturelle, miljømæssige og tekniske områder, og det globale syd er i stigende grad synligt og aktivt på den globale scene. For eksempel blev der sidste år indgået en banebrydende aftale om en fond for “tab og skader” på COP27-klimatopmødet, hvilket ses som en diplomatisk succes for det globale syd. Det globale syds fremgang åbner op for reelle muligheder for et mere afbalanceret globalt udviklingslandskab og en mere demokratisk, retfærdig og fredelig verdensorden.
Kina er et trofast medlem af det globale syd
Kina og andre lande i det globale syd har lignende erfaringer, deler lignende visioner og står over for lignende udviklingsudfordringer. Med en enorm indsats er Kina blevet den næststørste økonomi i verden, har løftet 800 millioner mennesker ud af fattigdom og har bidraget til over 70 procent af den globale fattigdomsreduktion. Kina er blevet det første udviklingsland til at nå FN’s Millennium Development Goals og har gjort store økonomiske og sociale fremskridt i de seneste årtier.
Men i betragtning af den enorme befolkning er Kinas indkomst pr. indbygger lav, og de regionale forskelle er store. I 2022 var Kinas BNP pr. indbygger 12.741 dollars, hvilket kun er en femtedel af de udviklede økonomiers. I 2021 lå Kinas nationalindkomst pr. indbygger på en 68. plads i verden. Kina er stadig et udviklingsland i henhold til de målinger, der bruges af de fleste internationale organisationer, mens landets indeks for menneskelig udvikling lå på 79. pladsen, på niveau med andre store udviklingslande. Kinas status som udviklingsland har et solidt grundlag i folkeretten og er blevet accepteret af det internationale samfund som helhed. Forsøgene i nogle lande på at fjerne Kinas status som udviklingsland er grundløse og urimelige. Kina er et naturligt medlem af det globale syd og vil altid være en del af udviklingslandenes familie.
Kina støtter stærkt op om det globale syd
Mens Kina skrider frem på sin egen vej mod modernisering, er landet fast besluttet på at opbygge et verdenssamfund med en fælles fremtid for menneskeheden ved at støtte syd-syd-samarbejde og hjælpe udviklingslandene med at opnå et højere niveau af uafhængig udvikling.
Belt and Road Initiative (BRI) er et godt eksempel. Ti år efter starten på BRI er der blevet lanceret over 3.000 samarbejdsprojekter, der involverer næsten 1 billion dollars i investeringer, skaber 420.000 jobs og hjælper med at løfte 40 millioner mennesker ud af fattigdom i de deltagende lande. Mange udviklingslande har således realiseret deres drømme om jernbaner, store broer og fattigdomsbekæmpelse.
Det Globale Udviklingsinitiativ (GDI) er et andet vigtigt offentligt gode og en samarbejdsplatform, som Kina har foreslået, og som det internationale samfund også hilser velkommen. Med støtte fra over 100 lande og mange internationale organisationer har initiativet givet et stærkt løft til den tidlige opnåelse af FN’s mål for bæredygtig udvikling for 2030.
Derudover har Kina inden for rammerne af syd-syd-samarbejdet ydet over 56 milliarder amerikanske dollars i udviklingsbistand og bygget tæt på 3.000 projekter. Kina har også opgraderet sin støttefond for syd-syd-samarbejde til en fond for global udvikling og syd-syd-samarbejde samt tilføjet 1 milliard amerikanske dollars til fonden oven i de 3 milliarder dollars, der allerede var afsat.
2023 er et vigtigt år for revisionen af 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling, og FN indkalder til SDG-topmøde i september. Det globale syds ønske om samarbejde og udvikling har aldrig været stærkere, men samtidig har udfordringerne aldrig været større. Det globale syd må stå sammen og samarbejde, forsvare princippet om fælles sag og fælles ansvar, støtte hinanden i spørgsmål om fælles kerneinteresser og store bekymringer.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.