Danmarks statsminister Mette Frederiksen er tilsyneladende stolt over, at vi i Danmark kan producere tre gange så mange landbrugsprodukter, end vi selv kan forbruge. Denne overproduktion kan vi eksportere – til stor skade for både klimaet og befolkningerne i både Danmark og modtagerlandene.
Det meget store intensive dyrehold på gårdene i Danmark kræver en stor klimaskadelig produktion af dyrefoder på vore marker, samtidig med at der skal være mulighed for at komme af med dyrenes afføring på de samme arealer uden at skade luften og grundvandet. Samtidig med skal landbruget levere fødevarer til den danske befolkning og til en unødig eksport til lande, der mere miljørigtigt og billigere selv kan producere disse fødevarer.
Denne fødevareproduktion burde kunne sælges på de lokale markeder billigere og mere miljørigtigt end de eksporterede danske fødevarer.
I Danmark importeres og transporteres der mange både forarbejdede og uforarbejdede fødevarer fra billiglande, vi bedre men måske lidt dyrere selv kunne producere. Denne fødevareproduktion burde kunne sælges på de lokale markeder billigere og mere miljørigtigt end de eksporterede danske fødevarer.
Hvis vi skal gøre os håb om at kunne opnå verdens klimamål, skal vi i Danmark og over hele verden fordele vores viden om både landbrugs- og industriproduktion med henblik på mere lokal produktion med en begrænsning af den klimaskadelige transport til følge.
Vi har i Danmark ikke brug for, at frivillig eller ufrivillig flygtningearbejdskraft søger op til Danmark, hvis vi og andre økonomisk stærke lande var villige til at fordele produktionen af fødevarer og industrivarer med de lande, der lider under krige forårsaget af sult og fattigdom, fordi vi overproducerer og importerer deres dygtigste arbejdskraft og udpiner både luften og jorden i vores eget land.
I mange lande er det fint at spise importerede, dyrere fødevarer fra for eksempel Danmark, hvilket er med til at presse priserne på lokalt producerede fødevarer op, med det til følge at mange slet ikke har råd til ernæringsrigtig mad.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.