Vold er politiets foretrukne værktøj mod aktivister
Op imod 1000 aktivister blev mødt af politivold under den fredelige demonstration ved Mærsks hovedkvarter i København i februar. Aktivisterne var en del af Cut Ties With Genocide, der satte fokus Mærsks våbentransporter til Israel under det igangværende folkemord i Palæstina.I slutningen af februar blev hundredvis af fredelige aktivister tæsket med knipler og tåregasset af Københavns voldsparate betjente foran Mærsks hovedkvarter. Aktivisterne var samlet i en demonstration i forbindelse med aktionsugen Cut Ties With Genocide, der satte fokus på Mærsks ulovlige eksport af militært gods til Israel.
Det var lykkedes de mellem 800-1000 aktivister at bryde gennem politiets vage forsøg på at holde dem tilbage og blokerede indgangen til Mærsks hovedkontor. Politiet virkede uforberedte og stressede over fremmødet og aktionens strategi.
Politiet eskalerede fra aktionens begyndelse
Fra aktionens begyndelse havde politiet nerverne uden på tøjet. Billeder, videoer og udsagn fra medier og aktivister beretter om konstant politivold og provokation.
Beretningerne spænder fra konstante småspark og pres i ryggen til personer, som har fået decideret tæsk med politistave. Alt dette skete, vel og mærke, mens aktivisterne var fredelige og en stor del endda var siddende. (se videoerne, hvis du vil se med egne øjne). Derudover anvendte politiet politihunde for at intimidere, og en af aktivisterne blev tilmed bidt af en politihund.

Voldsstrategien blev benyttet fra det sekund, aktivisterne satte sig foran Mærsks hovedindgang, og volden eskalerede i næsten fire timer, indtil demonstrationen blev opløst med tåregas og tæsk. Om ikke andet har det københavnske politi genbekræftet sit rygte blandt europæiske aktivister, som husker de voldsparate betjente fra COP15.
Politiet banker aktivister fordi ‘det virker’
Omkring klokken 13 besluttede Københavns Politi at fjerne demonstranterne med tåregas og knippelslag. Vicepolitinspektør Jakob Hansen udtalte efter episoden, at de valgte at gøre “hvad der virker”. Vicepolitiinspektøren tilføjer yderligere, at “når vi bruger magt, er der et individuelt skøn af, hvad der virker”.
Vi undrer os over, hvad det er, politiets beskytter. Det er svært ikke at spekulere i, at aktivisterne den dag skulle tæskes på grund af Mærsks unikke magtposition i Danmark.
Politiet tog den beslutning, på trods af at de var informeret om, at aktivisterne ville forlade stedet inden for en time. Hvorfor valgte politiet vold frem for at vente en time og lade aktivisterne gå af egen vilje?
Vi mener, at det er unødvendigt at benytte så hårdhændede metoder i den situation. Vi forstår politiets reaktion som en slags selvhævdelse eller måde at demonstrere deres fysiske overlegenhed over for aktivisterne.
Politiet misbruger igen sit monopol på vold
Vi oplever igen og igen, at politiet misbruger deres monopol på vold. Politiet er underlagt politiloven og dens bekendtgørelser om anvendelse af magtmidler, alt fra brug af stav til hunde og tåregas.
Reglerne indebærer, at de altid skal benytte den mindst voldelige metode for at opretholde lov og orden, og at magtanvendelsen skal vurderes ud fra situationen.

Som aktivister oplever vi derimod gang på gang, at politiet bruger uproportionalt voldsomme magtmidler. Det har vi blandt andet også beskrevet i vores blogindlæg her i Arbejderen fra den 15. november. Det samme viser en ny rapport fra NOAH, som blandt andet beskriver politiets systematiske brug af smertegreb over for aktivister.
Ved aktionen foran Mærsk blev der brugt tåregas, knippelslag og hundebid. Politiet kunne også have fjernet demonstranterne en ad gangen, som de plejede at gøre for få år tilbage. Ellers kunne politiet have ventet en time.
Politiets opførsel bekræfter vores fordomme om dem: De tager ikke deres voldsmonopol alvorligt. De benytter vold mod demonstranter, fordi de slipper af sted med det, og sådan behøver det ikke være. Lærer man ikke andet end at sparke og slå på Politiskolen?
Aktivisterne kom i denne omgang hjem med blå mærker, ømme kroppe og hundebid, men det er desværre ikke “kun” disse uretfærdigheder, som aktivisterne til aktionen i februar blev udsat for.
Til aktionen blev cirka 20 personer arresteret. En håndfuld aktivister og camp-deltagere blev derudover arresteret om eftermiddagen, da protesten for længst var slut.
To aktivister fra Frankfurt beretter, at de i arresten blev nøgenvisiteret og nægtet adgang til vand og toiletbesøg i timevis. En af aktivisterne fortæller om en episode, hvor en politibetjent slæbte dem ud af cellen, lagde dem på gulvet, stod på deres knæskaller og bankede deres hoved ned i gulvet, fordi aktivisterne ville bruge toilettet.
Uhyggelige magtmisbrug som dette er ikke nye fortællinger for venstrefløjsaktivister, men desværre rammer de sjældent nyhedsfladen for den brede befolkning. Derfor er det vigtigt, at vi bliver ved med at gentage det!
Politiets vold foran Mærsk var uproportional
Når vi kigger på episoden foran Mærsks hovedkvarter, er det nærliggende at spørge sig selv: “Var politiets vold proportionel med lovovertrædelsen?”
Svaret er selvfølgelig nej. Ingen mennesker eller ejendom var i fare ved aktionen, hverken politiet, medarbejderne eller andre. Det var højst lidt irriterende for Mærsks ansatte at møde på arbejde den dag.
Hvis vi kigger på episoden helt nøgternt, så var der en stor gruppe mennesker, som forsamlede sig på et offentligt tilgængeligt område i protest, et område der så godt nok er privat grund.
Aktivisternes kollektive forbrydelse var en demonstration på andres ejendom. Det er korrekt, at det indebærer en lovovertrædelse. Men er den handling så farlig, vigtig eller skadelig, at det retfærdiggør, at flere hundrede mennesker skal udsættes for vold, som har voldsomme fysiske og mentale konsekvenser til følge?
Mærsks rettigheder vejer tungere end aktivisters
Vi undrer os over, hvad det er, politiets beskytter. Det er svært ikke at spekulere i, at aktivisterne den dag skulle tæskes på grund af Mærsks unikke magtposition i Danmark.
Ekstra Bladet har for eksempel beskrevet, hvordan ledende personer hos Mærsk er i direkte korrespondance med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen om Mærsks ulovlige shipping af militært gods til Israel.
Politiet virker til at være yderst reaktive, når de skal beskytte kapitalinteresser og politikere fra kritik. Det var – om ikke andet – tydeligt i februar foran Mærsk.
Kampen fortsætter trods begrænsede klagemuligheder
I Danmark er der få muligheder for at klage over politiet, og man kan ikke klage anonymt. Det betyder, at der er meget dårlige vilkår for at anmelde politivold som aktivist, især hvis man selv står i en svær juridisk situation. Det gælder især for de hundredvis af internationale kammerater, der deltog i aktionen foran Mærsk.
Vi har afsøgt muligheden for at køre en fælles retssag mod politiet, der dokumenterer omfanget af volden, skaderne, og baggrunden for deres voldsomme fremfærd, men vores advokater siger, at det vil være en vanskelig sag at føre. I retten vinder politiet nemlig som regel.
Vi kæmper fortsat på trods af vold og repression, og der skal ikke herske nogen tvivl om, at gaden er vores.
Denne blog er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.
Arbejderen har forelagt kritikken for Københavns Politi, som svarer, at de ikke kan genkende hændelsesforløbet og ikke har yderligere kommentarer.