Udvikling bliver til afvikling
Dansk Erhverv presser på for, at butikkerne skal have mulighed for at afvise kontant betaling. Men det kræver, at der er et tilgængeligt alternativt betalingsmiddel klar til de grupper, der ikke kan bruge betalingskort, smartphones og andre digitale løsninger.En af sommerens historier har været, at Dansk Erhverv endnu engang har fremlagt forslag om, at butikkerne skal kunne afvise at modtage kontant betaling. Argumentet denne gang er, at kontantbetalingerne er faldet under coronapandemien, så der er altså ikke behov for kontanterne.
Forunderligt nok støttes synspunktet om afskaffelse af kontantbetaling af Transparency International i Danmark. Ifølge formand Jesper Olsen skulle det give bedre kontrol med økonomisk kriminalitet at afskaffe kontanterne.
Hastig digitalisering
Man kan se afskaffelse af kontanter som en fortsættelse af den hastigere og hastigere digitalisering af samfundet, som er gennemført siden 1994.
Digitaliseringen er tvunget igennem, før man har haft reelle alternativer til de borgere, som ikke har kunnen til eller mulighed for at bruge de løsninger, offentlige og private har brugt i deres jagt på effektiviseringer og besparelser. For besparelse og effektivisering har været hovedformålene med digitaliseringen. Biproduktet har været, at det også er smart for de fleste.
Digitaliseringen er smart for de fleste, men har også betydet, at en række borgergrupper hægtes af og bliver B-holdet i samfundet.
Men digitaliseringen har også – som der blev advaret imod fra starten af – betydet, at en række borgergrupper hægtes af og bliver B-holdet i samfundet. Et eksempel på dette er indførelsen af elektronisk post fra offentlige myndigheder.
Elektronisk post blev et lovkrav i 2012. Det betød, at alle borgere som udgangspunkt skulle have en e-postkasse, hvor offentlige myndigheder kan fremsende breve. Borgere kan undtages fra at modtage elektronisk post, hvis de er ude af stand til at benytte de digitale løsninger, der findes.
I dag er 348.000 borgere ifølge Digitaliseringsstyrelsen fritaget for elektronisk post. Antallet er formentlig meget større, idet en del borgere har oprettet digitale fuldmagter, så deres digitale pårørende kan se i sundhedsjournaler og andre meget personlige oplysninger. Andre udleverer bare deres digitale id til pårørende og lader dem gå i deres elektroniske post uden fuldmagt.
Vi skaber et B-hold
Og hvad er så det alternativ, Folketinget har givet disse borgere? Jo, de kan stadig modtage breve på papir. Man har så samtidig fra politisk hold gjort det stort set umuligt at regne med almindelig postbefordring, så alternativet er en forringelse af borgernes mulighed for at være borgere.
En indkaldelse til et sygehus kommer således hurtigt og effektivt frem til digitale borgere, mens de ikke-digitale borgere, B-holdet, må vente på, at posten måske når frem efter fem dage. Arbejdet på sygehusene er imidlertid lagt an på, at borgerne får indkaldelserne digitalt, så i nogle tilfælde kommer almindelige breve for sent frem til B-holdet, som så må vente på behandlingen.
Lige som der er borgere, som ikke kan modtage elektronisk post, er der borgere, som ikke kan bruge de nuværende digitale betalingsløsninger. Det kan skyldes, at de ikke kan huske koder eller ikke kan se, hvordan de skal bruge en digital løsning. Det kan såmænd også være borgere, som bare ikke ønsker at bruge digitale betalingsløsninger. For disse borgere vil en afskaffelse af kontantreglen i lovgivningen betyde, at de bliver endnu mere marginaliserede.
Det har vi set under pandemien, hvor trafikselskaberne slap afsted med at kunne suspendere at modtage kontanter i busser og i individuel handicapkørsel. For borgere, der ikke har et rejsekort, betød det, at de i nogle tilfælde blev sat af bussen, fordi de ikke kunne betale for turen.
For borgere, der har været afhængige af individuel handicapkørsel, har suspenderingen af kontantbetaling været endnu værre, fordi det så har været stort set umuligt at komme rundt. I skrivende stund har Movia stadig afskaffet kontanter. Movia er sluppet afsted med at afskaffe kontanter indtil 1. september under dække af pandemien, uden at de har vist dokumentation for, at udveksling af kontanter har betydning for spredning af virus.
Denne gang må vi, der risikerer at blive marginaliseret til et samfundsmæssigt B-hold, forlange, at politikerne tager os alvorligt.
Nul kontanter kræver alternativ løsning
I dag har vi kontantreglen, der siger, at butikkerne skal tage imod kontant betaling mellem klokken 6 og 22, hvis de tager imod kort- og mobilbetalinger i det tidsrum.
Hvis man vil afskaffe kontantreglen, sådan som bankerne, Dansk Erhverv og Transparency International Danmark åbenbart mener, må man først have et tilgængeligt alternativt betalingsmiddel klar. Det betalingsmiddel må kunne anvendes af alle de grupper, som i dag er ekskluderet fra at bruge betalingskort, smartphones, smartwatches og andre digitale løsninger som for eksempel rejsekortet.
En løsning skal være lige så pålidelig og hurtig som andre borgeres løsninger. Og den skal være klar, inden man afskaffer kontantreglen. Ingen løsning, ingen afskaffelse af kontantreglen.
Og så tænker jeg, at Transparency International Danmark måske skal overveje, om kontanter mon er det største problem i økonomisk kriminalitet? Mig bekendt blev de 1500 milliarder kroner, Danske Bank hvidvaskede i Estland, ikke transporteret i fysisk form i kufferter.
Det gjorde de penge, Panama-papirerne afslørede kendte og ukendte mennesker og banker i at svindle skattevæsnet for rundt omkring i verden, heller ikke.
Og jeg tror heller ikke, de mange, mange milliarder kroner, statskassen blev franarret i udbytteskandalen, forsvandt til udlandet i sorte kufferter båret af Egon Olsen som i Olsen-bandens film.
Alle disse forbrydelser og mange flere er foregået ved digitale overførsler, og det bliver ikke mindre fremover.