PET/FE – hvem ender med sorteper? Vælgerne!
Heller ikke denne valgkamp kommer til at handle om det reelle problem ved efterretningstjenesterne: Overdrevent hemmelighedskræmmeri og forpligtende demokratisk indsigt i og effektiv kontrol med hvad der foregår.Et af de mere bizarre indslag i valgkampen handler om efterretningstjenesterne, det vil sige Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).
Det bizarre er ikke, om partierne, vælgerne og pressen under en valgkamp endevender omfanget af og behovet for hemmelige tjenester i statsregi. Bestemt ikke.
Det er endda et meget nødvendigt og relevant spørgsmål, så man kan sikre effektivitet og relevans, at der ikke florerer overdrevent hemmelighedskræmmeri, og at der er forpligtende demokratisk indsigt i og kontrol med, hvad der foregår.
Det hele sker jo på samfundets vegne.
Bliver undersøgelser offentliggjort?
Men kan vi eksempelvis stole på, at resultatet af de igangværende undersøgelser af den påståede sabotage mod de russiske gasledninger i Nordsøen bliver offentliggjort, uanset hvem de ender med at pege på som skyldig?
Også hvis det viser sig at være en os, det vil sige Danmark, venligt sindet nation eller endda allieret?
De danske myndigheder sagde, man ville iværksatte den danske undersøgelse i samarbejde med blandt andre Sverige, Polen, Tyskland og USA, men afslog anmodningen fra Rusland om også at være med, uagtet at det er deres gasledning, der er saboteret og skal undersøges.
Kan vi stole på, at resultatet af de igangværende undersøgelser af den påståede sabotage mod de russiske gasledninger i Nordsøen bliver offentliggjort, uanset hvem de ender med at pege på som skyldig?
Nogle dage efter meddelte Sverige i øvrigt, at kun svenske myndigheder skulle deltage i deres undersøgelse og udelukkede således ikke blot Rusland, men også for eksempel USA, Polen og Tyskland – samt Danmark.
Men Sverige er jo heller ikke med i NATO – endnu.
Et andet påtrængende spørgsmål er, om Danmark skal lade USA’s NSA bruge telekablerne, der går gennem dansk territorium, til at opsnappe data til og fra alle de lande (også NATO- og EU-lande), som bruger dem.
Ifølge masser af artikler i pressen skulle det rent faktisk være foregået i mange år, og Venstres tidligere forsvarsminister Hjorth Frederiksen har angiveligt en sigtelse for at have afsløret præcis den hemmelighed, og den tidligere spionchef Lars Findsen skulle være tiltalt for blandt andet det samme.
Og nu kommer vi til det bizarre ved dette indslag i valgkampen.
Det er ikke de overordnede spørgsmål, der her er skitseret, som er dukket op i valgkampen. Næh, der er i stedet de seneste dage rejst krav fra flere partier om en kommissionsundersøgelse af omstændighederne i regeringens håndtering af situationen op til straffesagen mod Findsen og eventuelt Frederiksen, som imidlertid dårligt kan undgå at gribe forstyrrende ind i domstolenes behandling af dem.
Det kan dog sandt nok fastslås, at det var været et noget besynderligt forløb, startende med, at Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) i august 2020 fremlagde en kritisk rapport, som førte til, at forsvarsministeren hjemsendte spionchefen og andre FE-ledere.
Først da en uafhængig kommission bestående af tre landsdommere fandt grundlag for at afvise TET’s kritik, ophørte hjemsendelserne, hvorpå – har det nu vist sig – en indgående efterforskning om overtrædelse af tavshedspligten og afsløring af statshemmeligheder blev iværksat.
På samfundets vegne
Anklagemyndigheden har hele tiden fastholdt, at alt det strafferetlige er foregået ganske efter forskrifterne i retsplejeloven med videre, og det plejer at få i hvert fald lov og ordens-partierne til at klappe i.
Selv om den højeste anklager, rigsadvokaten, da han i 2018 blev udnævnt af daværende justitsminister, Pape, slog utvetydigt fast, at man som rigsadvokat altid skal have for øje, hvad regeringen ønsker retspolitisk!
Nu kan man så sætte sig tilbage i stolen og lade sig underholde med at se, “reptilerne æder hverandre”.
Men det beklagelige er, at heller ikke denne valgkamp kommer til at handle om det reelle problem ved efterretningstjenesterne: Undgå overdrevent hemmelighedskræmmeri og sikre forpligtende demokratisk indsigt i og effektiv kontrol med, hvad der foregår.
Det hele sker jo på samfundets vegne…
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.