Hvad skal du efter gymnasiet?
I dag mangler der respekt for håndværkerfagene. Men overvej lige, om ikke en håndværkeruddannelse giver et lige så meningsfuldt liv som en boglig uddannelse.Det er et spørgsmål, der ligger lige så mundret og naturligt som det faktum, at den røde sol stiger op i øst over det danske land. Det bliver ytret til familiesammenkomsterne, i vennegrupperne, i Messenger-beskederne fra gamle bekendte: Hvad skal du efter gymnasiet?Det bliver ytret af fædre til deres døtre og sønner i hvert et middelklassehjem. Ytret af forældre med mellemlange uddannelser, der har givet dem adgang til mellemlange arbejdsuger og en tilværelse krydret af usikre karrierevalg og fremtidsudsigter.
“Du kan altid bagefter finde ud af, hvad du vil.”
Bagefter at du har tilbragt tre år på lommepenge og SU på at læse bøger og lagre information, som du potentielt aldrig får brug for, med det ene formål at fremføre selvsamme neurologiske bibliotek for en censor, du aldrig har mødt – et fremmed menneske der på vegne af stats- og uddannelsesapparatet har din fremtid i hænderne. Overfor hvem du intet andet kan end at krydse dine fingre for, at han giver dig så god en karakter, som du har håbet på. Et tal der fra nu af afspejler din objektive værdi for samfundet. Et tal der giver dig adgang til den universitetsuddannelse, du stadig ikke har tænkt over, fordi du har haft for travlt med at opbygge dit lager af boglig information, som du måske aldrig for brug for.
Inden I næste gang stiller spørgsmålet, så overvej om jeres sønner og døtre ikke hellere vil bygge verdenshistorien snarere end at skrive den.
“Ved du, hvad du skal efter gymnasiet?”
Det håber jeg, at du gør. Jeg håber, at du elsker at studere bøger, og at du stræber efter ny teoretisk viden. Jeg håber, at du læser videre på universitetet, og at du har en målrettet plan for din uddannelse og kommende karrierevalg. Jeg krydser fingre for dig og håber, at du udlever dine drømme, og at dine forældre støtter dig på vejen til dem. Danmark har brug for akademikere og passionerede mennesker med mellemlange uddannelser.
Stolte traditioner
Men til alle I andre? Til jer har jeg et andet spørgsmål: Hvad skal I med jeres liv? Vi lever i et land, hvor I har muligheden for at tage en tilrettelagt faglært håndværkeruddannelse. En levevej fyldt med tradition og stolthed, med sikre fremtidsudsigter og mulighed for eventuel videreuddannelse, med en løn under jeres læretid der kan sikre udbetalingen til en villa, førend jeres venner er færdige på universitetet. Til jer der ikke har muligheden eller lysten til at skrive verdenshistorien, I har i stedet muligheden for at bygge den. Mursten for mursten, flise for flise, ledning for ledning, den ene stolte og meningsfulde dag efter den anden.
Respekt for håndværkere
Og til resten af Danmark, til den meningsdannende kultur, til Christiansborg, og til alle de mennesker, der vil det bedste for den næste generation, men som tager deres vilkår og livsmål for givet – tænk over, hvem der har bygget jeres huse, asfalteret jeres veje, lagt jeres gulve, smedet kakkelovnene i jeres parcelhuse og klippet hækkene omkring jeres haver. Tænk over de evner og den ekspertise, det har krævet dem at udføre deres håndværk, den stolthed de føler over at skabe et fysisk produkt af deres faglige viden hver eneste dag, et materielt bevis på deres evner.
Danmark! Overvej om ikke en faglært håndværkeruddannelse vil give jeres sønner og døtre et præcist lige så meningsfyldt liv, som hvis de valgte en boglig uddannelse. Inden I næste gang spørger dem om, hvad de skal efter gymnasiet, så overvej om de ikke hellere vil bygge verdenshistorien snarere end at skrive den.
Tak til alle, der bidrog til at indsamlingen til Arbejderen kom i mål i 2024
751.152 DKK nået totalt
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød journalistik:
MobilePay: 87278