Har fagligt aktive og tillidsvalgte ytringsfrihed?
Med tre eksempler fra vidt forskellige arbejdspladser vil jeg vise, hvordan ytringsfriheden for ansatte og de tillidsvalgte er under angreb. Ja, det lugter lidt af en strategi fra arbejdsgivernes side.Spørgsmålet om, hvorvidt fagligt aktive og tillidsvalgte har ytringsfrihed, synes jeg, er vigtigt, da jeg ser og hører om flere og flere, der oplever enten at blive irettesat eller blive truet på deres ansættelse, når de har udtrykt deres meninger og bekymringer offentligt – det være på sociale medier eller via artikler i pressen.
For nylig blev der afholdt demonstration af de ansatte i DSB, som netop handlede om, at de mente, at ytringsfriheden er truet. Der blev på dagen fortalt om flere eksempler, blandt andet en sag om en arbejdsmiljørepræsentant som havde kæmpet i godt et år for ordentlige toiletforhold, og da der fra ledelsen ingen handling var, valgte han at tilkalde Arbejdstilsynet. Det udløste en indkaldelse til en samtale med ledelsen om dårligt samarbejde.
Ytringsfriheden er i den grad under angreb rundt om på de danske arbejdspladser, og det er blevet et bevidst våben fra arbejdsgiverne til at tryne de ansatte og ikke mindst de tillidsvalgte.
På samme måde har man i DSB valgt at skaffe sig af med en af de mest fagligt aktive medarbejdere, Morten Færgemann, som ofte har stillet kritiske spørgsmål både via sociale medier og i pressen. Måden, man kom af med ham på, var at rejse en krænkelsessag via en medarbejder i forbindelse med en større sag, hvor Morten havde stillet kritiske spørgsmål til sagens forløb.
Region Hovedstaden har valgt at sortliste sygeplejerske Thomas Sørensen, fordi han – efter en fatal episode hvor en kollega bliver dræbt – vælger at opsige sin stilling ved Psykiatrisk Center i Ballerup og offentligt fortælle om grunden, herunder de dårlige og farlige vilkår man arbejder under i psykiatrien, og som endda er forhold, som Arbejdstilsynet har givet strakspåbud for.
Thomas vælger ved sin afsked med kollegerne at give en kagemand med den satiriske skrift “brænd bygning 4” (den bygning, hvor ledelsen har domicil, red.) Det vælger en kollega at lægge op på Facebook med ordene “det er da sjovt”.
Dette bliver ledelsens våben for ikke at give en undskyldning for at sortliste Thomas. En sortlistning som er foregået i hemmelighed og er ulovlig og kun er kommet frem ved aktindsigt og pressens omtale.
Igen ser vi en faglig aktiv blive presset på sin ytringsfrihed og det med en undskyldning, hvor ledelsen prøver at flytte fokus på det, som kritikken handler om, nemlig at det er farligt at gå på arbejde, og at ledelsen svigter deres medarbejdere hver eneste dag. Man kunne også stille sig spørgsmålet: Hvilken interesse har Region Hovedstaden i en ansats facebookside? Dette er bare en tanke.
På byggepladsen Holmen 8 i Københavns nordhavn, hvor MT Højgaard er hovedentreprenør, har der i cirka to år været en del kritiske tilfælde omkring arbejdsmiljøet, endda så kritiske at det førte til en dødsulykke tilbage i juni 2022. Ligeledes har Arbejdstilsynet flere gange været på pladsen, og det førte i november 2023 til et strakspåbud.
Der har på pladsen været flere arbejdsmiljørådgivere, som efter sigende skulle være blevet fyret, når de har været for meget på arbejdstagernes side.
I december 2023 kræver de cirka 200 ansatte på pladsen, at ledelsen og firmaet tager hånd om problemerne. Kravet er en konsekvens af, at arbejdsmiljørepræsentanterne har observeret 200 nær ved-ulykker.
Dette fører til en artikel i Arbejderen, hvor arbejdsmiljørepræsentanten ved Kemp & Lauritzen udtaler sig kritisk om de dårlige forhold. Disse udtalelser fører til, at arbejdsmiljørepræsentanten af ledelsen får det, der i fagsproget hedder en god gang voksenskældud med henvisning til Kemp & Lauritzens loyalitetsforpligtelser. Heri står blandt andet:
“Hvis en medarbejder udtaler sig til pressen, så agerer vedkommende på vegne af hele Kemp & Lauritzen. Derfor skal alle medarbejdere henvise pressen til kommunikationsafdelingen, og ingen skal udtale sig til pressen uden at have lavet en aftale med kommunikationsafdelingen først på telefon xxx. Sådan sikrer vi, at vi altid agerer professionelt og loyalt over for Kemp & Lauritzen og over for vores mange kunder, som vi også har en loyal forpligtelse overfor.”
Igen fjerner ledelsen fokus fra det reelle problem og finder et våben, som kan bruges til at gå efter en faglig aktiv.
Man kan vel også godt tillade sig at sige, at med den loyalitetforpligtelse, som Kemp & Lauritzen lægger frem, så betyder det jo, at hver gang du ytrer dig mod firmaet og dets kunder – det kunne være som i det beskrevne tilfælde om dårligt og farligt arbejdsmiljø eller om social dumping – så er du illoyal og står til advarsel og fyring. Så klap hælene sammen, gør honnør og sig javel og stil ingen spørgsmål.
Social dumping, hvor underentreprenører udfører arbejde uden overenskomst, var den 12. marts 2024 anledning til, at arbejdere blokerede Holm 8 med krav ordentlige løn- og arbejdsforhold. Den slags forhold kan en tillidsmand ansat i Kemp & Lauritzen ifølge ledelsen ikke udtale sig om uden at overtræde firmaets loyalitetsforpligtelse.
Det må da siges at være et kæmpe angreb på de ansatte og deres valgte tillidsfolks ytringsfrihed.
Det, som jeg ser i de tre omtalte tilfælde, er, at der er en rød tråd i dem alle: Når tillidsvalgte eller ansatte vælger at gå ud og fortælle om kritiske og til tider farlige forhold, så bliver de truet til tavshed med advarsler eller afskedigelse. Det sker med henvisning til ting, som ligger langt fra kernen af deres kritik, hvilket tydeligt fremgår af de tre eksempler:
– Én er afskediget for krænkelse, da han valgte at kritisere ledelsens manglende håndtering af en sag om manglende toiletforhold.
– Én er blevet ulovligt blacklistet efter kritik af arbejdsforholdene i psykiatrien med begrundelse i en tekst på en kagemand.
– Én har fået voksenskældud for at påpege problemer med arbejdsmiljøet, hvilket må betragtes som en advarsel om, at han har været illoyal.
Så ytringsfriheden er i den grad under angreb rundt om på de danske arbejdspladser, og det er blevet et bevidst våben fra arbejdsgiverne til at tryne de ansatte og ikke mindst de tillidsvalgte. Ja, det lugter lidt af en strategi, da man ser det samme ske på så forskellige arbejdspladser som her beskrevet.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.
Tak til alle, der bidrog til at indsamlingen til Arbejderen kom i mål i 2024
751.152 DKK nået totalt
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød journalistik:
MobilePay: 87278