Folkets strategi for Københavns Universitet
Dr. Fernando Racimo, universitetslektor ved Københavns Universitet, bringer her sin tale fra en protest mod universitetets bestyrelse, der nægter at prioritere bæredygtighed i sit strategidokument.Den 3. oktober 2023 mødtes Københavns Universitets bestyrelse – universitetets øverste myndighed – for at færdiggøre det nye strategidokument for hele universitetet. Strategien skal gælde frem til 2030 og vil koste 300 millioner kroner.
På tidligere møder havde bestyrelsen besluttet ikke at inkludere bæredygtighed som et vigtigt fokuspunkt i dette dokument.
Den Grønne Ungdomsbevægelse havde i månedsvis krævet, at universitetet skulle anerkende, at vi befinder os midt i en katastrofal klima- og miljøkrise, og at bæredygtighed skulle være i centrum for universitetets strategi.
I har fordelen af at være på den rigtige side af historien – i modsætning til dem bag disse mure.
De havde foreslået adskillige konkrete forslag, der skulle tilføjes dokumentet – herunder obligatorisk undervisning i klimaforandringer på tværs af alle læseplaner – som var blevet ignoreret af bestyrelsen: Da bestyrelsen forberedte sig på at mødes, organiserede gruppen en protest ved døren til universitetets hovedbygning, hvor de krævede, at universitetets ledelse holdt op med at ignorere klimakrisen.
Scientist Rebellion deltog i protesten, og Fernando Racimo – lektor fra KU’s Globe Institute – holdt en tale. Talen er gengivet herunder:
Merete Eldrup
Pia Quist
Birgitte Vedersø
Anne Sofie Tranberg
Jesper Grodal
Dorte Brix
Agnete Raaschou-Nielsen
Kevin Hangaard Olesen
Jan Hesthaven
Lars Rasmussen
Lad dem blive husket
Lad disse navne blive husket.
Lad dem blive husket som medlemmerne af Københavns Universitets 2023-bestyrelse.
Lad dem blive husket som de mennesker, der i dag skal beslutte et strategidokument for Københavns Universitet; en bestyrelse, der indtil videre ikke har fundet det passende at betragte bæredygtighed som en prioritet i dette dokument, der anviser vejen mod 2030.
En bestyrelse, der ikke har set behovet for at integrere bæredygtighed i universitetets undervisningsprogrammer – selv da Sydeuropa, Canada, Californien og Amazonas gik op i flammer, og afgrøder slog fejl i massevis over hele verden.
En bestyrelse, der ikke mente, at det var vigtigt, at forståelse af klimakrisen var et læringsmål i vores klasseværelser – selv da hele byer blev ødelagt af oversvømmelser i Tyskland, Libyen og Pakistan, og selve New Yorks gader var dækket af vand.
En bestyrelse, der ikke fandt det værdigt at uddanne vores lærere i klima- og økologisk sammenbrud og behovet for en hurtig systemændring væk fra fossile brændstoffer og vækst-afhængige økonomier – selv da FN’s generalsekretær kaldte IPCC-rapporten “code red for humanity” (kode rød for menneskeheden, red.).
En bestyrelse, der ikke fandt det relevant at skabe klimakollektiver på alle fakulteter, der faciliterede fortalervirksomhed og aktivisme i stedet for at undertrykke det på hvert eneste trin på vejen – selv da forskere slog alarm, og mange blokerede gader og blev arresteret.
En bestyrelse, der ikke betragtede bæredygtighed som et afgørende kriterium i forskningsfinansieringen – selv da mit eget hjemland Argentina oplevede rekordhøje hedebølger; mens fossile brændstofselskaber, finansieret af danske penge, forurenede vores farvande og fordrev oprindelige folk fra deres hjem.
Lad dem blive husket som dem, der beslutter sådan et dokument, ja, men ikke som dem, der dikterer KU’s strategi for 2030.
Folkemagt
Sagen er, at KU’s strategi for 2030 ikke bliver besluttet bag disse mure i dag, af professionelle bestyrelsesmedlemmer og tidligere direktører for virksomheder som Aalborg Portland og Coca-Cola. De selvsamme virksomheder, som udleder massive mængder CO2 i vores atmosfære og forurener vores farvande med plastik; som har sikret, at vores planet brænder så hurtigt som muligt i profittens og grådighedens navn.
Det vil ikke blive afgjort af dem.
Det vil blive besluttet af jer. De studerende, forskerne, underviserne og de ansatte, som udgør dette universitet; som får det til at køre hver dag, og uden hvem der ikke ville være noget Københavns Universitet.
Men hvordan? De har trods alt pengene. De 300 millioner kroner, som de vil bruge på at gøre KU til “det bedste sted for de bedste ideer”; til at øge universitetets effektivitet, ekspertise, innovation og entreprenørskab – alle de buzzwords, som de godt kan lide at bruge for at holde os i skak. Ord, der er med til at gøre universitetet mere og mere til Coca-Cola hver dag og mindre og mindre til et sted for læring, fri udveksling af ideer og engagement i samfundets store uretfærdigheder.
I, samlet lige her, har meget mere magt end 300 millioner kroner. I har “people power” (folkemagt, red.). Og I har fordelen af at være på den rigtige side af historien – i modsætning til dem bag disse mure.
Så her er, hvordan vi når frem til en Folkets Strategi for KU 2030. Vi organiserer os. Vi taler med aktivister og mobiliserer vores medstuderende, forskere, undervisere og ansatte. Vi lærer at bruge nogle af de “dårlige” ord. Ikke excellence, innovation og effektivitet. Men ord som kollektiv handling, aktivisme, modstand, ulydighed. Ord, der har betydning og magt.
Det vigtigste af det hele er, at vi forstyrrer.
Vi forstyrrer, indtil universitetet endelig vågner op og indser, at vi lever i en katastrofal nødsituation: En nødsituation, der vil vare hele vores levetid; en nødsituation, der er forårsaget af fossile brændstoffer, hyper-forbrug, hyper-produktion og økologisk ødelæggelse; af mange af de samme virksomheder, som universitetet vælger at samarbejde med på daglig basis; en nødsituation, der eskalerer, og som allerede skaber ufattelige lidelser overalt i verden, også her i Danmark.
Lad ikke dette være det sidste ord om KU’s strategi for 2030. Hvis du vil have forandring, hvis du vil have universitetet til at leve op til krisen, til virkelig at engagere sig i resten af samfundet, så opfordrer jeg dig til at lære af historien og til at forstyrre.
Som lektor og underviser på KU kan jeg fortælle jer: Det er den eneste måde, universiteterne nogensinde har ændret sig på, og det er den eneste måde, de nogensinde vil gøre det på.
Tak skal I have.
Læs også
Klimaaktivist fra Argentina retsforfulgt i Danmark: Total dræber mit folk
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.