Dansk Erhverv, Søren Pape og Cepos – lyt nu til vælgerne
Dansk Erhverv, statsministerkandidat Søren Pape Poulsen fra Konservative og tænketanken Cepos går til angreb på retten til tidlig pension. Her er nogle af årsagerne til, at deres argumenter ikke holder.Retten til tidlig tilbagetrækning er retfærdig og må ikke fjernes efter et kommende valg.
Det kæmper vi for i fagbevægelsen. Og det er vigtigt for vælgerne.
En meningsmåling i Berlingske fastslog i juli, at kun omkring en femtedel af vælgerne ønsker at afskaffe ordningen. Og nye tal fra Epinion lavet for Fagbevægelsens Hovedorganisation viser det samme – her svarer kun 13 procent, at retten til tidlig pension skal væk.
Alligevel er ordningen stadig et yndet mål blandt andet for erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, tænketanken Cepos og statsministerkandidat Søren Pape Poulsen fra Konservative.
Men deres angreb på ordningen er som regel baseret på argumenter, der slet ikke holder. Her er en gennemgang af argumenterne.
Argument nummer 1: Tidlig pension går ikke til nedslidte
Søren Pape Poulsen beskrev det i et Facebook-opslag som “et af dansk politiks største fatamorganaer”” at tidlig pension går til nedslidte. For som han kunne “afsløre”, skal man slet ikke være nedslidt for at få tildelt retten. Søren Pape gentog argumentet, da han i denne uge lancerede sig selv som kandidat til statsministerposten og tilføjede: “Jeg synes, det er en mærkelig pension”.
Problemet for Søren Pape er bare, at ordningen ikke er og aldrig har været beregnet til dem, der er slidt helt ned. Det ville slet ikke give mening. Er man ikke i stand til at arbejde længere, kan man i forvejen få tildelt førtidspension eller seniorpension, hvor ydelsen er højere.
Nej, ideen er, at man skal kunne få nogle gode år på pension, FØR man er fuldstændig slidt ned. Så kan VVS’eren, klinikassistenten, graveren, slagteriarbejderen og sygehjælperen også få nogle gode år på pension efter 42 eller flere år på arbejdsmarkedet. Tanken er, at de ofte er mere slidt end lægen og professoren, der typisk har arbejdet i færre år pga. deres længere uddannelse.
Til forskel fra førtidspension og seniorpension er retten til tidlig pension netop en RET, som er baseret på, at man selv kan tage beslutningen om at gå på pension lidt tidligere end den fastsatte folkepensionsalder.
Man skal ikke stå med hatten i hånden og tigge om en læges ord for, at man slet ikke kan arbejde mere for at komme på pension, når man har bidraget så længe.
Ordningen sikrer altså en værdig tilbagetrækning til dem, der begyndte deres arbejdsliv i en meget tidlig alder.
Argument nummer 2: Tidlig pension trækker helt friske mennesker ud af arbejdsmarkedet
Myten om, at den tidlige pension får tusindvis af arbejdsdygtige danskere i 60’erne til at løbe mod udgangen for at leve det fede liv på skatteydernes regning, lever i bedste velgående. “Den betaler raske mennesker for at holde fri,” skrev Mads Lundby, cheføkonom i CEPOS, for nylig i Berlingske.
Men kære Mads Lundby, man får højst 13.700 kroner om måneden på tidlig pension – det er ikke til et liv i sus og dus. Hvis man stadig kan arbejde uden problemer, så er det da langt at foretrække!
I virkelighedens verden vælger man tidlig pension, fordi man har brug for det. I Fagbevægelsens Hovedorganisation har vi talt med en række danskere, som har fået tildelt tidlig pension. Du kan møde dem på retfaerdigpension.dk.
Stort set alle, vi har talt med, beskriver smerter og slid i kroppen, selvom det ikke er et krav for at få ret til tidlig pension. Og det er ærligt talt ikke så overraskende, når vi taler om folk, der har arbejdet mindst 42 år. Næsten hver femte dansker tager smertestillende piller mindst én gang om ugen for at klare deres arbejde. Det vidner om, at vi ikke har afskaffet fysisk arbejde i Danmark, selvom CEPOS tilsyneladende tror det.
Hvis VVS’eren skal have lige så mange gode år på pension som lægen og professoren, skal der være en mulighed for, at han går fra tidligere.
Argument nummer 3: Tidlig pension ødelægger arbejdsudbuddet
I midten af august skrev Berlingske om et ‘Nødråb fra erhvervslivet: Statens støtte til jobstop er ødelæggende’.
I artiklen lød det: En ny analyse fra Dansk Erhverv konkluderer, at “fra 2018 til juni i år er antallet af personer, der forlader arbejdsmarkedet via retten til tidlig pension og fire andre tilbagetrækningsordninger, steget med 56.000 personer.”
Hvad, arbejdsgiverne glemte at gøre opmærksom på i deres opråb, er, at arbejdsudbuddet i Danmark stiger kraftigt, bl.a. fordi den danske pensionsalder stiger hele tiden og er en af de højeste i Europa. Og den positive effekt på arbejdsudbuddet af højere pensionsalder overstiger klart den negative effekt fra stigningen i søgningen til de fem ordninger.
Så kære arbejdsgivere i Dansk Erhverv. Husk, at pensionsalderen stiger. Og at arbejdsstyrken stiger. Siden begyndelsen af 2018 er antallet af danske lønmodtagere steget med 234.000 personer!
Muligheden for værdig tilbagetrækning for dem, der har arbejdet længst, er jo netop en forudsætning for den stigende pensionsalder, fordi alle skal have mulighed for nogle gode år på pension.
I kan ikke få i både pose og i sæk. Vi kan ikke have en meget høj pensionsalder og et højt arbejdsudbud uden at give et værdigt tilbud om, at man kan trække sig tilbage, hvis man har slidt og slæbt i rigtig mange år. Det ville være uretfærdigt.
Besøg gerne retfaerdigpension.dk og mød Robert, Jørn, Mona og nogle af de andre danskere, der har fortjent retten til tidlig pension. En ret, som vi – ligesom de fleste vælgere – vil bevare.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.