OK23 skal sikre redskaber til at bekæmpe social dumping
Når mit eget forbund Blik og Rør spørger "tilfældigt udvalgte" medlemmer om deres krav til OK23 og skriver, at de svarer: Feriepenge, fritvalgskonto, pension, så præsenterer forbundet en stramt redigeret virkelighed langt fra den på byggepladserne. Her står krav om kædeansvar og højere mindsteløn som værn mod social dumping i centrum.Kære læser.
Der er nu forhandlet i Industrien. Resultatet er økonomisk magert. Det sikrer langt fra vores fald i realløn. Og selv mindstelønnen udhules yderligere i 2023. Selv om kravet har været solidaritet med de lavest lønnede.
Lige om lidt skal Byggeriet og mit eget forbund, Blik og Rør, i gang med forhandling om ny overenskomst. Og hvad er vigtigst, spørges der i udsendt materiale fra mit fagforbund. Og “tilfældigt udvalgte” medlemmer svarer: Feriepenge, fritvalgskonto, pension!!! Det underbygges af citater som: ….”At de (forhandlerne) selvfølgelig kommer ud med noget godt og får forbedret lidt på det, man nu kan.”…..Mine forventninger er…”at vi får et beskedent løntillæg til vores overenskomst”….”Nej” (til spørgsmål om der er særlige temaer som er vigtige)… “Vi forhandler mere eller mindre vores egen løn med mester.”
Naturligvis er det besværligt at gå til arbejdsgiverne i Tekniq med krav om kædeansvar og højere mindsteløn. Omvendt er det svært at forestille sig en fremtid for os, hvis ikke vi opnår redskaber til at bekæmpe social dumping.
Kære læser: Der er naturligvis her tale om stramt redigeret og topstyret journalistik fra mit fagforbund. For virkeligheden kalder.
Fra byggepladser har tillidsvalgte og fagligt aktive gennem flere år forsøgt at beskrive konsekvenserne af den voldsomme stigning i brugen af udenlandsk arbejdskraft. Der er mere end 400.000 i Danmark – ofte underbetalt, uorganiseret og i stigende grad uden overenskomst.
Det handler om et skred i hele hverdagen på byggepladsen. Om hvor meget sværere det er at skabe et ordentligt arbejdsmiljø. Det handler om faglighed og kvalitet. Om skimmelsvamp og råd. Om ekstra regninger der giver budgetoverskridelse. Og det handler om løn. Om grådige arbejdsgivere der ublu misbruger arbejdskraftudbuddet til at trykke lønnen.
Prøv at spørge mine kollegaer fra Kemperne på byggepladsen Holmen 8, som i torsdags nedlagde arbejdet i protest imod et dårligt arbejdsmiljø. Om hovedentreprenør MT Højgaard og deres massive brug af migrantarbejdere i et netværk af lyssky underentreprenører.
Prøv at spørge de mange, mange, nu tidligere fjernvarmesvejsere i Brøndum, som nu udskiftes med bulgarske svejsere – uorganiserede og til væsentlig dårligere aflønning.
Prøv at få en frittænkende journalist uden spændetrøje til at besøge en større byggeplads i hovedstadsområdet uden at støde på kravet om en ny OK23, som også bør forholde sig til social dumping.
Tillidsfolk og rørklubber i hovedstaden forsøgte i 2020 at råbe op om nødvendigheden af kædeansvar og om vigtigheden af et markant løft i mindstelønnen. Et kædeansvar som forpligtiger bygherre og hovedentreprenør i forhold til underentreprenører. Et løft i bunden dels for at vise solidaritet ved at mindske forskellen mellem top og bund, blandt andet for at gøre det dyrere for arbejdsgiverne at udskifte dig.
Naturligvis er det besværligt at gå til arbejdsgiverne i Tekniq med de krav. Det ved alle. Omvendt er det svært at forestille sig en fremtid for os, hvis ikke vi opnår redskaber til at bekæmpe social dumping.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.
Tak til alle, der bidrog til at indsamlingen til Arbejderen kom i mål i 2024
751.152 DKK nået totalt
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød journalistik:
MobilePay: 87278