– Det her handler om fundamentale rettigheder! Det handler ikke kun om Lærkesletten. Det handler om naturrettigheder for eksempelvis den store vandsalamander, der er beskyttet nationalt og internationalt, råber en stor vandsalamander i en megafon foran Københavns Byret.

Vandsalamanderen er blandt de truede “dyr” og aktivister fra Amager Fælleds Venner, der tirsdag formiddag tog stilling foran byretten.
– Det handler om vores bystyre skal bygge med lov eller med løgn. Vi vil have tryktestet demokratiet. Den her sag er principiel. Vi er klar til at tage sagen videre, hvis byretten ikke er på naturens og lovens side, fortsætter vandsalamanderen til stor jubel for de fremmødte.
Vi håber på, at få rettens ord for at nævnenes beslutning står ved magt, og at Fælledby P/S derfor skal stoppe alle deres byggeaktiviteter her og nu.
Steffen Rasmussen, Amager Fælleds Venner
Med sig har de skilte med billeder af den store vandsalamander, isfuglen, sommerfuglen og bannere med budskaber som “Fredning er ik’ til salg” og “Vi er naturens stemmer”.
De er mødt op udenfor Københavns Byret for at følge deres advokat Johan Løje godt på vej ind i retssal 41, hvor han skal forsøge at overbevise retten om Fælledby P/S skal have påbud om at stoppe deres byggeri på Amager Fælled.
Fælledby P/S er bygherre på en ny bydel på Amager Fælled, der skal huse 5000 indbyggere og lige så mange arbejdspladser.

Den 7. juli vedtog Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet ellers at byggeriet på Amager Fælled skal stoppes, indtil klager fra Amager Fælleds Venner og Danmarks Naturfredningsforening er endeligt behandlet.
På trods af byggestoppet fra de to myndigheder vil Fælledby P/S fortsætte sit nedrivnings- og anlægsarbejde på de åbne dele af byggeområdet, hvor de ikke mener, at der findes stor vandsalamander.
Derfor har borgergruppen Amager Fælleds Venner stævnet Fælledby P/S for at får retten til at stoppe byggeriet.
- I 1990’erne beslutter de københavnske politikere, at der skal bygges på Strandengen på Amager Fælled. Men beslutningen ligger i dvale frem til 2016, hvor kommunen vil realisere planerne fra 1990’erne. De vil bygge på den 5-6000 år gamle Strandeng, der som et af de få områder i Danmark aldrig har været opdyrket. Området har en unik biodiversitet. Salget af byggegrunden skal finansiere en del af kommunens gæld til Metroselskabet.
- Der rejser sig en stor protestbevægelse mod byggeplanerne. Amager Fælleds Venner dannes og sætter sig i spidsen for modstanden, som også Danmarks Naturfredningsforening København er meget aktiv i. Der bliver gennemført et væld af folkeringe, demonstrationer og andre protester.
- Op til kommunevalget i 2017 går fire partier – Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF – til valg på, at der slet ikke vil blive bygget på Amager Fælled, hvis de får flertal efter valget.
- Godt to måneder før kommunevalget giver den socialdemokratiske overborgmester Frank Jensen efter for presset og meddeler, at der alligevel ikke vil blive bygget på Strandengen på Amager Fælled.
- Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF får ikke flertal ved valget i 2017. Frank Jensen fastholder, at der skal sælges byggegrunde, der kan finansiere en del af metrogælden. I september 2018 stiller overborgmesteren som betingelse for at være med i budgetforliget for 2019, at partierne accepterer, at der nu skal bygges på tre grønne områder: Lærkesletten på Amager Fælled, Stejlepladsen i Sydhavnen og Selinevej. Med i budgetaftalen er Socialdemokratiet, SF, Radikale, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.
- Alle tre områder er fredede, men fredningerne bliver helt usædvanligt ophævet af et flertal i Folketinget ved lov i marts 2019 – uden om Fredningsnævnet.
- Der har siden været massive protester mod byggeplanerne og affredningerne. Der har været underskriftsindsamlinger, demonstrationer, aktioner, klager, rekordmange kritiske høringssvar og meget andet.
- Trods protesterne vælger et flertal i Borgerrepræsentationen den 4. februar 2021 at godkende de lokalplaner, der åbner for byggerierne. For byggeplanerne stemmer Socialdemokratiet, SF, Radikale, Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti samt de to løsgængere Kasandra Behrndt-Eriksen og Kåre Traberg Smidt.
- Den 24. februar 2021 går byggeforberedelserne i gang på Lærkesletten på Amager Fælled, men protesterne fortsætter.
- Den 7. juli 2021 kommer en afgørelse fra Planklagenævnet samt Miljø- og Fødevareklagenævnet, der giver klager over byggeplanerne på Amager Fælled opsættende virkning. Bygherre Fælledby P/S indstiller byggeforberedelserne.
- Den 15. juli 2021 går byggeforberedelserne på Lærkesletten i gang igen. Miljø- og Teknikforvaltningen i Københavns Kommune vurderer, at der godt må arbejdes på lysåbne områder, og at de fire tilladelser til byggeaktiviteter, der er givet efter, at klagerne er afsendt, stadig gælder.
- Den 27. juli 2021 stævner Amager Fælleds Venner Fælledby P/S for at få dem til at overholde byggestoppet.
- Den 17. august 2021 siger Københavns Byret i en kendelse, at byggestop omfatter hele området og alle givne tilladelser. Afgørelsen er betinget af, at Amager Fælleds Venner kan stille en sikkerhed på to millioner kroner.
- Onsdag den 18. august har Amager Fælleds Venner samlet de to millioner kroner ind. Byretten erklærer byggestop.
- Den 14. december 2021 træffer Planklagenævnet samt Miljø- og Fødevareklagenævnet endelig afgørelse. Klagerne får ikke medhold. Det betyder, at det planlagte byggeri på Amager Fælled kan gennemføres.
- Den 22. december 2021 ophæver byretten byggeforbuddet. I starten af 2022 går byggeforberedelserne i gang igen.
- Den 2. februar 2022 stævner Amager Fælleds Venner Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse for at være i strid med reglerne for VVM-processen, der skal sikre, at et projekt ikke skader miljøet. Senere er også Planklagenævnet blevet stævnet.
- Den 12. december 2022 erklærer Københavns Byret byggestop på Amager Fælled indtil, der er faldet en afgørelse i retssagen. Den afgørelse blev kæret til landsretten af blandt andet klagenævnene.
- Den 26. maj 2023 ophæver landsretten byggestoppet.
- Den 27. september 2023 starter retssagen i Københavns Byret.
– Vi håber på, at få rettens ord for at nævnenes beslutning står ved magt, og at Fælledby P/S derfor skal stoppe alle deres byggeaktiviteter her og nu, siger formand for Amager Fælleds Venner, Steffen Rasmussen til Arbejderen.
Fællessang: Vi har ret til lys, luft og tidsfordriv
For at være helt sikker på, at budskabet når hele vejen ind bag byrettens tykke mure, tager aktivisterne hinanden i hænderne og synger fællessang:
“Vandsalamander! Vi vil ha’ vandsalamander… Lærker på sletten! Vi vil ha’ lærker på sletten… Rådyr på vejen! Vi vil ha’ rådyr på vejen…. Ugler i mosen! Vi vil ha’ ugler i mosen.
Og Amager Fælleds egen dansktop-stjerne, Finn Sørensen er også klar med en sang:
“På Lærkesleeetten. Der har vi reeetten. Til lys og luft og dejligt tidsfordriv… Vi er på pleeetten. På Lærkesleeetten. Nu kræver vi: Sæt Lærkesletten fri!”

Læs også
Københavns Byret skal tage stilling til byggestop på Amager Fælled
Flertal afviser at sætte byggeri på pause
Det er ikke kun i byretten, at der bliver kæmpet for at få sat byggeriet sat på pause.
I går skulle Økonomiudvalget i Københavns Kommune behandle et forslag fra Enhedslisten om at kommunen pålægger Fælledby P/S at stoppe arbejdet på Amager Fælled, indtil nævnene har taget stilling til de mange klager over byggeriet.

Fælledby P/S ejes ligeligt af By & Havn samt PensionDanmark. Københavns Kommune ejer 95 procent af By & Havn, mens staten ejer de sidste fem procent.
Men forslaget blev stemt ned. Kun Enhedslisten og Alternatitvet stemte for.
– Det er meget bekymrende, at flertallet på Rådhuset er så ligeglad med naturen, at de ikke engang vil vente med at bygge til juraen er afklaret. Jeg har meget svært med at forstå, hvorfor de andre partier ikke vil tage ejerkasketten på og arbejde for at sætte byggeriet på pause, siger Enhedslistens medlem af Økonomiudvalget, Karina Vestergård Madsen til Arbejderen.
Hun fortsætter:
– Det er ikke nyt, at Socialdemokratiet vi bygge på Amager Fælled – koste, hvad det vil. Men når der er så stor tvivl om både juraen i sagen og vi samtidig ved, at vi risikerer at gøre uoprettelig skade på naturen, så er det rigtige selvfølgelig at sætte arbejdet i bero indtil vi har en afklaring. Uanset om man så mener, at Amager Fælled skal plastres til med beton eller ej.

Hun mener, at det er “gøre vold på københavnernes retsfølelse og demokratiske tillid”, at tromle sine politiske ønsker igennem på denne her måde.
– Hvis man ikke vil stoppe byggeriet af hensyn til den uerstattelige natur, der findes på Lærkesletten, burde man i det mindste gøre det af hensyn borgernes retsfølelse og demokratiske tillid, mener Karina Vestergård Madsen, der lover at fortsætte kampen for at redde Amager Fælled.
– Jeg håber, at byretten og ankestyrelsen sætter en stopper for beton-flertallets insisteren på at tromle sin vilje igennem så hurtigt som muligt.

Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.