Når du vil lave palæstinensisk mad, kommer du ikke udenom hjemmesiden Palestine in a Dish. Den er et sus af farver og dufte, du ikke kan undgå at fornemme gennem skærmen. Men krigen imod Palæstina påvirker alle niveauer af dagliglivet, også på sociale medier. Den 23. september delte deres Facebookside en opskrift på en ret med auberginer. Det næste opslag er fra den 10. oktober, og handler om krigen. Der har ikke været delt mad på Palestine in a Dish siden.
Imens vi venter på det internationale samfund og ICJ, og står magtesløse overfor at kunne hjælpe Gazas civile, kan vi modvirke folkemordet på den palæstinensiske kultur ved at dyrke og dele den.
Noget af vores mest traditionelle mormor-mad har sin oprindelse i Mellemøsten
Vi kan for eksempel starte med at gøre os selv mere bevidste om alt det, vi har i vores egen kultur, der kommer fra Mellemøsten. Vi tænker ikke over, at det er arabiske tal, vi bruger, og når vi lægger et blomkålshoved i indkøbskurven, er det heller ikke Levanten, der er den første association.
Men noget af vores allermest traditionelle mormor-mad har sin oprindelse dér, hvor den har været en del af kosten i tusindvis af år. Blomkålen kom til Europa, før krydderier blev allemandseje her, og måske er det grunden til, at den blomkålstradition, vi er vokset op med, ikke har meget at gøre med Palæstinas.
Her får du en klassisk palæstinensisk blomkålsopskrift. Mshat er blomkålsfritter, som gerne serveres til morgenmad eller frokost – de er selvfølgelig krydret med de urter, der gror i Palæstina. Hvis du vil vide mere på nettet, finder du dem også under navnene Mshaat, Mshaatt og Em Shaat. Du kan finde urter og krydderier hos din mellemøstlige grønthandler. Opskriften kommer her.
Mshat – blomkålsfritter
Ingredienser
4 æg
2,5 dl. mel
1 lille/mellem blomkålshoved
2,5 dl. kogevand fra blomkålen
1 bundt persille
2-3 forårsløg
Salt
Peber
Spidskommen
7-krydderi
Kanel
Sådan gør du
Skær blomkål i mellemstore stykker
Kog den til den er let mør
Tag den op og lad den køle af
Sæt kogevandet til side
Mos blomkålen med en gaffel – lad gerne klumper blive tilbage
Pisk æggene
Hæld kogevandet i skålen med æggene, rør sammen
Tilsæt blomkålsmosen, den finthakkede persille, forårsløgene i fine skiver, mel og krydderier og rør det hele godt sammen
Steg klatkager af blomkålsdej i en neutral olie, f.eks. rapsolie.
Mshat serveres med en arabisk salat og neutral yoghurt. Hvis du er glad for pickles hører de også til her!
Salaten på billedet består af hakket tomat, agurk, persille (evt. også mynte) og hakket mild chili, blandet med en dressing af presset hvidløg, citronsaft, tahini, olivenolie og salt.
Besøg gerne Palestine in a Dish på Facebook, og vis din støtte til det palæstinensiske folk.
Regeringen vender blikket den anden vej – hjælp med at sætte Israels folkedrab på palæstinenserne på Folketingets dagsorden ved at støtte borgerforslaget Danmark har pligt til at forhindre folkedrab.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.