Spillet om OK24 er nu i fuld gang
Finansminister Nicolai Wammen har bebudet, at der ved OK24 maksimalt kan blive tale om lønstigninger på 8,8 procent. Der er et stykke op til de to-cifrede lønstigninger, som fagtoppen har meldt ud, er medlemmernes forventningerOg her gik jeg lige og troede – efter den afsluttede trepartsaftale i starten af december – at overenskomstfornyelsen på det offentlige område, OK24, hurtigt ville blive et game over.
Men med finansminister Nicolai Wammens udmelding om et maksimalt lønløft på 8,8 procent er der for alvor kastet grus i maskineriet.
Men først et hurtigt kig på mekanismerne ved en overenskomstfornyelse på det offentlige område. Hovedrollen, direkte eller indirekte, spilles af den altid siddende finansminister, som også starter forhandlingerne med en statslig repræsentant fra fagbevægelsen. Ved OK24 finansminister Wammen og Rita Bundgaard fra HK Stat, der repræsenterer CFU, det statslige forhandlingsfællesskab.
Den plade, de spiller på, har følgende hovedregler: (Aktualiseret)
- “Som parter har vi et vigtigt samfundsøkonomisk ansvar ved OK24, hvor vi skal finde langsigtede løsninger med de rette balancer.” (Finansministeriet til CFU op til OK24)
- “Når vi forhandler overenskomster på det offentlige område, er der enighed om, at vi ikke laver aftaler, der giver et højere lønløft, end det vi ser i de private, konkurrenceudsatte erhverv.” (Wammen på pressemøde ved OK forhandlingernes start i sidste uge).
- Man sigter efter at indgå forlig først på statens område – gennembrudsforlig, som hermed sætter rammen for alle de øvrige offentlige områder.
Det er således en tydelig politisk styret proces, vi kikker ind i, hvor den siddende regering har fuld kontrol over begivenhederne, og skulle de blive presset, så rammen bliver brudt, har man helgarderet sig via reguleringsordningen. Næsten intet kan gå galt!
Det bliver meget spændende at følge, hvorledes et maksimalt lønloft på 8,8 procent kan blive til en to-cifret lønramme.
Og så alligevel?
For at spillet kan gå sin gang, kræves det, at begge parter præsterer sit ypperste. Ved udvekslingen af krav i sidste uge sagde Rita Bundgaard følgende om den økonomiske ramme:
– Vi har allerede sagt to cifre, og det er jo ikke kun mine forventninger, men de forventninger der er blandt statens ansatte efter den periode, vi har været igennem. Der er en stærk forventning om, vi kommer ud med en markant lønpakke. Løn, løn, løn fylder rigtig meget. Og videre:
– CFU har en reallønsforbedring som hovedkrav og fremhæver inflationens store indhug i købekraften, en solid dansk økonomi og forårets private overenskomstforlig med et lønløft på 10-12 procent.
Så langt så godt – indtil Wammen kom på banen med flg:
– Når vi forhandler overenskomster på det offentlige område, er der enighed om, at vi ikke laver aftaler, der giver et højere lønløft, end det vi ser i de private, konkurrenceudsatte erhverv. Og her er forventningen en lønudvikling på 8,8 procent. Det betyder ikke, at man nødvendigvis kommer op på 8,8 procent, men det er det, der er loftet.
Hvad skete der lige der! Ja, den gode Rita blev da lige pillet ned af brættet. Glem lige alt om tocifrede lønstigninger! Opretning af reallønnen og dækning af det tabte fra perioden med skyhøj inflation forsvandt ude i horisonten!
Og det er ikke mange dage siden, hele fagtoppen stod skulder ved skulder med Wammen, hvor de roste den “historiske trepartsaftale” med lønløftet til særligt udvalgte grupper af offentligt ansatte.
(Læs gerne min tidligere blok om “Trepartsaftale – historisk skuespil til nul stjerner” i Arbejderen).
Men tilbage til Wammens udmelding: “Forventningen om en lønudvikling på 8,8 procent”, som går på Finansministeriets beregninger om den forventede lønudvikling på det private arbejdsmarked.
Det er da forbandet interessant og burde give anledning til overskrifter og artikler, da det om noget, er en anden historie om udfaldet og resultatet af OK23 på det private område, som jo blev italesat og solgt som en mindre lønfest med op til 12 procent i lønfremgang!
Begge dele kan jo ikke være rigtigt! Men det er Finansministeriets regnedrenge, der har serveretten, når det gælder OK24 på det offentlige område.
Men jeg venter i spænding på, at de faglige ledere på det private område kommer på banen med nogle håndfaste forklaringer og valide beregninger.
På det offentlige område må udmeldingen have skabt nogle rystelser i forhandlingsfællesskaberne. Ved trepartsaftalen gik man adskillige planker ud for at sikre ekstra lønmidler til de udvalgte grupper. De solgte ud af noget af arveguldet, for ikke at tale om følgende:
“Overenskomstparterne er enige om at øge brugen af lokal løndannelse og give mulighed for at styrke ledelses- og rekrutteringsmulighederne lokalt. I forlængelse heraf forpligter overenskomstparterne sig i kommuner og regioner fra og med næstkommende overenskomstforhandling efter 2024 at øge brugen af bæredygtig og fleksibel løndannelse, herunder lokalløn, rekrutteringspuljer og organisationspuljer.”
Jeg er også yderst spændt på at høre Mona Striibs reaktion. Hun er formand for Forhandlingsfællesskabet på det kommunale område. Hun sagde den 4. december følgende:
– Og så er det ved overenskomstforhandlingerne, at vi skal sikre, at ALLE offentligt ansatte i de kommende år får flere penge mellem hænderne oven på nogle hårde år med høj inflation. Vi har appetit på mindst en tocifret ramme.”
Det bliver meget spændende at følge, hvorledes et maksimalt lønloft på 8,8 procent kan blive til en to-cifret lønramme.
Jeg er faktisk lidt forundret over timingen. Fagtoppen må da virkelig føle sig pisset på. Først at sluge betydelige kameler under treparten, dernæst acceptere at OK24 skal forhandle treparten færdig i mange af dens detaljer, for så at få vredet armen rundt til en stor sammenkædning under afstemningen, hvor det nu bebudede lønloft vil stille fagtoppen i den situation, at de vil miste troværdighed, hvis det lander på det bebudede maksimale lønloft på 8,8 procent..
De kræfter i fagbevægelsen, som vil en anden vej, har da lige fået en sag foræret.
Dette er et blog-indlæg, der alene er udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.