Dermed opgiver Danmark definitivt muligheder for at føre en politik for fred og nedrustning. Det er et brud på hele vores historie og kampen for national selvstændighed, som nu er truet af EU/USA-imperialismen!
Tirsdag førstebehandler Folketinget et historisk forslag fra regeringen, der vil melde Danmark ind i EU’s permanente strukturerede militære samarbejde (PESCO) og EU’s Forsvarsagentur (EDA).
Efter at forsvarsforbeholdet blev afskaffet i kølvandet på Ruslands angreb på Ukraine, kan et flertal i Folketinget nu frit tilslutte Danmark EU’s forskellige militære dimensioner.
Som medlem af EU’s militære PESCO-samarbejde forpligtes Danmark til at opfylde 20 juridisk bindende, konkrete krav om blandt andet “Regelmæssigt at øge forsvarsbudgetterne”, som det er formuleret i det beslutningsforslag, som Folketinget skal debattere tirsdag.
Herudover forpligter Danmark sig til at “yde væsentlig støtte til EU-kampgrupperne” samt at “yde betydelig støtte FSFP-operationer (for eksempel EUFOR) og -missioner (for eksempel EU-uddannelsesmissioner – med personel, materiel, uddannelse, øvelsesstøtte, infrastruktur eller lignende”.
Danmark skal også “stille formationer til rådighed, der er strategisk deployerbare, til realiseringen af EU’s ambitionsniveau som supplement til en eventuel deployering af en EU-kampgruppe”.
Læs også
Konkret opfordrer PESCO Danmark til at oprette en database eller lignende, hvor vi registrerer soldater og materiel, der kan sendes ud.
Herudover skal Danmark sikre “hasteprocedurer”, når det gælder politiske tilsagn om støtte til EU-militæret. Om nødvendigt skal den danske lovgivning ændres for at sikre, at der kan træffes hurtige beslutninger.
Endelig forpligter Danmark sig til at “forenkle og standardisere grænseoverskridende militær transport i Europa med henblik på hurtig deployering af militær materiel og personel”. EU vil nemlig hurtigt kunne sende soldater og militært udstyr over Danmarks grænser og rundt i resten af EU eller som springbræt til militære missioner i resten af verden.
PESCO’s 60 militære projekter
PESCO blev oprettet i 2017 og er en central drivkraft i EU’s militære udvikling.
PESCO har – i samarbejde med EU’s Forsvarsagentur (EDA) og den europæiske våbenindustri – søsat ikke mindre end 60 militære projekter indenfor syv områder: Luftsystemer, landmilitære systemer, træningsfaciliteter, maritim sikkerhed, cybersikkerhed, støttekapaciteter og rumfart. Til maj skal EU’s forsvarsministre vedtage endnu flere militære PESCO-projekter.
Det er ikke kun EU-lande, der er er velkomne i PESCO. I maj 2021 besluttede EU’s forsvarsministre at invitere USA, Canada og Norge med i et PESCO-projekt om militær mobilitet (som regeringen også ønsker at gøre Danmark til en del af).
EU og Ukraine forhandler også om en plads i PESCO-projekter og om at udbygge det militære samarbejde mellem EU og Ukraine.
I det hele taget ønsker EU fra 2025 at få tredjelande – “som EU deler værdier med” – i PESCO.
Med i EU’s Forsvarsagentur
Regeringen vil også melde Danmark ind i EU’s såkaldte Forsvarsagentur (EDA).
EU’s Forsvarsagentur blev oprettet i 2004 med det erklærede formål at booste udviklingen af en europæisk våbenindustri og sætte gang i selvstændig europæisk forskning og udvikling af våben og andet militært udstyr som eksempelvis kampvogne, kampfly, droner og så videre.
Herudover spiller EU’s Forsvarsagentur en central rolle i at harmonisere landenes nationale forsvar og gøre dem til en integreret del i EU’s militære struktur.
EU’s Forsvarsagentur offentliggør hvert år et samlet overblik over EU-landenes militære kapaciteter.
For at nærme sig målet om et fælles EU-militær skal landene opbygge en “fælles europæisk sikkerheds- og forsvarskultur”, der bygger på EU’s værdier og mål, lyder et af kravene fra EU’s Forsvarsagentur.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.