Chris Talgo konkluderer:
Men i modsætning til fascismen fra det 20. århundrede, som søgte at forbinde storregering og storvirksomhed på nationalt plan, er Schwabs neo-fascisme potentielt meget mere uhyggelig, fordi den stræber efter at binde big business og big regering sammen på globalt plan. Tag ikke fejl, det er, hvad Great Reset i virkeligheden handler om.
I dag mandag starter et fire-dages møde i World Economic Forum i Davos, Schweiz, hvor mere end 2700 erhvervsfolk og politikere fra 130 lande diskuterer verdens tilstand.
WEF-mødet vil som sædvanligt blive ledt af Klaus Schwab, som gentagne gange har pralet med, at hans organisation har stor “indflydelse i diverse regeringer verden over”.
Vi står midt i en perfekt storm.
Klaus Schwab, formand for World Economic Forum
På Davos-mødet i år er 52 statsoverhoveder tilmeldt topmødet, der slutter den 20. januar.
I den årlige rapport fra WEF, Global Risk Report, der kommer få dage før topmødet, og som danner baggrund for drøftelserne, har Klaus Schwab, stifter af WEF, en appel til verdens erhvervsledere og regeringer:
“I skal samarbejde – og I skal forstå, at kriser hænger sammen – ellers går det galt”, skriver han.
Truslerne mod kapitalismen
I rapporten tårner truslerne mod økonomien og verdensordenen sig op, skriver Klaus Schwab. Ifølge ham står vi “midt i en perfekt storm”, hvor en giftig cocktail af kriser og udfordringer rammer økonomien og verdensordenen.
Ifølge WEF er de største trusler mod økonomien:
- Stigende leveomkostninger.
- Naturkatastrofer og ekstreme vejrsituationer.
- Geoøkonomiske konflikter.
- Manglende afbødning af klimaforandringer.
- Udhuling af social sammenhængskraft og stigende polarisering i samfundet.
- Stor-skala miljøkatastrofer.
- Manglende evne til at håndtere effekten af klimaforandringer.
- Udbredt cyberkriminalitet og cyberusikkerhed.
- Kamp om naturressourcer.
- Ufrivillig migration med flygtninge.
Rapporten skriver, at “den globale pandemi og krigen i Europa” har bragt kriser tilbage inden for energi, inflation, fødevarer og sikkerhed.
Det medfører risiko for recession, øget gældskrise, stadigt øgede leveomkostninger, polarisering af samfund på grund af disinformation og misinformation; opbremsning i indsatser mod klimaforandringer og geoøkonomisk krigsførelse, lyder det i rapporten.
Rapporten peger på, at mange politikere kommer til at stå over for svære valg, fordi de skal balancere både akutte og langsigtede kriser inden for klima og biodiversitet. Kriser der kun ser ud til at blive forværrede, hvis man udskyder indsatsen, lyder det.
Ukraine i fokus
Blandt andet vil den tyske kansler Olaf Scholz, lederen af EU-kommissionen Ursula von der Leyen samt FN’s generalsekretær Antonio Guterres deltage i Davos sammen med 400 ministre fra regeringer verden over. 600 administrerende direktører og en række kendisser, heriblandt skuespilleren Idris Elba, deltager.
Hverken USA’s præsident Joe Biden eller Donald Trump deltager. I stedet kommer USA’s arbejdsminister Marty Walsh, oplyser det schweiziske nyhedsbureau swissinfo.ch.
Desuden er 19 centralbankchefer og 56 finansministre, topledere fra den internationale valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank på plads i dag.
Den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky taler via videolink onsdag på topmødet.
Han vil appellere for, at landet modtager flere våben og økonomisk støtte fra Vesten, og der er oprettet et såkaldt Ukraine-hus i Davos. Rusland vil for anden gang i træk ikke blive repræsenteret af en statsleder eller minister i Davos.
Tirsdag vil NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg gå på scenen sammen med Polens præsident Andrzej Duda.
Danske deltagere
Af danskere på årets Davos-mødet afslører deltagerlisten, at de største danske virksomheder som Mæersk, Vestas, Ørsted, Novo Nordisk, Lego, Carlsberg og Danfoss er repræsenteret. Også 3F’s PensionDanmark samt redaktører fra dagbladene Politiken og Berlingske Tidende deltager.
Temaet for dette års WEF-topmøde er “samarbejde i en verden i opbrud.” For Klaus Schwab, leder af WEF, er løsningen på verdens problemer øget samarbejde mellem erhvervsliv og politikere.
“Vi ser de mangfoldige politiske, økonomiske og sociale kræfter skabe øget fragmentering på globalt og nationalt plan. For at imødegå de grundlæggende årsager til denne udhuling af tillid er vi nødt til at styrke samarbejdet mellem regeringerne og erhvervslivet og skabe betingelserne for et stærkt og varigt opsving”, skriver han.
Det vil sige, at Klaus Schwab søger at cementere forholdet mellem store globale regeringer og store globale virksomheder. Han stræber efter at binde big business og store regeringer sammen på globalt plan. Han kalder det “Great Reset” (stor omstilling).
Det er i øvrigt en af fascismens hovedideer, bemærker kommentatoren Chris Talgo ved den konservative amerikanske tænketank The Heartland Initiative.
Ifølge Dansk Industris underdirektør Peter Thagesen sætter mængden og størrelsen af kriser det internationale samarbejde under et stort pres.
– Politisk er det vigtigere nu end nogensinde, at den danske regering arbejder ekstremt dedikeret for en regelbaseret verdensorden og for at undgå unødvendige internationale konflikter, siger Peter Thagesen, hvilket flugter USA’s politiske position.
Belaster klimaet
Mødet, der bliver holdt hvert år, er nummer 53 af slagsen, og i år valfarter mange af deltagerne til Schweiz i privatfly, som ifølge flere klimaorganisationer vil resultere i en massiv mængde udledninger af kuldioxid.
Greenpeace afslører, at hundredvis af private jetfly lander i Schweiz for at transportere deltagerne til Davos.
Det står i skærende kontrast til årets møde, der blandt andet vil fokusere på en “grønnere fremtid”, som der står på WEF’s hjemmeside.
Greenpeace har op til mødet i Davos lavet en analyse af omfanget af private fly, der landede i Davos i 2022 i ugen omkring topmødet. Og det vil næppe være anderledes i år, selv om WEF hævder at være forpligtet til klimamålene fra Paris-topmødet på 1,5 grader celsius.
– Europa oplever de varmeste januardage, der nogensinde er registreret, og samfund rundt om i verden kæmper med ekstreme vejrfænomener. I mellemtiden flokkes de rige og magtfulde til Davos i deres ultra-forurenende jetfly, som er et symbol på social ulighed, for at diskutere klima og ulighed bag lukkede døre, kritiserer Klara Maria Schenk fra Greenpeace.
Hun spørger retorisk: “Tror vi virkelig, at det er disse mennesker, der skal løse de problemer, verden står overfor?”
Greenpeace-analysen, udført af rådgivningsfirmaet CE Delft, viser, at ved sidste års WEF-møde ankom og lettede 1040 private jetfly med deltagere til topmødet. Flyene udledte i alt 9700 tons CO2, der svarer til dét, som 350.000 privatbiler udleder på en uge.
Private jetfly er ikke reguleret i EU-systemet, selvom de er den mest forurenende transportform på planeten pr. passagerkilometer.
Ifølge netsiden europeanconservative.com vil op til 5000 soldater fra den schweiziske hær sikre topmødet, der bliver afholdt i kantonen Graubünden.
Det schweiziske forsvarsministerium oplyste 6. januar, at landets parlament har godkendt soldaternes aktiviteter, skriver den schweiziske tysksprogede avis Blick.
Protester
Som det har været tilfældet i de seneste år, er der protester mod topmødet. Der er to anmeldte demonstrationer mod topmødet, skriver europeanconservative.com.
I morgen tirsdag den 17. januar er der demonstration i Zürich på Helvetiaplatz klokken 19.00. Og allerede i lørdags og søndags startede to “protest-vandreture”, arrangeret af Strike WEF.
Turene, der er anmeldt til politiet, går mod Davos under parolen: “Vi går imod kapitalismen, mod klimakrisen og mod den stigende uretfærdighed i verden”.
For at holde sig opdateret opfordrer arrangørerne til at tilmelde sig gruppens Telegram-gruppe eller følge protesterne på Instagram.
Desuden har den globale gruppe Fight Inequality Alliance – Alliancen for at Bekæmpe Ulighed, opfordret til at protestere.
Alliancen med deltagere fra 35 lande verden over skriver, at “Løsningerne ikke kan komme fra de samme eliter, hvis rigdom og magt fortsætter med at nå nye højder”.
I stedet mener alliancen, at det gælder om at “slå sig sammen mod milliardærerne og de magtfulde eliter og kræve hø formueskat”.
Alliancens parole er: Tax the rich – beskat de rige. Globale protester topper den 20. januar i Global Black Band Friday, hvor aktivister offentligt bærer sorte armbind for at “kræve forandring”.
Aktionen vil begynde i Asien og feje over hele kloden via Afrika, Europa, Latinamerika og Caribien med aktioner, lover alliancen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.