De rigeste multinationale virksomheder i USA kan fejre endnu et rekordår med superprofitter – trods covid-19-pandemien og stærkt stigende priser på fødevarer og energi.
Problemet er i bund og grund virksomhedernes grådighed.
Robert Reich, tidligere arbejdsminister og professor i økonomi ved University of California, USA.
Data fra det uafhængige føderale Department of Commerce’s Bureau of Economic Analysis viser, at virksomhedernes overskud før skat sidste år steg 25 procent til 2,8 billioner dollars, rapporterer den amerikanske TV-station CBS News.
Stigningen overstiger inflationen, der i samme periode var syv procent. Alligevel har de fleste selskaber i USA hævet priserne for forbrugsvarer.
Lønnedgang på 2,4 procent
Timelønnen for amerikanske arbejdere steg 4,7 procent i 2021, men på grund af inflationen er det blevet til en samlet lønnedgang på 2,4 procent, anfører økonomen Jason Furman fra Harvard-universitetet i USA.
Andre økonomer advarer om, at den gennemsnitlige amerikaner må forvente at betale 5200 dollars ekstra om året på grund af højere priser – eller 433 dollars ekstra hver måned, hvilket svarer til 2917 kroner.
Ifølge Jason Furman bekymrer virksomhederne sig ikke længere om inflationen.
Den tidligere arbejdsminister og professor i økonomi ved University of California Robert Reich mener, at “problemet i bund og grund er virksomhedernes grådighed”, skriver han på Twitter.
Økonomisk chok i butikken
Omvendt ser det sort ud for USA’s fattigste. Finansgiganten BlackRocks præsident Rob Kapito advarer om et “økonomisk chok” for almindelige mennesker i USA. Han siger, at de statsborgere, der er født mellem 1980 og 1995, vil opleve mangel på varer for første gang i livet, i takt med at forsyningskæderne fortsat bliver forstyrret. Og inflationen fortsætter med at stige.
– For første gang i deres liv vil denne generation opleve at gå ind i en butik og ikke være i stand til at få det, de vil have, sagde Rob Kapito på en energikonference i Austin, Texas, tirsdag i sidste uge, skriver Bloomberg.
Rob Kapito selv har en anslået formue på mere end 400 millioner dollars. En stor del af profitten tjente han i 2020. I alt steg de superriges formuer med i alt 1900 milliarder dollars sidste år, og det var rekord.
Ifølge det amerikanske finansmagasin Forbes er de superrige samlet set blevet 35 procent rigere under coronakrisen.
Verdens rigeste
Ifølge Forbes Magazine har den amerikanske rigmand Elon Musk netop overhalet landsmanden Jeff Bezos som verdens rigeste person på magasinets seneste milliardærliste, der blev offentliggjort i tirsdags.
Bezos har toppet listen de seneste fire år.
Men Elon Musk, der er administrerende direktør for Tesla og SpaceX, har ifølge listen en formue på 219 milliarder dollars. Alene sidste år steg formuen med 68 milliarder dollars på grund af en stigende aktiekurs på 33 procent for Tesla.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.