Trump-administrationen strammer sin politik over for Venezuela. Præsident Trump annoncerede mandag, at han vil pålægge en straftold på varer fra lande, som køber gas og olie fra Venezuela.
Han begrunder den nye straftold med, at Venezuela har været “fjendtligt indstillet over for USA og den frihed, vi står for”. Han anklager også Venezuela for at sende kriminelle og unge bandemedlemmer til USA.
I 2024 eksporterede Venezuela olie til en værdi af 5,6 milliarder dollars, og olieeksporten til USA udgjorde tre procent af USA’s olieimport. Til sammenligning stod Canada for 60 procent af USA’s olieimport til en værdi af 106 milliarder dollars.
Venezuela har i årevis været underlagt sanktioner fra USA. Også under den foregående præsident, Joe Biden, var der sanktioner mod Venezuela og landets præsident Nicolás Maduro.
Denne besked fra Trump-administrationen ser ud til at være endnu en handling rettet mod Kina.
Matt Smith, olieanalytiker
Biden ophævede nogle af sanktionerne på olien i 2023, men genindførte dem igen i april 2024 med anklager om, at Maduro ikke efterlevede USA’s krav til det kommende valg i Venezuela.
Protester fra Cuba og Kina
Alligevel fortsatte olien at strømme fra Venezuela til USA via en hemmelig aftale, som Joe Biden godkendte i 2022, der gav det amerikanske olieselskab Chevron lov til at indgå et såkaldt joint venture-projekter i Venezuela.
Fem af aftalerne handler olieproduktion både offshore og på land, fire aftaler i samarbejde med Venezuelas statslige olieselskab PDVSA, som dog ikke er i drift, samt tre projekter vedrørende tung råolie.
Men disse aftaler er også snart slut. Donald Trump har beordret Chevron til at lukke projekterne inden den 27. maj.
Cuba og Kina har kritiseret de nye sanktioner mod Venezuelas olieindustri. Blandt andet skriver den cubanske præsident Miguel Diaz-Canel på X:
“Imperialismen fortsætter sine bestræbelser på at kvæle Venezuela økonomisk og skade landets befolkning ved at gå målrettet efter landets strategiske naturressourcer.”
En talsmand fra Kinas udenrigsministerium, Guo Jiakun, opfordrer USA at stoppe med at blande sig i Venezuelas interne anliggender og fjerne alle ulovlige ensidige sanktioner mod Venezuela.
Rammer andre lande
Kina er et af de lande, der bliver ramt af USA’s nye sanktioner, der træder i kraft den 2. april. Sidste år blev der afskibet 351.000 tønder olie om dagen fra Venezuela til Kina ud af Venezuelas samlede produktion på 910.000 tønder olie om dagen.
– Denne besked fra Trump-administrationen ser ud til at være endnu en handling rettet mod Kina, siger Matt Smith til den amerikanske nyhedskanal CNN.
Han er ledende olieanalytiker for Nord- og Sydamerika hos den belgiske analyseinstitut Kpler. Trump har i forvejen indført en told på 20 procent på alle kinesiske varer, der kommer til USA, og import af stål og aluminium vil blive pålagt en ekstra told på 25 procent.
Ud over Kina importerer også Cuba, Spanien, Italien og Indien olie fra Venezuela.
Venezuela råder over de største dokumenterede reserver af råolie med sine over 303 milliarder tønder i de olieproducerende landes organisation OPEC.
På andenpladsen ligger Saudi-Arabien med over 267 milliarder tønder råolie. Derefter følger Iran og Irak med henholdsvis 208 og 145 milliarder tønder råolie.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.