Som følge af vestlige sanktioner mod Rusland har det statslige russiske gasselskab Gazprom nedskåret gasleverencer til Tyskland med 60 procent ifølge den britiske tv-station BBC. Og den tyske regering advarer nu om risikoen for at blive fuldstændig afskåret fra det russiske gasmarked.
– Vi står i en reel nødsituation. Hele industrier er i fare for at kollapse permanent på grund af glasflaskehalse: aluminium, glas, den kemiske industri. Et sådant sammenbrud vil få massive konsekvenser for hele økonomien og arbejdspladserne i Tyskland, siger Yasmin Fahimi, forperson for Tysklands faglige fællesorganisation DGB, der svarer til det danske FH. Dét oplyser den tyske tabloidavis Bild am Sonntag.
Den historiske energikrise vil ramme Tysklands befolkning på pengepungen. Fattigdommen er i forvejen steget til et niveau, hvor 2,8 millioner børn, hvilket svarer til mere end hvert femte barn i Tyskland, lever i fattigdom.
Tyskland er afhængig af russisk gas
Efter Rusland påbegyndte sin invasion af Ukraine i februar, har EU, Storbritannien, Canada og USA iværksat en række sanktioner mod russiske banker og industrier. Ifølge The New York Times har sanktionerne blandt andet ført til, at det tyske energifirma Siemens Energy i maj annoncerede, at det ville trække sig ud og afskære forbindelser til Rusland.
Den 14. juni meddelte den russiske gasgigant Gazprom, at firmaet måtte reducere leverancen af gas til Tyskland, da vestlige sanktioner forhindrede, at Siemens Energy kunne sende en turbine til Rusland. Uden turbinen kan den russiske gasrørsledning Nord Stream 1 ikke levere den fulde mængde gas til Tyskland, der normalt importerer størstedelen af sin gas fra Rusland.
Fra den 11. til 21. juli vil leverancen af gas fra Rusland til Tyskland desuden stå fuldstændig stille, da Rusland gennemfører vedligeholdelse af Nord Stream 1. I den forbindelse har Tysklands økonomiminister Robert Habeck bange anelser.
Ifølge BBC advarer han om risikoen for, at den russiske leverance af gas til Tyskland slet ikke vil vende tilbage efter vedligeholdelsen af gasrørsledningen, da Rusland ifølge økonomiministeren kan bruge gas “som et våben”.
Landet kan ende i stilstand
I et forsøg på gøre sig uafhængighed af russisk gas har Tyskland indgået en aftale med Qatar om, at landet fremover skal levere flydende gas til Tyskland. Men gassen fra Qatar er dyrere end den russiske gas, og ifølge Qatars energiminister Saad al-Kaabi har Qatar ikke kapacitet til at levere i nærheden af samme mængde, som Rusland er i stand til.
– Jeg mener, at Rusland leverer 30 til 40 procent af Europas gas. Der findes ikke noget land, der alene kan erstatte den mængde, det er der ikke kapacitet til med flydende gas, sagde Saad al-Kaabi i februar.
I tilfælde af en komplet gasembargo frygter jeg, at den tyske økonomi inklusive vores industri får et hjerteanfald.
Christian Kullman, præsident for Tysklands Kemi-Industriforening
Derfor frygter DGB’s forperson Yasmin Fahimi fortsat, at hele industrier i Tyskland kan kollapse, da manglen på gas allerede nu fører til, at en lang række firmaer oplever vedvarende pukler af forsinkelser, der er svære at rette op på i forsyningskæden, såkaldte glasflaskehalse.
En af de hårdest ramte industrier er Tysklands kemiindustri, der med 346.000 ansatte er landets tredjestørste industri.
Ifølge Christian Kullman, præsident for Tysklands Kemi-Industriforening (VCI), er kemiindustriens mangel på gas af stor betydning for resten af det tyske marked. Han advarer om, at Tyskland risikerer at “ende i stilstand”, fordi kemiske produkter er nødvendige “for 90 procent af alle produktionsprocesser” i landet.
– I tilfælde af en komplet gasembargo frygter jeg, at den tyske økonomi inklusive vores industri får et hjerteanfald, siger Christian Kullman ifølge energimediet Clean Energy Wire.
Endnu flere vil blive drevet ud i fattigdom
DGB’s forperson Yasmin Fahimi advarer kraftigt om, at den tyske befolkning allerede nu mærker energikrisen, der har sendt prisen på el og gas på himmelflugt.
– Det er forfærdeligt, at folk skal tænke over, hvilke grøntsager de stadig har råd til på grund af deres el- og gasregning, siger hun.
Gas på langtidskontrakter kostede højest 223 kroner per megawatttime før krigen i Ukraine, men i slut juni var prisen steget til 1004 kroner på den hollandske handelsplatform TTF.
De “eksploderende energikriser” vil både drive lavtlønnede og dele af den tyske middelklasse ud i fattigdom, forudser Tysklands Kommunistiske Partis (DKP’s) ugeavis Unsere Zeit.
Energikrisen kommer til Tyskland i en tid, hvor fattigdommen allerede er på et historisk højt niveau. I 2021 var antallet af fattige i Tyskland vokset til 13,8 millioner, hvilket svarer til over 16 procent af befolkningen, viser en rapport udgivet af den socialpolitiske forening Der Paritätische Gesamtverband.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.