Et flot initiativ af fredsbevægelsen i Europa. Jeg er enig i de rejste krav, men vi kommer ikke videre uden en debat om venstrefløjens optræden i Danmark, dvs. Enhedslistens godkendelse af krigsbevillingerne.
Der er en direkte parallel til Socialdemokratiets holdning i 1914, da partiet stemte for krigen imod alle beslutninger i II. Internationale.
Det Enhedslisten har gjort, sammen med forræderiet over for EU-modstanden, må være en del af debatten om at stoppe Danmarks støtte til krigen.
Tusindvis af gik i denne weekend på gaden for fredens sag i Europa i anledning af et-årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine.
Fra Athen til London og Lissabon til Berlin blev der demonstreret med krav om stop krigen våbenhvile, stop for våbenstrømmen til krigen i Ukraine, forhandlinger om fred.
Demonstrationen lørdag i Berlin var velbesøgt trods mediernes afskrækkelse og politiets næsten fuldstændige ulovlige afspærring af området – det var ikke en massiv bevægelse, men en betydelig start.
Arnold Schölzel, forhenværende redaktør for junge Welt
I Berlin samledes mindst 35.000 mennesker på en bidende kold lørdag til en demonstration ved Brandenburger Tor under overskriften Oprør for fred.
Bag demonstrationen stod Sahra Waggenknecht, parlamentsmedlem for venstrepartiet Die Linke, og journalist og feminist Alice Schwarzer.
Det tyske dagblad skriver, at demonstrationen mindede om fredsbevægelsens demonstrationer i 1980’erne. Ingen partifaner – bortset fra et par flag med partiet Die Linkes logo på, men til gengæld mange symboler fra fredsbevægelsen i alle mulige variationer.
Efter demoen er der uenighed om antallet af deltagere. Arrangørerne vurderer, at 50.000 mennesker deltog, mens Berlins politi sætter antallet af demonstranter til 13.000. Det vil sige 3000 flere end en demonstration dagen før, der støttede flere våben til Ukraine.
Det tyske dagblad junge Welt afviser politiets antal med henvisning til, at ingen tog standsede ved S- og U-Bahn-stationen Brandenburger Tor, fordi togene var overfyldte. Politi lukkede også den direkte vej til Brandenburger Tor gennem Tiergarden med henvisning til, at “der allerede er for mange mennesker”.
Arnold Schölzel, forhenværende redaktør for junge Welt, betegner demonstrationen som en god start.
“Demonstrationen lørdag i Berlin var velbesøgt trods mediernes afskrækkelse og politiets næsten fuldstændige ulovlige afspærring af området – det var ikke en massiv bevægelse, men en betydelig start”, skriver Arnold Schölzel i junge Welt.
Underskriftsindsamling
De to, Sahra Waggenknecht og Alice Schwarzer, står også bag Manifest for for fred, som samler underskrifter ind på kravet om fred, stop våbenleverancerne og fredsforhandlinger nu.
“I dag er det den 352. dag i krigen i Ukraine (10.2.2023). Over 200.000 soldater og 50.000 civile er blevet dræbt indtil nu. Kvinder er blevet voldtaget, børn er blevet skræmt, en hel nation er blevet traumatiseret. Hvis kampene fortsætter på denne måde, vil Ukraine snart være et affolket og ødelagt land. Og mange mennesker i hele Europa er også bange for en udvidelse af krigen. De frygter for deres og deres børns fremtid.
Det ukrainske folk, der brutalt er blevet invaderet af Rusland, har brug for vores solidaritet”, skriver de om krigen i Ukraine.
De vurderer, at Ukraine kan vende enkelte kampe med støtte fra Vesten, men kan ikke vinde krigen mod verdens største atommagt. Derfor er der kun forhandlingens vej. At indgå i forhandlinger er ikke det samme som overgivelse, men kræver, at der indgås kompromiser på begge sider for at undgå, at tusindvis flere bliver dræbt, mener Sahra Waggenknecht og Alize Schwarzer og slutter:
“Vi opfordrer kansleren til at stoppe optrapningen af våbenleverancerne. Nu! Han bør stå i spidsen for en stærk alliance for en våbenhvile og fredsforhandlinger på både tysk og europæisk plan. Nu! For hver dag, der går tabt, koster op til 1.000 flere liv – og bringer os tættere på en 3. verdenskrig”.
Blandt underskriverne af appellen er en række professorer, kunstnere, FN-diplomater og politikere. Heriblandt er Hans-C von Sponeck, forhenværende assisterende generalsekretær, Michael von der Schulenburg og tidligere vicepræsident for EU-kommissionen Günter Verheugen, medlem af det tyske socialdemokrati SPD.
Demoer i London, Athen og Bruxelles
I London deltog omkring 4000 mennesker i demonstrationen med krav om fredsforhandlinger nu, nej til Ruslands invasion, nej til NATO og atomkrig skriver det britiske dagblad Morning Star.
Bag demonstrationen stod den britiske fredsbevægelse Stop the War og Campaign for Nuclear Disarmament. Demonstrationen gik fra det britiske TV-selskab BBC’s hovedkvarter til Trafalgar Square.
I Belgien deltog mindst 3000 i hovedstaden Bruxelles, skriver Marc Botenga, medlem af EU-parlamentet for Belgiens Arbejderparti PT.
Demonstrationen var arrangeret af flere en 40 organisationer. Ud over fredsorganisationer stod ungdomsorganisationer, partier og fagforeninger bag protesten, som fandt sted søndag. Parolerne var blandt andet Rusland ud af Ukraine, stop krigen, våbenhvile og forhandlinger om en politisk løsning.
I den græske hovedstad Athen stod Grækenlands Kommunistiske Parti KKE bag en stor demonstration mod krigen, som fordømmer Ruslands invasion og Vestens og NATO’s våbenstrømme til Ukraine.
I Italien, Spanien, Frankrig og Portugal var der en lang række lokale demonstrationer i weekenden.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.