Donald Trumps regering har gjort det klart, at de to vigtigste prioriteter for den amerikanske regering er at svække Kina og styrke Wall Street.
Den lille mellemamerikanske nation Panama har befundet sig i centrum af Trumps strategi.
I sin indsættelsestale den 20. januar hævdede den amerikanske præsident fejlagtigt, at “Kina driver [Panama]-kanalen“, og han insisterede på, at “vi tager den tilbage”. På en pressekonference to uger tidligere antydede Trump, at han var villig til at bruge militær magt til at overtage kanalen, hvis Panama nægtede at give USA effektiv kontrol.
Der er mindst 13 milliardærer i Trump-administrationen, herunder præsidenten selv og verdens rigeste oligark, Elon Musk.
Den 4. marts blev der offentliggjort en aftale, hvor et konsortium ledet af Wall Street-giganten BlackRock, verdens største kapitalforvalter, ville købe havnene på begge sider af Panamakanalen.
Associated Press bemærkede, at denne aftale vil “effektivt sætte havnene under amerikansk kontrol“.
BlackRock køber hele verden
I en tale til den amerikanske kongres den 4. marts pralede Donald Trump:
For yderligere at styrke vores nationale sikkerhed vil min regering generobre Panamakanalen. Og vi er allerede begyndt at gøre det.
Så sent som i dag meddelte et stort amerikansk firma, at de køber begge havne omkring Panamakanalen og en masse andre ting, der har med Panamakanalen og et par andre kanaler at gøre.
Trump nævnte ikke navnet på den “store amerikanske virksomhed”, men det var BlackRock – i spidsen for et konsortium, der omfatter datterselskabet Global Infrastructure Partners.
BlackRock er verdens største investeringsselskab. Det forvaltede en rekordstor formue på 11,6 billioner dollars i fjerde kvartal af 2024. (De 500 største investeringsforvaltere på Jorden havde tilsammen 128 billioner dollars i aktiver ved udgangen af 2023).
Associated Press rapporterede, at det BlackRock-ledede konsortium nu kontrollerer mindst 43 havne i 23 lande. Wall Street-gigantens datterselskab Global Infrastructure Partners var en central del af det amerikanske regeringssponsorerede Partnership on Global Infrastructure and Investment (PGI), som blev lanceret af Joe Bidens regering og G7.
BlackRocks milliardær-CEO Larry Fink blev inviteret til at sidde sammen med vestlige statsoverhoveder på G7-topmødet i Italien i 2024, hvor han opfordrede til “offentlig-private partnerskaber” for at hjælpe Wall Street-firmaer med at opkøbe global infrastruktur, især i fattige, tidligere koloniserede lande.
BlackRock har haft et meget tæt forhold til den amerikanske regering, både under Demokraterne og Republikanerne. Fink sagde før det amerikanske præsidentvalg i november 2024, at det “virkelig er ligegyldigt”, hvem der vinder, fordi begge partier ville gavne Wall Street.
Bloomberg rapporterede, at Fink personligt ringede til Trump og bad ham om at hjælpe BlackRock med at købe havnene i Panamakanalen. Det finansielle medie bemærkede, at milliardæren pralede med BlackRocks dybe forbindelser til regeringer verden over og sagde: “Vi er i stigende grad det første opkald”.
Som Yahoo News udtrykte det: “BlackRocks aftale om Panamakanalen er den seneste sejr for chef Larry Fink i en stærk start på Trump-æraen“.
Trumps milliardærdrevne administration
Der er mindst 13 milliardærer i Trump-administrationen, herunder præsidenten selv og verdens rigeste oligark, Elon Musk.
Musk brugte mindst 288 millioner dollars på at finansiere Trumps og andre højreekstreme republikaneres politiske kampagner ved valget i 2024, hvilket ifølge Washington Post gjorde ham til den største enkeltdonor i USA.
En anden stor donor til Trumps 2024-kampagne var Stephen Schwarzman, milliardær og CEO for Blackstone, verdens største alternative kapitalforvalter. Schwarzman er en af de højest betalte ledere på Wall Street. Han tjente 1,6 milliarder dollars i løn og udbytte alene i 2024.
Blackstone er den største udlejer i USA og ejer mere end 300.000 boliger.
Selv om de er separate finansielle virksomheder, ejer BlackRock 6,7 procent af aktierne i Blackstone.
BlackRock forvalter også den største bitcoin-fond på Jorden. I slutningen af februar tilføjede BlackRock sin bitcoin-ETF til sine modelporteføljer. Et par dage senere meddelte Trump, at hans regering vil oprette en “Crypto Strategic Reserve“, så den amerikanske regering effektivt kan bakke op om bitcoin og andre kryptovalutaer for at forhindre, at deres pris falder drastisk, og dermed reducere volatiliteten og gavne massive institutionelle investorer på Wall Street.
Med Kina som mål forsøger Marco Rubio at indføre den koloniale Monroe-doktrin i Latinamerika
Til at lede det amerikanske udenrigsministerium valgte Donald Trump krigshøgen Marco Rubio, en benhård neokonservativ, som er tæt allieret med den latinamerikanske højrefløj.
Rubios første udlandsrejse som udenrigsminister gik til Panama, hvor han truede den mellemamerikanske nation på grund af dens forhold til Kina.
Trump-administrationen krævede, at Panamas regering tvang det Hong Kong-baserede selskab CK Hutchison Holdings til at sælge sin andel i havnene omkring kanalen.
Umiddelbart efter Rubios rejse trak Panama sig ud af Kinas globale infrastrukturprogram, Belt and Road Initiative.
I et interview med Fox News den 26. februar brugte Rubio og den konservative vært Brian Kilmeade kolonial retorik og omtalte Latinamerika som USA’s “baggård”:
BRIAN KILMEADE: Har vi i årtier tilladt Kina at komme ind i Mellem- og Sydamerika, og er Panama et eksempel på det?
MARCO RUBIO: Ja.
BRIAN KILMEADE: Vi har bare ikke været opmærksomme nok på vores egen baghave. Var det det, du hørte, da du var der?
MARCO RUBIO: Det er det. …
– Og jeg er meget glad for, at Panama efter vores besøg – jeg tror, det var samme dag, som jeg var der – blev det første land i Latinamerika, på den vestlige halvkugle, der meldte sig ud af Bælte & Vej-initiativet.
– Og jeg tror, der snart vil komme flere nyheder om Panama, som alle er positive for [Nord]Amerika.
Efter sin rejse til Panama rejste udenrigsminister Rubio til El Salvador, Costa Rica, Guatemala og Den Dominikanske Republik.
Trump-administrationen har forsøgt at genoplive den 202 år gamle koloniale Monroe-doktrin, der truer lande i Latinamerika og på hele den vestlige halvkugle og behandler regionen som USA’s imperiale “indflydelsessfære”.
I løbet af Trumps første periode påberåbte flere amerikanske embedsmænd sig Monroe-doktrinen for at retfærdiggøre aggressiv indblanding og kupforsøg i Latinamerika, herunder den neokonservative nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton og CIA-direktøren, der blev udenrigsminister Mike Pompeo.
Amerikanske embedsmænd har ofte krænket uafhængigheden og suveræniteten i lande i Latinamerika. I dag beordrer Washington dem i bund og grund til at kappe båndene til Kina – som er regionens største handelspartner, bortset fra Mexico.
Rubio har konstant dæmoniseret Kina som den største såkaldte “trussel” mod USA.
Under sin bekræftelseshøring i Senatet i januar (hvor 99 af de 100 medlemmer stemte for at bekræfte ham) sagde Rubio (fremhævelse tilføjet):
– Kinas Kommunistiske Parti, som leder Kina, er den mest potente og farlige, næsten jævnaldrende modstander, som denne nation nogensinde har stået overfor. De har elementer, som Sovjetunionen aldrig har haft. De er en teknologisk modstander og konkurrent, en industriel konkurrent, en økonomisk konkurrent, en geopolitisk konkurrent, en videnskabelig konkurrent nu – på alle områder.
– Det er en ekstraordinær udfordring. Det er en, som jeg tror, vil definere det 21. århundrede. Når de skriver bogen om det 21. århundrede, vil der være nogle kapitler om Putin; der vil være nogle kapitler om nogle af de andre steder; men størstedelen af bogen om det 21. århundrede vil ikke kun handle om Kina, men om forholdet mellem Kina og USA, og hvilken retning det tog.
I interviewet med Fox News i februar kom Rubio med lignende kommentarer, hvor han skabte frygt for Kina:
BRIAN KILMEADE: Du har kaldt Kina for den farligste modstander, USA har stået overfor.
MARCO RUBIO: Nogensinde!
BRIAN KILMEADE: Så vi har brug for konkrete skridt til at møde dem.
MARCO RUBIO: Ja.
BRIAN KILMEADE: Som tydeligvis er ved at opbygge deres militær til at møde os.
MARCO RUBIO: Ja.
Rubio argumenterede for, at den amerikanske regering er nødt til at genindustrialisere, investere kraftigt i militærindustrien og fjerne Kina fra forsyningskæderne for at forberede sig på en potentiel krig i fremtiden.
Denne artikel, ”Trump helps BlackRock buy Panama Canal ports, to weaken China – and strengthen Wall Street”, er oprindelig offentliggjort den 6. marts 2025 af Geopolitical Global Report. Den er oversat fra engelsk af Magasinet Arbejderen, der også har redigeret overskrift og mellemoverskrifter. Har været bragt i Magasinet Arbejderen nr. 2, 2025.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.