Et kæmpe drama er ved at udspille sig indenfor det offentlige område i Tyskland. En bølge af advarselsstrejker skyller over landet. En million sygeplejersker og andre sundhedsarbejdere samt socialarbejdere og ansatte i andre dele af den offentlige sektor i delstaterne kræver at blive belønnet for sin indsats under covid-19-pandemien.
Sygeplejersker og ansatte på hospitalerne i delstaten Nordrhein-Westfalen strejkede for eksempel tirsdag og fik støtte fra hele Tyskland, hvor andre hospitalsansatte også planlagde at nedlægge arbejdet som en advarsel til arbejdsgiverne.
Arbejdsgiverne påskønner ikke vores indsats under corona.
Gabriele Schmidt, sundhedarbejder og fagforbundet Ver.di, Nordrhein-Westfalen
Deres krav er 300 euro mere i løn om måneden til alle sundhedsarbejdere, hvilket svarer til 2200 kroner.
I Nordrhein-Westfalen siger den lokale talskvinde fra fagforbundet Ver.di, Gabriele Schmidt, at arbejdsgivernes nej til lønkravene vidner om manglende påskønnelse af de ansattes daglige slid.
– De gør nemlig et fantastisk stykke arbejde dagligt og ikke kun her under pandemien, siger hun.
Den strejkende sygeplejerske Katharina Schwabedissen fra Nordrhein-Westfalen udtalte tirsdag til dagbladet junge Welt, at “dette er kun begyndelsen”.
I Berlin gik adskillige offentligt ansatte i delstaten også hjem tirsdag. Det ramte daginstitutioner, distriktskontorer og ansatte på socialområdet.
Det forlyder, at ansatte på sygehuse i Bonn og Münster vil nedlægge arbejdet en af dagene.
Batterierne tomme
Forbundssekretæren for de offentligt ansatte i fagforbundet Ver.di i Essen slog tirsdag alarm: “Arbejdsstyrken er på kanten af ydeevne, ja, batterierne er helt flade, mens afdelingerne bliver fyldt op”.
Fra lægerne kommer der samme advarsler. Gernot Marx fra foreningen af læger på intensiv- og akutmedicin i organisationen DIVI fortæller, at selv om der lige nu er færre covid-19-patienter på intensiv end sidste efterår, er der 4000 færre sengepladser i forhold til begyndelsen af året.
Hovedårsagen er nedskæringer, men også at mange sygeplejersker har sagt deres job op på grund af stress eller har fået nedsat deres arbejdstid, siger han til radiostationen MDR Aktuell 26. oktober.
“Der er en grænse”
Ver.di advarer imod, at små lønstigninger til ansatte hurtigt bliver ædt op af højere priser og huslejer.
For sygeplejersken Katharina Schwabedissen – der også repræsenterer Ver.di i Nordrhein-Westfalen – er der en grænse.
– Arrogante spark i røven vil i stigende grad drive ansatte ud i protester, siger hun til junge Welt.
Strejkerne og aktionerne er mestendels organiseret af Ver.di, der er i gang med anden runde af forhandlinger med arbejdsgiverne i de tyske delstater, samlet i TdL.
Ver.di – der har 1,1 million medlemmer ansat af delstaterne – er gået sammen med de andre fagforbund som IG Bau og uddannelsesforbundet med det samme antal medlemmer.
Ver.dis og de andre forbunds krav er mindst fem procent mere i løn til alle offentligt ansatte i delstaterne, men 300 euro mere om måneden til hospitalsansatte.
Det er alt for højt, mener arbejdsgiverne i delstaterne. Således udtalte talsmanden for delstaten Niedersachsen, finansminister Reinhold Hilbers fra det konservative parti CDU i weekenden, at kravene er “illusoriske”.
Svaret fra Ver.di er flere, længere og større strejker, skriver junge Welt.
Strejker breder sig
Kampgejsten på det offentlige område i delstaterne er tilsyneladende ikke svækket – heller ikke efter nederlaget for 2000 hospitalsansatte ved de statsejede hospitaler Vivantes og Charité i Berlin. De havde 1. november strejket i 50 dage. Det blev kun til en lønstigning på 2,5 procent, og Ver.dis lokale forhandler Ivo Garbe måtte erkende, at der var tale om “et delvist kompromis, der er smertefuldt for mange”.
Trods nederlaget – eller kompromiset – breder strejkerne sig andre steder.
Således arrangerede samme Ver.di – der er Tysklands næststørste fagforbund – i sidste uge punktstrejker for højere løn på flere Amazon-lagre. Firmaet anerkender ikke de kollektive aftaler om højere løn og bedre arbejdsforhold, som fagforbundet har indgået med arbejdsgiverne indenfor detail- og postordreområdet.
Ver.di kræver tre procent højere løn ved Amazon i år og 1,7 procent næste år, og nye strejker kan bryde ud op til julemåneden, advarer fagforbundet ifølge nyhedswebsitet thelocal.de.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.