Det er trist for os alle, og ikke mindst de fattige, at det er sådan. Men vi skal huske, at årsagen til problemet ligger et sted: I Ruslands ønske om at blive elsket af sine naboer. Og Stalintiden har sikkert medvirket til, at sådan er det ikke. Jeg så for nylig “Den sorte jord” på DR2, og den fortalte gribende, og tror jeg, sandfærdig, om de lidelser, Ukraine er blevet påført.
Priserne på fødevarer stiger med rekordfart over hele verden, efter at EU og USA og andre lande har vedtaget sanktioner mod Rusland.
Allerede nu kan borgere verden over mærke de højere priser.
Prisen på kylling er for eksempel steget 17 procent på et år i Sydafrika, men også madolie og brød er blevet dyrere.
Sanktionerne mod Rusland rammer faktisk os på levebrødet.
Solomon Lechesa Tsenoli, næstformand i Sydafrikas parlament
– Disse sanktioner mod Rusland og konflikten har en direkte indvirkning på verdensøkonomien. Deres indflydelse er allerede nået til os. Mens det hævdes, at de er rettet mod Rusland, er deres indvirkning grænseoverskridende på grund af den indbyrdes forbundne sammenhæng i verdensøkonomien, siger Solomon Lechesa Tsenoli fra Sydafrika til Arbejderen.
Solomon Lechesa Tsenoli er medlem af forretningsudvalget i Sydafrikas Kommunistiske Parti (SACP). Og han er næstformand i det sydafrikanske parlament, hvor han er valgt på ANC’s valgliste.
Hvedeeksport i fare
Hvordan kan sanktioner mod et land – flere tusinde kilometer væk – ramme fattige lande som Sydafrika? Det er der flere forklaringer på.
Rusland er verdens største eksportør af hvede med 20 procent. Ukraine står for 10 procent. Desuden eksporterer Ukraine majs, raps, solsikkefrø og solsikkeolie, mens Rusland er blandt verdens største eksportører af kunstgødning.
Desuden står Kina til at få en rekorddårlig vinterhvedehøst i år, så der kommer til at mangle mad i hele verden i månederne fremover.
På bare et år er prisen på hvede steget med 24 procent på verdensplan, viser tal fra Danmarks Statistik.
Krigen mellem to korngiganter giver chokvækst i råvareprisene, udtaler Ola Grytten, professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole til det norske dagblad Klassekampen.
I Australien er grøntsager som broccoli, kartofler og kål aktuelt steget med 75 procent.
Priser op med 20 procent
Ifølge FN’s indeks over fødevarepriser er de samlet steget med mere end 40 procent indenfor de sidste to år, og den stiger endnu voldsommere nu med sanktionerne, forudser mange økonomer. FN mener nu, at priserne på mad kan stige op til 20 procent på grund af krigen i Ukraine.
Rusland er verdens største gas- kunstgødningseksportør og verdens næststørste eksportør af olie, alle disse råvarer er essentielle for moderne landbrug.
Solomon Lechesa Tsenoli er bekymret.
– Sanktionerne mod Rusland rammer faktisk os på levebrødet. Olie- og fødevarepriserne truer vort levebrød. Mit kontinent, Afrika, har haft et langsomt økonomisk opsving efter de værste udslag af covid-19 og diverse nedlukninger, siger han til Arbejderen.
– Den globale effekt af sanktionerne vil forværre situationen for os. Og investeringer fra sydafrikanske virksomheder i Rusland vil blive hårdt ramt. Jo længere sanktionerne fortsætter, jo værre vil det gå ud over opsvinget, slutter han.
På randen af sult
Selv skriver FN, at “fødevareusikkerheden” er fordoblet de seneste år på grund af covid-19-nedlukninger, og FN’s World Food-program anslår, at 45 millioner mennesker lige nu står på randen af sult.
USA’s og EU’s sanktioner rammer også almindelige russere med stor vægt. De stigende priser rammer først og fremmest den almindelige russiske befolkning. En række udenlandske virksomheder vil sandsynligvis lukke, hvilket vil skabe arbejdsløshed. Også det rammer den brede befolkning.
I Spanien strejker lastbilchaufførerne på ubestemt tid på grund af høje priser på diesel og benzin. De to største spanske fagforbund UGT og CCOO har bebudet generalstrejke i dag onsdag den 23. marts.
Rige udnytter krisen
Prisernes himmelflugt bliver udnyttet af milliardærer verden over. For eksempel spekulerer amerikaneren Warren Buffett i de store prisstigninger på energi og tjener nye milliarder af dollars på det, fremgår det af TV-stationen CNN.
Warren Buffet har øget sin ejerandel i Occidental Petroleum til næsten 15 procent i denne uge og fik kontant afkast, da aktierne i firmaet i torsdags steg omkring syv procent.
Priser op i Danmark
Herhjemme er priserne på fødevarer indtil videre steget mærkbart, blandt andet på mælk, men også på benzin. For eksempel viser nye tal fra Danmarks Statistik, at ost er blevet 5,6 procent dyrere på en måned, mens okse- og kalvekød er steget med fire procent i samme periode.
I februar er forbrugerpriserne – også kendt som inflation – vokset med 4,8 procent i forhold til året før, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. Det er den største stigning på ét år siden 1989.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.