Sydafrika lægger sag an mod Israel ved Den Internationale Domstol (ICJ), for at få apartheidstaten dømt for at begå folkemord mod palæstinenserne. Ifølge CNN har Israel dræbt 1 ud af 100 mennesker i Gaza siden den 7. oktober.
I forbindelse med retssagen vil der den 11. og 12. januar blive afholdt offentlige høringer i Fredspaladset i den hollandske by Haag.
Indtil videre støtter en række lande i det globale syd og Organisationen for Islamisk Samarbejde den sydafrikanske sag mod Israel. Over 1000 civilsamfundsorganisationer verden over opfordrer resten af verdens lande til også at stille sig på Sydafrikas side i sagen.
I et forsøg på at afværge situationen opfordrer Israel sine ambassader til at få verdens politikere til at stå frem og afvise “de skandaløse, absurde og grundløse beskyldninger mod Israel”.
Stævning
Sydafrikas 84 sider lange stævning af Israel siger, at Israels handlinger i Gaza-offensiven “har karakter af folkedrab, da de er begået med den særlige hensigt… at tilintetgøre palæstinenserne i Gaza som en del af den bredere palæstinensiske nationale, racemæssige og etniske gruppe.”
Siden den 7. oktober har Israel dræbt over 22.000 mennesker i Gaza inklusive mindst 9000 børn. Dertil er 340 palæstinensere blevet dræbt på Vestbredden.
Israels massakre på mere end 22.000 civile palæstinensere i Gaza, hvoraf de fleste var kvinder og børn, i næsten tre måneder må ikke gå ustraffet hen.
Öncü Keçeli, talsperson for Tyrkiets Udenrigsministerium
Sydafrikas regering er ledet af Den Afrikanske Nationalkongres (ANC), der stod i spidsen for at besejre apartheid i Sydafrika i 1990’erne. Med retssagen vil Sydafrikas regering nu placere Israels folkedrabshandlinger “i en bredere kontekst af Israels ageren over for palæstinenserne under dets 75 år lange apartheid, dets 56 år lange krigeriske besættelse af palæstinensisk territorium og dets 16 år lange blokade af Gaza.”
Folkedrabshandlingerne i søgsmålet omfatter massedrab på palæstinensere i Gaza, ødelæggelsen af deres hjem, deres udvisning og fordrivelse samt blokaden af mad, vand og lægehjælp til regionen. Ifølge Sydafrika har Israel indført foranstaltninger, der forhindrer palæstinensiske fødsler gennem ødelæggelse af essentielle sundhedsydelser, der er afgørende for overlevelsen af gravide kvinder og deres babyer.
Israel har siden den 7. oktober bombet flere hospitaler og sundhedsfaciliteter i Gaza.
Sydafrikas sagsanlæg indeholder en anmodning om, at domstolen hurtigst muligt udsteder en juridisk bindende ordre til Israel om “øjeblikkeligt at indstille sine militære operationer i og mod Gaza.”
“Menneskelige dyr”
Sydafrikas stævning mod Israel sætter desuden fokus på et række udtalelser fra ledende politikere i Israels ultrahøjreorienterede regering.
– Vi kæmper mod menneskelige dyr, og vi handler derefter, sagde Yoav Gallant, Israels forsvarsminister, få dage efter starten på de israelske angreb mod Gaza.
– Vi vil eliminere alt – de vil fortryde det, fortsatte han.
Ligeledes har Avi Dichter, Israels landsbrugsminister, på direkte tv opfordret Israel til at starte en ny Nakba mod palæstinenserne.
Nakba er den voldelige fordrivelse og ekspropriation af det palæstinensiske folk, sammen med ødelæggelsen af deres samfund, kultur, identitet, politiske rettigheder og nationale aspirationer. Udtrykket bruges til at beskrive de begivenheder, der fandt sted under Israels krig mod Palæstina i 1948, hvor over 700.000 palæstinensere måtte flygte fra deres hjem.
Et presset Israel
Men at Sydafrika bruger Israels handlinger og udtalelser i en retssag om folkemord, har skabt vrede i Israel. Den 2. januar sagde Eylon Levy, talsformand for den israelske regering, følgende om den afrikanske stats forhold til palæstinenserne:
– Historien vil dømme Sydafrika for at have hjulpet nazisternes moderne arvtagere.
Ifølge et telegram, som det amerikanske nyhedsmedie Axios er kommet i besiddelse af, opfordrer det israelske udenrigsministerium landets ambassader til at presse værtslandes diplomater og politiske ledere til hurtigt at udsende en “øjeblikkelig og utvetydig erklæring i overensstemmelse med følgende linjer: At erklære offentligt og klart, at DIT LAND afviser de skandaløse, absurde og grundløse beskyldninger mod Israel.”
Telegrammet advarer om, at “en afgørelse fra domstolen kan få betydelige potentielle konsekvenser, som ikke kun er af juridisk art, men som har praktiske bilaterale, multilaterale, økonomiske og sikkerhedsmæssige konsekvenser.”
Heller ikke i USA vækker Sydafrikas retssag begejstring.
– Vi mener, at dette indlæg er ubegrundet, kontraproduktivt og helt uden noget som helst grundlag, sagde John Kirby, talsmand for USA’s nationale sikkerhedsråd, på en pressekonference.
International opbakning
I modsætning til regeringerne i Israel og USA støtter en række lande i det globale syd op om Sydafrikas retssag. Ifølge Al Jezeera inkluderer disse lande Tyrkiet, Malaysia, Jordan, Maldiverne, Pakistan, Namibia og Bolivia.
Retssagen har desuden fået opbakning fra Organisationen for Islamisk Samarbejde, der består af 57 lande inklusive Saudi-Arabien, Iran og Marokko.
Ayman Safadi, Jordans udenrigsminister, sagde den 5. januar, at myndighederne i Jordan vil forberede de nødvendige juridiske dokumenter i samråd med juridiske eksperter for at støtte Sydafrikas sag, og at man også vil koordinere med arabiske og islamiske lande om sagen.
“Israels massakre på mere end 22.000 civile palæstinensere i Gaza, hvoraf de fleste var kvinder og børn, i næsten tre måneder må ikke gå ustraffet hen, og gerningsmændene skal stilles til ansvar i henhold til international lov”, lød det ligeledes fra Öncü Keçeli, talsperson for Tyrkiets Udenrigsministerium.
Ud over lande er over 1000 civilsamfundsorganisationer verden over gået samme med en fælles opfordring til verdens lande om, at de også bør støtte Sydafrika. Blandt disse er Læger Mod Folkedrab, Alliancen for Arabiske Kvinder, Che Guevara-studiecenteret i Cuba og Zimbabwes Bevægelse for Panafrikanske Socialister.
Flere kommunistiske partier er desuden med i opfordringen: Det gælder blandt andre Kenyas Kommunistiske Parti, Australiens Kommunistiske Parti og USA’s Kommunistiske Parti.
Også i selve Israel har Sydafrikas retssag mødt opbakning fra kommunisten Ofer Cassif, medlem af Israels parlament for den politiske venstrekoalition Hardash. Den 7. januar meddelte Cassif, at han vil tilslutte sig en underskriftsindsamling til støtte for Sydafrikas folkedrabssag mod Israel.
Dagen efter underskrev 70 politikere i Israels parlament et forslag om at udvise Ofer Cassif fra parlamentet.
Den 9. januar udtalte den belgiske vicepremierminister Petra De Sutter, at hun opfordrede sin regering til at støtte søgsmålet, og sagde: “Belgien kan ikke stå og se på de enorme menneskelige lidelser i Gaza. Vi må handle mod truslen om folkedrab.”
De offentlige høringer om Sydafrikas sag mod Israel kan ses live den 11. og 12. januar på dette link.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.