– I Sverige er undersøgelser fortrolige, sagde Magdalena Andersson, Sveriges daværende premierminister, på en pressekonference den 10. oktober, oplyser det europæiske medienetværk Euractiv.
Forinden havde Rusland bedt Sverige om at offentliggøre resultater fra den svenske undersøgelse af sabotagen mod gasrørledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2, der ifølge statsminister Mette Frederiksen blev ramt af tre eksplosioner tæt ved Bornholm i slutningen af september.
Ifølge Reuters er Sverige senere sprunget fra en fælles undersøgelse med Danmark og Tyskland, fordi en sådan fællesundersøgelse af gaslækagerne vil tvinge Sverige til at dele resultaterne fra sin egen undersøgelse med de to andre lande.
At Sverige ikke vil dele sine resultater “skyldes, at der er oplysninger i vores undersøgelse, som er underlagt fortrolighed, der er direkte knyttet til den nationale sikkerhed”, fortæller Mats Ljungqvist, anklageren, der er ansvarlig for Sveriges strafferetlige efterforskning af Nord Stream-lækagerne.
Efter Sveriges beslutning om ikke at ville indgå i en fællesundersøgelse af sabotagen i Østersøen, har Danmark fulgt trop og givet Tyskland besked om, at Danmark heller ikke vil deltage i fællesundersøgelsen. Dét rapporterer den tyske tv-avis Tagesschau.
Rørledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2 har været et omdiskuteret emne, især siden Ruslands invasion af Ukraine, da begge gasrørledninger er bygget for at kunne forsyne Europa med gas købt fra Rusland.
Det er endnu ikke oftenliggjort, hvem der stod bag sabotagen mod gasrørledningerne.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.