Spaniens udenrigsminister, José Manuel Albares, meddelte den 6. juni, at Spanien vil tilslutte sig den folkemordssag, som Sydafrika har indledt mod Israel ved Den Internationale Domstol (ICJ). Fra Spaniens præsident Pedro Sánchez lyder det:
– I betragtning af Netanyahu-regeringens manglende efterlevelse af Den Internationale Domstols anmodning om at stoppe krigen og til støtte for overholdelsen af FN’s folkeret indtræder vi i den procedure, der er indledt af Sydafrika.
Som et folk, der engang har smagt de bitre frugter af fordrivelse, diskrimination, racisme og statssponsoreret vold, er vi sikre på, at vi vil stå på den rigtige side af historien.
Cyril Ramaphosa, Sydafrikas præsident
På den måde tilslutter Spanien sig officielt over 30 lande og internationale organisationer, der bidrager til eller støtter Sydafrikas retssag mod Israel. Disse lande inkluderer blandt andre Irland, Kina, Brasilien, Iran, Namibia, Tyrkiet og Cuba, mens også Den Afrikanske Union, Den Arabiske Liga, Den Islamiske Samarbejdsorganisation og De Alliancefrie Landes Bevægelse bakker op.
Udmeldingen fra den spanske venstrefløjsregering kommer, efter Pedro Sánchez i sidste måned erklærede, at Spanien nu anerkender Palæstina som stat.
Folkedrabssag
Sydafrikas folkedrabssag mod Israel blev indbragt for ICJ den 29. december 2023 som følge af Israels krig mod den palæstinensiske befolkning. Ifølge sundhedsministeriet i Gaza har besættelsesmagten Israel slået over 36.000 palæstinensere ihjel siden den 7. oktober.
Sydafrika hævder, at Israel har begået folkedrab mod palæstinenserne i Gazastriben i strid med folkedrabskonventionen, der er underskrevet af 153 lande inklusive Danmark, USA og Israel.
Foruden den israelske krigsførelse peger Sydafrika på Israels mangeårige apartheid, besættelse og blokade af Gazastriben.
– Vores modstand mod den igangværende nedslagtning af Gazas befolkning har drevet os som land til at henvende os til ICJ, sagde Sydafrikas præsident Cyril Ramaphosa, efter sagen blev indbragt.
Han fortsatte med en henvisning til Sydafrikas apartheid-historie:
– Som et folk, der engang har smagt de bitre frugter af fordrivelse, diskrimination, racisme og statssponsoreret vold, er vi sikre på, at vi vil stå på den rigtige side af historien.
Solidariteten vokser
Spaniens indtræden i Sydafrikas sag kommer, efter den socialdemokratiske præsident Sánchez i maj erklærede, at Spanien nu anerkender Palæstina som stat. Samme måned erklærede Norge ligeledes sin ankerkendelse af den palæstinensiske stat.
I dag anerkender 144 ud af FN’s 193 medlemslande altså Palæstina. Danmark er nu det eneste land i Skandinavien, der fortsat nægter at anerkende staten.
Spaniens anerkendelse og støtte til Sydafrikas sag mod Israel er et tegn på, at den internationale solidaritet med Palæstina vokser på tværs af verden.
Den Islamiske Samarbejdsorganisation – der består af 57 medlemslande inklusive Saudi-Arabien, Iran, Pakistan, Nigeria og Albanien – blev den 30. december den første til at erklære sin støtte til retssagen.
Flere lande og internationale organisationer har siden fulgt trop. I Europa er det nu Spanien, Irland, Slovenien og Tyrkiet, der enten officielt har udtalt støtte eller intention om direkte at indtræde i folkemordssagen mod Israel.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.