Er Danmark i fare for at blive et “smørhul for korruption”? Det er ifølge civilsamfundsorganisationen Transparency International (TI) tilfældet, når det danske retsforbehold betyder, at Danmark står uden for nye EU-regler. Men nu er undersøgelsesdommeren i en stor bestikkelsesskandale i EU blevet tvunget til at trække sig.
Danmark står udenfor, når EU “strammer straffen for korrupt adfærd og styrker værktøjer til at bekæmpe den”. Sådan lyder det i en udtalelse fra TI’s formand i Danmark, Jesper Olsen, som refereres i netavisen Altinget den 12. juni. Han siger:
– Vi skal ikke have en konkurrence på lavere standarder. Så når vi ikke er med automatisk, så mener jeg, at Danmark må lægge sig, så der ikke er så meget som et A4-papir mellem os og så EU’s positioner og de regler og den håndhævelse, der gælder dér.
Regelstramningen blev annonceret af EU-kommissionen i maj, formentlig fremmet af en korruptionsskandale, som involverer et antal medlemmer af Europa-parlamentet, anklaget for at være bestukket af fremmede magter, især Qatar og Marokko, for at tale deres sag. Så vidt er det kommet, at belgisk politi har ransaget flere kontorer i Europa-parlamentet i Bruxelles.
En uge efter TI’s bekymrede udsagn har den primære undersøgelsesdommer, Michel Claise, trukket sig fra, hvad der benævnes “den største skandalesag i EU’s historie”. Det skete efter pres fra en anklaget EU-parlamentariker i sagen. Og det skete mandag den 19. juni, oplyser den amerikanske avis Politico. Claises udsagn om “adskillelse af sit privatliv fra sit offentlige hverv” kan indikere tegn på politisk og digitalt pres og trusler.
Standarder og gennemsigtighed i EU
Så hvordan ligger det med EU’s ovennævnte positioner og regelhåndhævelse?
De nye regler skal angiveligt også gælde for korruption i og omkring EU’s institutioner, men artiklen i Altinget pointerer dog, at forslaget primært er “et forsøg på at sikre, at korrupte praksisser ikke går ustraffede hen i nogen af de EU-lande, som forslaget gælder for”. Praksis i EU synes da også at tegne et billede af et mere institutionelt problem:
I december 2022 blev tidligere næstformand for Europa-parlamentet Eva Kaili anholdt, efter at belgisk politi havde fundet mere end 600.000 euro proppet i papirposer og en kuffert under en ransagning af hendes lejlighed.
Anklagen mod hende lyder på bestikkelse fra Qatar, værtslandet ved fodbold-VM i 2022. DBU deltog, trods modstand mod valget af et land, hvor eksempelvis The Guardian havde opgjort antallet af dræbte migrantarbejdere til 6750 i perioden 2010-22. Mange, herhjemme og ude, ønskede boykot.
Kaili blev løsladt få dage efter arrestationen. Hun er blevet frataget sin næstformandspost, men er genindtrådt i Europa-parlamentet med alle rettigheder.
EU-præsidenten Ursula von der Leyen indgik sidste forår aftale med medicinalgiganten Pfizer om køb af 1,8 milliarder vaccinedoser. New York Times rapporterede om korrespondance mellem von der Leyen og Pfizers administrerende direktør, Albert Borula, om pris og levering. Hvordan milliardaftalen kom i stand, er uvist. Ifølge EU-ombudsmanden Emily O’Reilly ønsker EU-kommissionen ikke at offentliggøre korrespondancen mellem von der Leyen og Borula.
Von der Leyen valgtes som EU-kommissionsformand trods hendes handlinger som forsvarsminister i Merkels CDU-regering. Her blev McKinsey, KPMG og Accenture bevilget enorme beløb. McKinsey alene fik 390 millioner euro, og McKinsey-rådgiveren Katrin Suder blev udpeget som hendes ansvarlige for ministeriets våbentransaktioner. Von der Leyen har afvist at have noget at gøre med udpegelserne og forsvaret brugen af eksterne rådgivere som “nødvendig”, oplyser DW.
“Von der Leyen var ikke på nogen stemmeseddel ved valget til Europa-parlamentet, men som forsvarsminister spildte hun hundredvis af millioner af skattepenge, da hun tildelte opgaver til eksterne konsulenter som McKinsey, KPMG og Accenture”.
Således skrev Sahra Wegenknecht fra Die Linke i Tyskland dengang på Facebook.
Hun blev så primo juni i år af partiledelsen erklæret uønsket i partiet og opfordret til at trække sig fra Forbundsdagen, hvor hun var gruppeleder fra 2015 til 2019. Det skyldes primært hendes kritik af partitoppen for at være følgagtig overfor USA og NATO i Ukraine-konflikten.
Qatargate
Skandalen omkring Eva Kaili, tidligere medlem af det græske socialdemokrati PASOK og siden løsgænger, startede lige inden VM-finalen i Qatar, hvis tildeling af fodbold-VM var befængt med anklager om korruption.
– I dag er VM I Qatar rent faktisk bevis på, hvordan sportsdiplomati kan sikre en historisk forandring med reformer i et land, som har inspireret den arabiske verden, sagde Kaili i Europa-parlamentet den 22. november – kort før hun blev arresteret af belgisk politi sammen med sin far. Europa har “ingen moralsk ret til at belære det”, tilføjede hun.
Under et besøg hos Qatars arbejdsminister Ali bin Samikh Al Marri tre uger før roste hun “Dohas engagement i arbejderrettigheder”. I EU-parlamentet har hun foreslået og stemt for visa-frihed for Qatar-statsborgere (hvoraf der er 300.000, mens 1,5 millioner indbyggere er migrantarbejdere).
Siden december er et stort antal nuværende og tidligere medlemmer af EU-parlamentet blevet involveret og har været eller er arresteret, sat i husarrest eller afventer retssag. Det gælder ikke mindst den tidligere EU-parlamentariker (MEP’er) og formand for parlamentets menneskerettighedsudvalg Antonio Panzeri. Også hos ham er fundet millionbeløb. Det samlede beslaglagte korruptionsbeløb andrager nu mere end 1,5 millioner euro.
Panzeri blev løsladt fra belgisk fængsel i april, har erkendt sin rolle i korruptionsskandalen og indvilget i at udlevere flere navne under betingelse af at få nedsat sin straf.
Kaili har heftigt benægtet al kendskab til penge fundet i hendes lejlighed og i sin flygtende fars kuffert. Og alle aftaler med Qatar og andre lande. Desværre har også hendes mand, Francesco Giorgi, kort efter sin arrestation indrømmet sin rolle i korruptionsringen. De to har i årevis været knyttet til Panzeris og hans politiske virke. Panzeri har siden 2019 været rådgiver for en anden hovedmistænkt MEP’er, Andrea Cozzolino.
I februar blev den belgiske socialdemokrat og MEP’er Marc Tarabella arresteret på et hospital i Napoli. Han benægter alt og har desperat kæmpet for at undgå udlevering til forhør i Belgien. Han er nu blevet løsladt og frigjort fra husarrest under visse betingelser. Panzeri hævder, at Tarabella fik op til 140.000 euro for sin indsats til fremme af Qatars image og interesser. Han har forsøgt at få den centrale undersøgelsesdommer, Michel Claise, afsat som værende ’inhabil’.
Dette er nu sket. Claise har trukket sig fra Qatargate-sagen efter nye anklager fra Tarabellas advokat, Maxim Töller. Som reaktion skriver Michel Claises kontor, at skridtet kommer “i fravær af noget som helst reelt bevis, der kunne så tvivl om nogen af de involverede parters integritet, og det betydelige arbejde han og hans efterforskere har udført i denne sag”. Aurélie Dejaiffe, der har været involveret i efterforskningen, overtager nu hans plads som ledende undersøgelsesdommer.
Omsorgen for menneskerettigheder
De belgiske MEP’er Maria Arena og Alessandra Moretti er også under anklage. Arena var Panzeris efterfølger som formand for EU-parlamentets menneskerettighedsudvalg og har nu måttet forlade det efter afsløring af, at hun har fået rejse og ophold betalt af Qatar i maj 2023.
Kaili og sikkert også Maria Arena har besøgt Qatars arbejdsminister, “Dr. Ali”. Som et grotesk kuriosum kan nævnes, at han den 5. juni blev valgt som præsident for FN’s Labor Agencys årlige konference. (Konference om arbejderrettigheder, red.). Dette til trods for hans rolle i mishandlingen af tusinder af emigrantarbejdere og i Qatargate. Belgisk politi har ikke formelt anklaget ham, men han figurerer som “bagmand” for Panzeris aktiviteter.
No Peace Without Justice er en NGO, der er aktiv I EU-parlamentet og angiveligt forsvarer menneskerettigheder. Formand er Nicolò Figà-Talamanca. Han blev også tidligt fængslet, anklaget for korruption, men løsladt i februar efter Panzeris syndsbekendelse. Han har lagt kontor til Panzeris aktiviteter, da denne formelt ingen adgang havde som eks-MEP’er. Og han og Panzeris NGO Fight Impunty har haft samme donor: Den USA-baserede Human Rights Foundation, som benægter ethvert engagement i Qatar-gate.
Antonio Panzeri anses som ’ringmaster’ i sagen og har selv udpeget Eva Kaili, Francesco Gorgio, Marc Tarabello og Andrea Cozzolino som nærmeste håndlangere. Alle anklagede i skandalen var eller er medlemmer af den næststørste fraktion i EU-parlamentet: Det Progressive Forbund af Socialdemokrater i Europa-parlamentet, hvor de danske socialdemokrater er med.
Saharawi-folket i Vestsahara sælges
En anden central udenlandsk figur er den marokkanske ambassadør i Polen, Abderrahim Atmoun, som også dukkede op i det belgiske politis undersøgelse af skandalerne. Han er blevet begæret fængslet og synes ifølge Politico at have haft nære kontakter til Panzeri.
Ifølge arrestordren har Atmoun, sammen med en anden marokkaner, Mohammed Belahrech, brugt et spionagenetværk, Pegasus, til at aflytte journalister, aktivister og politikere. Formålet skulle være at fremme Marokkos ønske fra 2007 om at afslutte konflikten om Vestsahara med en begrænset autonomi for saharawifolket, der under ledelse af Polisario kæmper for total afkolonisering af området.
Det fosfatrige Vestsahara med i dag cirka 500.000 indbyggere var indtil 1975 en spansk koloni, hvorefter Marokko rykkede ind. I 1991 besluttede FN, at en folkeafstemning om fuld selvstændighed skulle afgøre konflikten. EU og Spanien tilsluttede sig formelt FN-deklarationen, men foretog sig intet for at virkeliggøre den.
Polisario ophævede i 2020 en våbenhvile, og nu blev Panzeri, Giorgi, Cozzolini og Kaili aktiveret for at få EU-parlamentets og Spaniens støtte til 2007-planen, der ville fastholde Vestsahara under Marokkos suverænitet. Sidste år tilsluttede den spanske regering sig Rabats plan.
Ifølge arrestordren afslører en opsnappet samtale mellem Panzeri og Giorgi planer om at bruge Cozzolino eller Kaili til at forfølge Marokkos mål i en parlamentarisk kommission, der undersøgte brugen af Pegasus. De var begge medlemmer af kommissionen.
I marts offentliggjorde Cozzolino på Atmouns og Panzeris forlangende en udtalelse til støtte for Marokkos krav. Han havde selv efterfulgt Panzeri som formand for Maghreb-delegationen i EU-parlamentet og ansatte Giorgi. Denne forhindrede i maj 2022 parlamentet i at vedtage en udtalelse, der var ufordelagtig for Marokko.
Ifølge arrestordren spillede Atmoun “en afgørende rolle” ved at dele kontanter ud, blandt andre til Cozzolino. Han menes at have arbejdet tæt sammen med den marokkanske efterretningstjeneste. Han var hyppig gæst i EU-parlamentets udvalg for menneskerettigheder, hvor Maria Arena var forkvinde. I december 2022 rejste han hjem til Marokko. Både han og ambassaden har nægtet at udtale sig, oplyser Politico.
Konklusion
Transparency International i Danmark beskæftiger sig med god grund både med korruption, hvidvaskning, skattesvindel, nepotisme og lobbyisme.
Brugen af 1,74 milliarder kroner til køb af våben – afprøvet mod palæstinenserne og besluttet på få timer – fra det israelske Elbit Systems er da værd at granske. Danske Banks og andre bankers hvidvaskning af penge, omfattende skatteundragelse, nepotisme, salg af tomme skuffeselskaber og ikke-eksisterende varer, bestikkelsespenge for at få eksportordrer.… Der er nok at tage af.
Men dette er indbegrebet af EU-systemet: Fyrstelig aflønning af politikere og embedsmænd, skattefri biindtægter, overdådige pensionsordninger, frirejser og -ophold. Tilstedeværelse af magtfulde multinationale selskaber, industrimagnater og våbenproducenter med løsepenge i lommerne i EU-systemets korridorer. Skattely i Luxembourg og andre EU-lande. Alt dette er korruption og korrumperende. Aktørerne har intet til fælles med arbejdere og jævne folk i EU-landene, der pålægges nedskæringer og øget ulighed som bidrag til at finansiere luksusforbrug og profit.
Magthaverne i EU-landet Polen er blandt de mest korrupte, udemokratiske og fremmedfjendske i den højtbesungne EU-verden med “de vestlige værdier” og USA’s “regelbaserede verdensorden”.
EU-parlamentarikere har for syns skyld, i alt fald uden effekt, påtalt de polske og ungarske regimers omfattende korruption og indførelse af ret til at blande sig i domstolsafgørelser, omgøre retskendelser, selv udnævne dommere, indskrænke mediers og journalisters ytringsfrihed, forbyde kvinderne at få abort, diskriminere homoseksuelle og meget mere. Polen og Ungarn er stadig medlemmer. Det er forventeligt, at både MEP’eren Jacek Saryusz-Wolski fra Polens regerende Lov og Retfærdighedsparti (PiS) og Ungarns ministerpræsident Viktor Orbán benytter lejligheden til at håne EU-parlamentet og -kommissionen ved at sende en bold retur:
“Hvis de fortsætter sådan i Bruxelles, vil der snart være nok MEP’er bag tremmer til at danne deres eget fodboldhold. Hvem véd? Måske ville de kunne gøre det til et fodbold-EM 2024. Det er tid til at tørlægge sumpen i Bruxelles”, skrev han på Twitter.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.